Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 2 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Arheološki muzej u Sozopolu
ČlanakObjavljeno: Čet Mar 08, 2012 11:34 am 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
Ako se odlučite da letovanje provedete u Bugarskoj, pored puta hodočašća u Sozopolu, evo još jedne nesvakidašnje priče iz ovoga grada.

Za ljubitelje istorije umetnosti, ova priča se može nadovezati na posetu arheološkog muzeja u Solunu i muzeja u Istanbulu.

Da ste u Sozopolu i da ne vidite arheološke spomenike, isto je kao da ste u Rimu, a da ne vidite papu.

More nije toliko plavo i sunce nije toliko jarko, ako ne osetite hiljadugodišnju istoriju najstarijeg grada na mapi bugarskoj zemlje. A ta istorija, je na svakom koraku u gradu spasenja.

Krećemo od Arheološkog muzeja, zato sto su tamo sakupljeni predmeti iz svih istorijskih epoha, iz bogate 2620 godisnje istorije Sozopola.

Enterijer,
Image

Muzej raspolaže mnoštvom unikata, čiji deo je dostojan u javnosti i u naučnoj sredini i u zemlji i u svetu. Sastoji se iz dva dela: arheologija [ pet hiljada godina pre Hrista do XVll veka posle Hrista] i hrišćanska umetnost [ XVll-XlX vek]. Eksponati su povezani sa drevnom metalurgijom, trgovinom i moreplovstvom, proizvodi iz antičkog i srednjovekovnog zanatstva.

Numizmatika,
Image

Arheološki muzej u Sozopolu raspolaže bogatom kolekcijom crno i crvenofigurnom keramikom, kamena i olovna sidra, numizmatička kolekcijč i dr. Muzej ima najveću kolekciju amfora u zemlji.

Ovde su izloženi i artefakti, vezani sa otkrivanjem moštiju Svetog Jovana Krstitelja na ostrvu Sveti Ivan tokom 2010 godine - relikvarijum, gde su čuvane svete mosti, i kamena kutija sa natpisom na grčkom, koja dokazuje, da otkrivene močti pripadaju Svetom Jovanu Krstitelju.

Posle izlaska iz muzeja, može se videti snažan zid tvrđave i kula drevnog Sozopola koji je sačuvan i do dan danas. Zapadni deo tvrđave je izgrađen u V veku, a u Vl veku je izgrađen i drugi deo zida utvrđenja. Tvrđava je imala preko 10 kula i ulaza.

Image

Prolazimo pored zida koji okružuje južni i istočni deo grada. Jedna velika zidina tvrđave otkriva tajnu ulaza na istočnoj kapiji drevne Apolonije, koja je u različitim periodima korišćena kao vojni ulaz. Može se videti dobro očuvan zid tvrđave, visine 7,30 m, najviši na teritoriji Bugarske do sada. Verovatno početkom Vl veka posle napada Varvara na crnomorske gradove sa severa i od Pirata sa mora, ukazala se potreba za uvećanjem tvrđave i izgradnje specijalnog ulaza od 4 metra širine sa dve kule._________________
Zlatni pjasci | Halikarnas Disco Bodrum


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Arheološki muzej u Sozopolu
ČlanakObjavljeno: Čet Mar 08, 2012 12:03 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
Neposredno ispred ulaza izgradjena je crkva koja datira iz Vl veka. Ona je funkcionisala do kraja Xlll veka, i jedna je od najbolje očuvanih hramova koji su otkriveni u Sozopolu - ukupno u ovoj opštini postoji 6 hrama iz srednjevekovnog perioda.

Crkva je pretvorena u kosturnicu i predstavljala je grobnicu. U toku iskopavanja crkve Svetog Nikole Čudotvorca, otkriveni su artefakti, koji dopisuju istoriju ne samo Sozopola nego i Bugarske i celog pravoslavnog sveta.
To je samo deo slavne istorije drevnog grada.

Nalazimo se na obnovljenoj južnoj zidini tvrdjave. Tako dobijamo punu predstavu kako je izgledao grad kroz vekove. Visoke zidine okružuju ceo grad, a kule- borci ne dozvoljavaju pristup neprijatelju do bogatog Sozopola.

Prilikom iskopavanja arheolozi nalaze očuvan jedan deo jugoistočne tvrđave, pravougaonu stražarsku kulu, ogromnu građevinu korišćenu za skladištenje zrna u toku V-Vl veka. Skladište datira iz V-Vl veka, kada je Sozopol raspolagao najvećim pristaništem za izvoz zrna.

To je najveći silos iz tog perioda otkriven u zemlji. Otkriven je i antički izvor-kladenac izgrađen tokom lV - lll v.pre n. e.i deo je kompleksa " Tri nimfe"- nimfeum.

U muzeju " južni zid tvrđave i kula" mogu se videti i originalni delovi vodovoda drevne Apolonije Pontike. Prema podacima arheologa vodovod datira iz V veka pre n.e., i pokazuje neverovatan nivo drevne civilizacije na tim prostorima.

Samo na nekoliko koraka odavde nalazi se Etnografska ekspozicija Sozopola, koju vredi posetiti. Smeštena je u 200-godišnjoj kuci na obali mora. Interesantno je to, što su svi eksponati pokloni meštana, koji su ponosni sa 2620 godišnjom istorijom grada.

Image

Od Etnografskog muzeja idemo kaldrmom prema drugom istorijskom spomeniku, simbolu Sozopola srednjevekovne bazilike. Izgradjena je tokom V veka. Tu su pronađene i četiri monete Apolonije iz perioda 350-
306 .pre n. e., kao i na imperatore Valentin, Valentinian Arkadij, Honorij, Anastasij i Teodosij l.

Njene razmere su bile 36-13,35 m. Zapadna fasada je imala tri ulaza. Pod je bio pokriven mozaikom u crvenoj, crnoj i beloj boji. Otkriveni su i ostaci gde se odvijalo krštenje, prečnika 1,8 m i takođe ukrašen mermerni oltar.

Image

Srednjevekovna bazilika je deo arhitekturnog i arheološkog rezervata Starog Sozopola, koja je objavljena muzejem. Oko 180 stambenih zgrada iz sredine XVlll i početkom XlX veka formiraju oblik rezervata. Kuće u starom gradu izgrađene su od kamena i drveta i pripadaju tzv. Crnomorskom arhitekturnom tipu kuća.

Koračamo tesnim sozopolskim ulicama u pravcu nosa " Skaminij". Tu je skoro pronadjena crkva " Sveti Apostoli i 20 000 mučenika. Prvo je otkriven oltarni deo. Manastir nosi veoma retko ime. Srednjevekovna legenda kaže, da je tu pre oko 55 godina posle Hrista, sišao Sveti Andrej Prvozvani sa svojim sledbenicima, koji su po prvi put počeli da propovedaju hrišćansku veru na bugarskoj zemlji.

Na poluostrvu su pronađeni ostaci zidova, koji su formirali ceo kompleks. To je " Costrum Domini" ili " Tvrđava gospodara" - unutrašnja masivna zgrada, koja je bila i u svakom srednjevekovnom gradu, i pripadala je feudalu. Kule su bile visoke 12-15 metara koje su čuvale upravnika kako od spoljašnjih neprijatelja, tako i od meštana.

Pre nego da se vratimo u centar Sozopola, posetićemo umetničku galeriju tog drevnog grada. Ona se nalazi samo na nekoliko koraka od crkve. Ovde se čuvaju vredne bugarske i evropske izradjevine. Galerija je smeštena u zgradi stare škole iznad zidova morske obale. Zgrada je spomenik kulture.

Prolazeći kroz vekove sa raznovrsnim istorijskim razvojem, Sozopol je prerastao u moderan grad i poseduje izuzetno kulturno-istorijsko nasleđe.

Današnji Sozopol obilato pokazuje riznice bogate istorije i otkriva tajne vremena svima, koji su kročili na prelepu obalu!!!_________________
Zlatni pjasci | Halikarnas Disco Bodrum


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 2 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Google [Bot] i 5 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM