Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Asprovalta i Vrasna
ČlanakObjavljeno: Pon Apr 16, 2012 8:17 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Ako odlučite da letujete u Grčkoj u ovom postu par informacija sa letovališa Asprovalta.

Duge plaže, bajkovito zelenilo, antičko bogatstvo, religijski, kulturni, ali i moderni uslužni objekti čine opštinu Agios Georgios. Prirodna lepota Strimonikos zaliva je od ekološke važnosti, a prelepo priobalje ima izuzetno čiste plaže i iz godine u godinu dobija međunarodno priznatu Plavu zastavu.

Kultura i religija

Većina današnjih stanovnika Asprovalte su prvobitno bili izbeglice iz grada Renkioi, koji su morali da napuste u toku azijsko - minorske katastrofe. Stari grad Vrasna se ponosi svojom iskonskom lepotom i kulturom. Kuće su izgrađene u tradicionalnom stilu sa specifičnom arhitekturom tog kraja. Šezdesetih godina prošlog veka Vrasna je počela da razvija svoje priobalje, da bi danas postala popularna turistička destinacija.

Kulturni život Agios Georgisa traje u toku čitave godine, ali su priredbe i proslave učestallije u toku letnjih meseci, sa tradicionalnim izvedbama, folklornim igrama, koncertima i raznovrsnim programom grčkih noći.

Marasleos biblioteka se nalazi u folklornom muzeju Asprovalte, sa mnogim eksponatima iz 16. i 17. veka. Tu se nalaze i antikviteti od istorijske važnosti.

Prelepi stari manastir Sv. Georgija, sagrađen u 15. veku sa panoramskim pogledom na priobalje nalazi se na planini Kerdilia. Svake godine manastir privlači mnoge turiste koji ne dolaze samo zbog njegove lepe arhitekture, već i zbog šetnje po planinskim stazama koje vode do njega, a pružaju neverovatno uživanje na čistom vazduhu.

Takođe, mnogi spomenici koji pripadaju Vizantijskom periodu, a datiraju iz 14. veka se mogu naći u starom gradu Vrasne.

Okolina Asprovalte obeležena je konstantim naseljavanjem još iz antičkih vremena. To je dokazano mnogim iskopinama koje su nađene u ovim krajevima. Arheolozi su locirali pet naselja - dva koja datiraju iz Bronzanog doba, a tri iz Gvozdenog. Nedavno je otkrivena mala pećina koja datira još iz Paleolita.

Image

Iz ove opštine se jako lako stiže i u obližnje turistička mesta i arheološka nalazišta. U bliskom susedstvu se nalazi Ouranoupoli, kao i grad Stagera, rodni kraj filozofa Aristotela, gde su nedavno otkrivena važna nalazišta. Gradovi Tesaloniki (Solun) i Kavala su otprilike 80km od ove opštine. Na putu za Kavalu nalazi se antički grad Amfipoli, važno mesto koje datira iz 437 godine pne. U Filipima, važnom antičkom arheološkom nalazištu blizu Kavale mogu se videti eksponati i iskopine još iz vremena Aleksandra Velikog, pa sve do Vizantijskog perioda. Takođe, u blizini se nalazi i pećina Alistratis koja je sa svojim čudesno lepim stalaktitima vredna posete.

Za ljubitelje prirode, tradicionalno naselje Vrasna, prirodna pećina Dracotripa i reka sa svojim zelenim pejzažem sačinjavaju mesto čiste prirode i lepote. Asprovalta ima i prirodni rekreacioni park gde postoje pešačke staze, mesta za roštilj i još mnogo toga. Uopšteno, veoma opuštajuće okruženje. Za osobe sportskog duha postoje objekti odlično opremljeni za sve vrste aktivnosti. Od male marine, pa do terena za odbojku, košarku i fudbal, ljubitelji sporta mogu pronaći nešto u čemu će uživati.

Hoteli, apartmani i objekti za kampovanje pružaju prijatan ugođaj i udoban smeštaj, a u gradu možete naći razne vrste prodavnica. Isto tako, mnoštvo restorana i taverni nude specijalitete od ribe i morskih plodova, ali i tradicionalnu grčku kuhinju. A ko voli noćni život, puno barova, klubova i kafića pružaju nezaboravan provod do zore.

Evo jednog video zapisa,Ovde gledajte vreme za Aspravaltu.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 7 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM