Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Pirej, Sunion i Glifada
ČlanakObjavljeno: Sub Jan 07, 2012 10:46 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Ako ste u poseti Atini, i želite da upotpunite svoju City Break avanturu, postoje nekoliko fakultativnih izleta koje možete izabrati. Na primer, to je poseta Delfima na Peloponezu, Akropolj, Likabetas, i tako dalje, a ovoga puta prikazćemo Vam šta vas očekuje ako se odlučite za Pirej i Sunion.

Iz Atine, u zavisnosti od hotela, za nekih 20 minuta u organizaciji Kontikija, stgli smo u Pirej. Bili smo smešteni u Hotelu Candii, pa Pirej se nalazio na samo nekih 10-tak kilometara. Ova luka se smatra najprometnijom u Evropi, a Pirejci uvek ističu svoju posebnost u odnosu na Atinjane. Animozitet Pireja i Atine je poprilično izražen.

Ovaj izlet je u fakultativnoj organizaciji Kontikija, ali ako dolazite u samostalnoj režiji, imate u gradu turističke autobuse za razgledanje, a vožnja po osobi košta oko 20 Eura sa posetom Pireja.

Pirej je poznat i kao stecište belosvetskih jahti, poseduje dva bazena za parkiranje ovih lepotica, jedan plitak, za one manje, i jedan dubok za one najluksuznije.

Par fotografija Pireja i luke iz autobusa u pokretu,

Image

Image

Dok,
Image

Image


Usidrene jahte,
Image


Nakon toga Posjedonovom plažom, krenuli smo ka Sunionu, koji se nalazi na nekih 20 minuta vožnje, možda i malo više. Bio je lep januarski dan, pejzaži su se smenjivali, i evo kako je sve ovo izgledalo,

Image

Image

Image


Podsetimo se da je Atina smeštena na poluostrvu Atika, što u prevodu znači stena. Ova stena ima oblik koplja, a sam vrh koplja je Sunion. Kažu da su ovde sutoni najlepši na svetu, ali, šta da radimo, zabeležili smo samo panoramu. Još par činjenica, ovo je najjužnija tačka Balkanskog poluostrva, a kad je Tito posle duže krize u odnosima između Grčke i tadašnje Jugoslavije posetio Grčku, doveli su ga na Sunion, da oproba svoj novi Nikon.


Image

Za ovo mesto vezane su više legendi, ovde je podignut hram Posjedonu, bogu Mora, a u jedan od stubova čuveni engleski pisac Bajron je uklesao svoje ime. Pa posle smo mi vandali.

Ali na žalost, 1. Janura nije se moglo ući, pa iz daljine ono što smo uhvatili izgleda ovako:

Image

Image

Kad se maldi ratnik Tezej vraćao iz bitke u lavirintu u kome je ubio Kentaura, zaboravio je da promeni boju jedra umesto u crnu u belu, na šta se njegov otac Egej, tadašnji kralj Atine bacio sa litice hrama u more.

Na povratku svratili smo u Glifadu, ali januara ovde nema ničeg za videti, dosadna Grčka kasaba, sa možda jedino dobrim restorančićima brze hrane, od onog šarenila u njima čovek prosto ne može da se snađe.

Image

Image
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM