Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Put hodočašća ka Sozopolu
ČlanakObjavljeno: Uto Mar 06, 2012 9:32 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Avg 13, 2008 7:38 am
Članaka: 160
Stanica: Travel
Na sajmu turizma pričao sam sa zamenikom kmeta opštine Sozopol o novitetima sa aspekta turizma i bio sam zapanjen količinom senzacionalnih otkrića na ovoj destinaciji.

Image

Najznačanije verovali ili ne, je da osim nedavno otkrivenih moštiju Svetog Jovana Krstitelja, u gradu se nalazi deo svetog krsta, mošti Svetog Andreja Prvozvanog i ulje Sv. Nikole Mirlikijskog.

Tolika količina drevnih svetih moštiju je neverovatna. Ovakvi eksponati dragoceni su za ceo hrišćanski svet, i osim u Jerusalimu ili Vatikanu, tako nešto na tlu Evrope ne može da se doživi.

I tako ispunjeni hrišćanskim smirenjem i interesovanjem krećemo na put hodočašća. Početna tačka našeg obilaska Sozopola je Arheološki muzej, koji zajedno sa neprocenjivim eksponatima antike, čuva i relikvarijum u kome su bile mošti Sv. Jovana Krstitelja.

Ostvo Svetog Ivana, gde su pronađene mošti,
Image

Na ostrvu Sv. Iovana arheolozi otkrivaju i jednu kutiju sa natpisom na grčkom, koja dokazuje da su mošti Sv. Jovana Krstitelja. Ove predmete i još mnogo drugih možete videti u muzeju.

Pravoslavna ikona Sv. Jovana Krstitelja,
Image

U neposrednoj blizini muzeja nalazi se jedan od najnovijih Sozopolskih kapela - paraklis - Sv. Nikola Čudotvorac. Ulazimo i palimo sveću, poklanjamo se svecima i produzavamo.

U Sozopolu - gradu spasenja ima 26 paraklisa-kapela, koji su izgradjeni u prošlom veku. Mnoge od njih videćemo prilikom našeg obilaska i zaustavićemo se za kratko da bi osetili tajnu koja žitelje Sozopola motiviše da prave male crkve.

U Sozopolu rastojanja su mala, zato na svakom uglu i u svakoj ulici ima sta da se vidi. Posle nekoliko minuta nalazimo se pred vratima najvece crkve u Sozopolu " Sveti Ćirilo i Metodije" u kojoj možemo da se poklonimo moštima " Sv. Jovana Krstitelja" i da se vide kvalitetne ikone od neprocenjive vrednosti, koje se pokazuju prvi put pred posetiocima.

Hram, koji nosi ime slovenskih apostola i pokrovitelj, još jedan je dubok simbol duhovne veze, jedinstva i neprekidnosti, koju Sozopol čuva i deli sa svojim gostima.

Ne možemo, a da se ne zaustavimo u maloj ali veoma posećivanoj od meštana crkvi, smeštenoj u morskom parku u samom centru grada. Izgrađena je u srednjem veku i nosi ime sveca cije je poreklo iz Sozopola-Sv. Zosim. A Sozopol je jedinstven bugarski grad, koji ima kanonizovanog sveca.

Produzavamo po tesnim ulicama starog Sozopola. Prolazimo pored starih kuća, koje su sačuvale svoj duh i atmosferu od pre 200-300 godina, zastavljamo se u senci mnogobrojnih smokava i odmaramo u prekrasnoj slici dvorišta dekorisanih šarenim cvećem.

Stara arhitektura grada,
Image

Stižemo do crkve " Sv. Djordje Pobedonosac" i klanjamo se moštima Sv. Andreja Prvozvanog, apostola, koji raznosi seme hrišćanstva po crnomorju, prvo mesto gde se zaustavljamo je Sozopol. Tu se nalazi i deo Svetog krsta (krsta na kome je Isus Hristos razaper) i čudesno ulje Sv. Nikolaja Mirlikijskog.

Prolazimo kroz uske prolaze tzv. "rimni" da bi osetili kako su živeli ljudi drevne Apolonije u svakodnevnim šetnjama po gradskim ulicama.

Tako stižemo do jednog od najpoznatijih spomenika kulture Sozopola - izuzetna crkva " Sveta Bogorodica" u starom gradu. Sagrađena je tokom XVll veka i proglašena je za svetsko kulturno nasleđe pod zaštitom UNESKO-a.

Polovina crkve je pod zemljom zbog zabrane Osmanlija da Hrišćani ne grade visoke hramove. Unikatna je sa svojim ikonostasom i finim duborezom, izradjen od strane lokalnih majstora. Dve ikone koje su u crkvi predstavljaju veliko interesovanje: " Isus Hrist" i " Sv. Bogorodica".

Izlazimo iz male crkve u prijatnom dvorištu i ne žurimo sa povratkom jer smo osetili jedinstvenu atmosferu Sozopola koja nas je obuzela, u želji da jos uživamo. Samo korak u desno ili levo pred nama se otkrivaju jedan po jedan mali i dobro poređani paraklisi.

Tamo je paraklis Sv. Marina- ime svetice, pokrovitelja grada. Jos jedan paraklis slavi njeno ime i dela. Nalazi se na pocetku Sozopola. Tamo svake godine 17. jula meštani i gosti grada uključuju se u proslavi posvećenoj svetici. Prolazimo pokraj paraklisa " Sv. Konstantin i Jelena", produžavamo i ulazimo u paraklis " Isus Hrist".
Šetnja po putu hodočašća završava ponovo prolaskom pored starih kuća, ostali sačuvan znak Sozopola i tesne ulice "rimni" kroz koje se tesko mimoilaze dve osobe.

Vraćamo se tamo odakle smo krenuli na ovo putovanje, dotakli smo hrišćanske vrednosti i osetili neverovatnu atmosferu 2620. godišnjeg grada.

Meštani kažu, ko jedanput dođe u Sozopol, uvek se vraca ponovo...

Sve ovo možete ukratko pogledati u donjem klipu,
_________________
Plava Dzamija | Aja Sofija


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 4 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM