Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 2   [ 17 posts ]
Idi na sranu 1, 2  Naredni
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Moskva, šta videti od turističkih znamenitosti
ČlanakObjavljeno: Ned Dec 27, 2009 6:20 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Moskva je prestonica Ruske federacije, sa oko 10 000 000 stanovnika. Moskva se prvi put spominje 1147. g., a njen osnivac je Jurij Dugoruki.

U centru Moskve je Crveni trg, jedan od najvecih trgova u svetu. Tu je hram Vasilija Blazenog, znameniti spomenik arhitekture XVl veka.
Kremalj je srce i kolevka Moskve iz koga se razvila stara ruska prestonica.

Njegove bele kule i zvonici su preziveli mnoge znacajne dogadjaje ruske istorije. U moskovskom Kremlju je ugradjeno dvadeset kula, a najlepsa i najveca od njih je Spaska kula [ njena visina je 71m ]. Spaska kula je izgradjena u XlV v., a u XV i XVl v. ona je obnovljena. Na toj kuli je sat dijametra od 6m, a duzina minutne strelice je veca od 3m. U Kremlju radi Vlada ruske federacije. Tu su predivne saborne crkve, dvorci, muzeji. U Kremlju se nalazi i Palata oruzja, gde je sakupljena retka kolekcija starog oruzja i izradjevine od zlata, srebra i dijamanata.

Pored kremaljskih zidina je i Mauzolej V.I. Lenjina.

Reka Moskva je povezana kanalima sa Volgom, najvecom ruskom rekom, pa je tako Moskva dobila izlaz na pet mora [ Belo, Balticko, Azovsko, Crno i Kaspijsko ].

Pored Kremlja i Crvenog trga u samom centru Moskve je Kitaj gorod. U njemu je nekoliko crkvica ruskog stila XVll i XVlll v. koje su izvanredno uklopljene u moskovsku arhitekturu. U Moskvi je i Nikoljgrad, Novodevicanski manastir iz XVl veka.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Moskva je veliki i moderan grad
ČlanakObjavljeno: Ned Dec 27, 2009 6:22 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Danas Moskva je veliki i moderan grad, koji neprestano raste. Moskva je ukrasena zelenilom, parkovima, prelepim fontanama, a njeni spomenici govore o prebogatoj istoriji ruskog naroda. Tu je Istorijski muzej, poznat po istorijskim dokumentima i predmetima starine. U Moskvi je spomenik A.S.Puskinu, nacionalnom ruskom pesniku, spomenik L.N. Tolstoju, kompozitoru P.I.Cajkovskom, naucniku M.V.Lomonosovu - osnivacu Moskovskog univerziteta, spomenik ruskom caru Petru Velikom i dr.

Na trgu Sverdlova je znameniti Boljsoj teatar. GUM je najsnabdeveniji robom trzni centar. Od centra grada kao zraci idu moskovske ulice. Arbat je jedna od najstarijih, najlepsih i najomiljenijih ulica Moskve. Danasnje radnje su sacuvale izgled s kraja XlX i pocetka XX veka. To je boemska ulica. Tu mladi najvise provode svoje vreme, a umetnici slikaju svoja platna. Na Arbatu je ziveo i A.S. Puskin, a tu je i teatar Vahtangova.

Ruski metro je jedan od najstarijih u Evropi. Neke od stanica metroa predstavljaju prave umetnicke galerije. Moskovski metro predstavlja deo savremene kulture Rusije.

Za sve mlade ljude u svetu, vencanje je najlepsi dogadjaj u zivotu, a najomiljenije mesto, gde se mladi fotografisu za uspomenu su Lenjinske gore, odakle se vidi cela Moskva. Na Lenjinskim gorama je izgrandjen novi kompleks zgrada Moskovskog univerziteta, koga Moskovljani nazivaju >> dvorcem nauke <<.

Moskva je bogata lokalima, trznim centrima, buticima, barovima, nocnim restoranima, pozoristima, pa zbog toga u prestonici Rusije nikada i nikome ne moze biti dosadno._________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Sre Jan 06, 2010 6:50 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Jedna od mojih najvecih zelja je da posetim Moskvu, da upoznam njene spomenike kulture od neprocenjive vrednosti, da upoznam njene riznice kulture kao sto je Tretjakovska galerija, Spaska kula, hram Vasilija Blazenog, da prosetam Crvenim trgom, da upoznam Kremlj i td._________________
Vremenska progoza Turska | Vremenska prognoza Dubrovnik


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Sre Avg 11, 2010 8:30 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Feb 23, 2009 4:13 pm
Članaka: 78
Stanica: Rome
Kazu da je Moskva mnogo skupa, al to se misli pre svega na kupovinu nekretnina, dobrom organizacijom moze da se izdejstvuje jeftina poseta ovoj metropoli...

Cuo sam da postoje neki kursevi usavrsavanja ruskog jezika, obezbedjen smestaj i hrana u studentskim domovima i te fore ... ako neko zna detalje :)_________________
Kursna lista banke danas | Slike Konja | Picasa download


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Александр Пушкин
ČlanakObjavljeno: Ned Okt 24, 2010 10:37 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Apr 05, 2008 7:48 pm
Članaka: 362
* * *
Я вас любил: любовь еще, быть может,
В душе моей угасла не совсем;
Но пусть она вас больше не тревожит;
Я не хочу печалить вас ничем.
Я вас любил безмолвно, безнадежно,
То робостью, то ревностью томим;
Я вас любил так искренно, так нежно,
Как дай вам бог любимой быть другим.


1829
А.С. Пушкин._________________
"Be yourself no matter what they say!" A.
Privatni casovi engleskog u Beogradu | Najbolji prevod sa srpskog na engleski jezik


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Panorama Moskve
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:10 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Panorama Moskve

Moskva je uvek opcinjavala svakoga svojim specificnim, jedinstvenim obrisima, slikovitoscu i sarolikoscu pogleda koji su se otvarali sa razlicitih uzvisica i vidikovaca.

" Onaj koji nikad nije imao prilike da jednim pogledom obuhvati svu nasu drevnu prestonicu, od kraja do kraja - pisao je pocetkom proslog veka ruski pesnik Ljermontov - koji se nijednom nije divio ovoj velicanstvenoj , skoro nepreglednoj panorami, taj nema pojma o Moskvi, jer Moskva nije bezglasna masa kamena, hladnih i simetricno polozenih... ne! Ona poseduje svoju dusu, svoj zivot.... Svaki njen kamen cuva natpis koji je ucrtalo vreme... natpis ispunjen mislima i osecanjem, koji je izvor inspiracije za naucnika, rodoljuba i pesnika!.." Stari majstori su znali da stvaraju prekrasne celine u kojima arhitektura obogacuje prirodu, a priroda - arhitekturu.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Moscow - Moskva - osvnovno o gradu - forum o Moskvi
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:18 pm 
User avatar

Priključio se: Pet Feb 27, 2009 8:17 am
Članaka: 70
Stanica: Najjeftinije letovanje u Crnoj Gori
@Anastasija, prelep citat Ljermontova,

vremenska prognoza Moskve

@Admin,

Kad ce neka slika iz Moskve?
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Moscow - Moskva - osvnovno o gradu - forum o Moskvi
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:38 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Okt 06, 2009 8:47 pm
Članaka: 70
Evo jednog prelepog video klipa, sa puno nocnih slika iz Moskve,Uzivajte!
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Reka Moskva
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 9:56 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Reka Moskva stize u grad iz severozapadnog pravca, pored Volokolamskog druma, i uveliko krivudajuci, tece kroz njega prema jugoistoku. Van Moskve, u blizini grada Kolomne, ona se uliva u Oku , pritoku Volge. Duzina recnog korita na gradskom podrucju je skoro 80 km, a vazdusna linija izmedju mesta ulaska i izlaska reke iz grada iznosi 35 km.
Nekad je teritoriju Moskve presecalo oko stotinu manjih reka i potoka. Sada su svi ti vodotoci " uterani " u cevi i skriveni pod zemljom. Najveca pritoka Moskve, Jauza, koja izvire blizu varosi Mitisci u Podmoskovlju, duga je 34 km. Nakon izgradnje kanala Moskva - Volga, Jauza je, kao i reka Moskva, ponovo postala plovna zahvaljujuci volskoj vodi.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Klima Moskve
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 25, 2010 10:04 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Klima Moskve je umereno - kontinentalna. Ovde, po pravilu, nema prejakih mrazeva i zega. Prosek temperature u zimskim mesecima je oko - 9 stepeni C, a u letnjim +17 stepeni C. Temperatura iznad nule vlada u gradu u proseku 228 dana. Treba, medjutim , reci da je moskovska klima promenjljiva i dosta cesto dolazi do odstupanja od srednjih vrednosti. U decembru su, na primer, cesti ne samo mrazevi vec i jugovine. Leti, pak, vrelinu od iznad 30 stepeni C moze naglo smeniti zahladjenje i kisovito vreme. Zato iskusan turista moze zakljuciti da ce mu leti u Moskvi dobro doci kisobran i kabanica, a zimi - topla odeca.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Kultura. Muzeji i izlozbe
ČlanakObjavljeno: Čet Okt 28, 2010 8:26 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Kultura. Muzeji i izlozbe.
Ma cime da se covek interesuje - istorijom ili medicinom, masinogradnjom ili slikarstvom, arheologijom ili astronautikom - moskovski muzeji ce mu pruziti mogucnost da zadovolji svoju zelju za novim saznanjima.
Sirom sveta su poznati Tretjakovska galerija, Muzej likovnih umetnosti " Aleksandar Puskin", Istorijski muzej, Muzej revolucije Rusije, Muzeji Kremlja i stalna izlozba privrednih dostignuca Rusije [ VDNH].

Pozorista, koncertne dvorane, bioskopi i klubovi.
Pozorisna sezona u Moskvi nikad se ne prekida. U svako godisnje doba sareni plakati na gradskim ulicama nude veliki izbor predstava muzickih i dramskih pozorista, koncertne simfonijske i zabavne muzike, horskih kolektiva i ansambala igara.
U Moskvi ima 25 profesionalnih pozorista. Tome treba dodati i letnje pozornice u gradskim parkovima i na teritoriji VDNH, dvorane gde gostuju umetnicki kolektivi iz unutrasnjosti i inostranstva i amaretske trupe. Inace, predstavama moskovskih profesionalnih pozorista prisustvuje godisnje oko 15 mil. gledalaca.
Pocasno zvanje " akademsko " koje se dodeljuje za izuzetne zasluge u oblasti pozorisne umetnosti nosi osam moskovskih pozorista. Prvi su ove casti udostojeni [ decembra 1919.] Boljsoj, Mali i Hudozestveni teatar.
Leti, kada trupe moskovskih pozorista po pravilu odlaze na gostovanja, na njihovim scenama nastupaju najbolji ansambli iz drugih gradova zemlje i inostrani umetnici.

Bogat je izbor moskovskih koncerata. Svetski ugled uzivaju gradski simfonijski orkestri, ansambli pesama i igara, kao i mnogi muzicari i pevaci. U koncertnim dvoranama Moskve nastupaju pobednici domacih i medjunarodnih muzickih takmicenja, poznati pozorisni umetnici i recitatori.
Koncertne dvorane Moskve su veoma komforne i imaju odlicnu akustiku. Odlicnim gledalistima raspolazu i stotine klubova, domova i dvorana kulture gde se takodje priredjuju koncerti klasicne i zabavne muzike.

U moskovskim cirkusima nastupaju najbolji domaci artisti. Vecina mnogih od njih stekla je priznanje sirom sveta. U gradu ima dva stacionirana cirkusa. Osim toga, leti se u Centralnom i Izmajlovskom parku i na izlozbi privrednih dostignuca Rusije razapinju cirkuski satori.

Moskva je centar filmske umetnosti Rusije. Ovde ima pet filmskih studija, medju kojma je najveci u zemlji - " Mos-film", osnovan 1924. godine. Ovaj " kino- grad" zauzima teritoriju od preko 40 ha. Amblem ovog studija moze se videti na spicama mnogih filmova koji su stekli svetsko priznanje.

U gradu je 315 klubova, domova i dvoraca kulture, cija gledalista i pozornice, sto se dimenzija i opreme tice, ne zaostaju za onim u profesionalnim pozoristima. U svakom klubu funkcionisu amatersko- umetnicki kruzoci - dramski, operski, koreografski, simfonijski i duvacki orkestri, slikarski, vajarski, estradni i cirkuski studiji.
Pravi internacionalni klub postao je Dom prijateljstva sa narodima drugih zemalja.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Uspenska saborna crkva
ČlanakObjavljeno: Sub Okt 30, 2010 8:19 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Uspenska saborna crkva

Ovaj hram stoji na mestu prve kamene saborne crkve u Moskvi, podignute 1326-1327. godine, za vreme vladanja kneza Ivana Kalite. Ali i pre toga ovde su bile bogomolje - drvena [ Xll vek ] i kamena [ Xlll vek ].
Uspenska saborna crkva je zidana 1475-1479.god pod. rukovodstvom italijanskog neimara Aristotela Fioravantija, a po uzoru na istoimeni hram iz Xll veka u starom ruskom gradu Vladimiru [ jednog od najstarijih centara ruske zemlje u Moskvu je premestena ruska mitropolija]. To je najveca gradjevina svog vremena i jedan od najsavrsenijih arhitektonskih spomenika u Kremlju.

Tokom cetiri veka Uspenska saborna crkva bila je glavni hram Rusije: u njoj su krunisani prestolonaslednici, oglasavani drzavni ukazi i odrzavane druge ceremonije. Tu su sahranjivani ruski mitropoliti i patrijarsi
[njihove grobnice se nalaze duz zidova].

Centralni deo hrama odvaja od oltara petoredni ikonostas [ XVll v.] visok oko 16m, koji je krajem XlX v. oblozen umetnicki obradjenim pozlacenim srebrom. Ovde su zastupljene ikone iz Xl -XVll veka koje imaju neprocenjivu umetnicku i istorijsku vrednost. Medju njima su i jedinstvena zografska dela kao sto su: Vladimirska Bogorodica iz XlV veka, Sveti Djordje Xll vek, Arhandjeo Mihail [ Xll- Xlll ], Spasitelj Zlatne vlasi-Xlllv., Spasitelj ljuto oko i Sv. Trojica-XlV vek.

U hramu se mogu videti mnoga izvanredna dela primenjene umetnosti: tzv. Monomahov presto, odnosno carsko mesto Ivana Groznog - divna tvorevina ruskih drvorezaca [ 1551 ]; patrijarhovo mesto od belog kamena
[ XVl v.]; kitnjasti bronzani sator, rad majstora Dimitrija Sverckova [ 1625]; 12 polijeleja od pozlacene bronze, viseredni svecnjaci [ XVll v.] i dr.
Najstariji obrazac primenjene umetnosti u ovoj crkvi su njegova juzna vrata koja su 1410.godine dopremljena u Moskvu iz Suzdaljske saborne crkve. Vrata ukrasava 20 slika sa biblijskim motivima radjenih zlatom na pozadini od crnog laka.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Blagovestenska saborna crkva
ČlanakObjavljeno: Uto Nov 02, 2010 9:03 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Blagovestenska saborna crkva
Ovaj hram predstavlja harmonicnu celinu radova ruskih majstora s kraja XlV do XVl veka.

Ova bivsa kapela ruskih vladara nije velika. Veoma su joj lepi portali koji vode sa paperte u centralni deo hrama: juzni, najstariji, u skladu je sa tradicijama drvenog neimarstva uokviren stubicima sto svojim oblikom podsecaju na snopove; severni i zapadni - sa rezbarijom u belom kamenu. Patos bogomolje je za vladavine Ivana Groznog poplocan sarenim jaspisom.

Duze vreme se smatralo da su stare freske zauvek nestale pod mnogobrojnim kasnijim slojevima boja.Ali restauratori su uspeli da ociste i obnove jedan deo prekrasnih zidnih slika koje je 1508. godine uradio majstor Teodosije.

Ogromnu umetnicku i istorijsku vrednost ima ikonostas cije je opste resenje i veci deo ikona dao Teofan Grk.
U trecem redu ikonostasa mogu se videti ostvarenja Andreja Rubljova. Ime ovoga genijalnog zografa prvi put se pominje upravo u vezi sa Blagovestenskom crkvom, sto navodi na misao da je tada majstor bio pocetnik.

U staroj celiji hrama otvorena je stalna arheoloska izlozba iskopina uglavnom sa teritorije Kremlja.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Zvonik Ivan Veliki
ČlanakObjavljeno: Sre Nov 03, 2010 9:01 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Zvonik Ivan Veliki je uzdignut nad Sabornim trgom i cini jedinstvenu arhitektonsku celinu sa njegovim velelepnim hramovima. Inace, ovaj toranj visok 81 metar smatra se cudom neimarske vestine pocetka XVl veka.
Godine 1600. dogradjena su mu dva sprata. To je bila glavna osmatracnica Kremlja sa koje se videlo naokolo na 25-30 km. Ova gradjevina kao da je olicavala snagu centralizovane Rusije. Zvonik Ivan Veliki bio je prototip mnogih ruskih stubastih hramova.

Godine 1532-1543. neimar Petrok Mali uz severnu stranu ovog tornja dozidao je zvonarnicu - masivnu zgradu za najveca zvona, a 1624. Bazen Ogurcov je napravio jos jednu dogradnju - Filaretovu zvonarnicu.

Godine 1812., napustajuci Moskvu, Napoleon je naredio da se Ivan Veliki digne u vazduh, ali velicanstveni toranj je odoleo eksploziji. Srusila su se samo oba dozitka, koje je 1819. obnovio arhitekta Domeniko Ziljardi.

U galerijama gornjih spratova i dozidanim zvonarnicama ima ukupno 21 zvono. Ukrasena bareljefima i ornamentima, sva zvona predstavljaju najbole uzorke ruskog livnicarstva XVl-XlX v. Najvece medju njima, Uspensko, tesko je 70 t.

Pored zvonika Ivan Veliki stoji cuveno Car-zvono od 200t koje nema premca u svetu u pogledu damenzija i umetnickog resenja. Kada je u Moskvi 1737. godine izbio veliki pozar, zvono je jos bilo u livnickoj jami. Voda kojom je gasena vatra dospela je u jamu i od usijanog zvona odlomio se komad tezak 11,5t. Posle toga Car-zvono je jos bezmalo stotinu godina ostalo u jami. Tek je 1836. bilo je izvuceno i smesteno na postolje koje je projektovao arhitekta Ogist Monferan.

Drugi spomenik ruske livnicke vestine je Car-top koji se takodje nalazi kraj zvonika Ivan Veliki. Ovaj top nastao je mnogo ranije od zvonika Ivan Veliki, a tezak je 40t i dug preko 5m.Top je inace bio namenjen za kartecku paljbu.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Москва и его достопримечательности
ČlanakObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 3:38 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Jan 04, 2011 1:45 pm
Članaka: 119
Москва огромный город,в котором можно организовать следующие экскурсии:
- Автобусная экскурсия по городу
- Экскурсию в литературные музеи - по выбору
- Экскурсию в Оружейную палату
- Поездку на теплоходе по каналу им. Москвы
- Экскурсию в Новодевиций монастырь
- Экскурсия во Владимир и Суздаль
- Экскурсия в Загорск
- Экскурсия в Ясную Поляну, а я Вам особенно рекомендую автобусные экскурсии:
- Архитектура Москвы 18-19 веков,
- Древнерусское искусство и
- Андрей Рублёв.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 2   [ 17 posts ]
Idi na sranu 1, 2  Naredni


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 1 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM