Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 3 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Reka Lepenica - osnovne informacije o Lepenici
ČlanakObjavljeno: Pon Jul 13, 2009 7:57 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Nov 25, 2008 3:05 pm
Članaka: 185
Stanica: Belgrade - London - New York
Lepenica ističe u Goločelu iz izvora Studenac na 380 m, a utiče u Moravu istočno od Batočine na 91 m nadmorske visine. U prošlosti je imala različitu dužinu i menjala je svoje ušće.

Zbog čestog izlivanja Velike Morave i izdizanja njene aluvijalne ravni, Lepenica je u donjem toku, nizvodno od Rogota, skrenula u pravcu severa i tekla paralelno s Velikom Moravom pored Lapova i Markovca do Novog Sela.

Međutim, za vreme poplave 1897. godine, ona je kod Rogota skrenula tok ka istoku, usecajući novo korito i pomerajući ušće. Od nekadašnjih 60 kt njena dužina se smanjila na 49 km, a kasnijim ispravljanjem i regulacijom korita skraćena je za još 1 kilometar. Tako je sadašnja dužina Lepenice 48 km, a površina sliva 640 km2.

Lepenica spada u reke siromašne vodom. Njen prosečni proticaj iznosi oko 2 m3/s, ali tokom godine oticanje je veoma neravnomerno i s velikim kole-banjem. Bilo je godina kada je Lepenica presušivala, a 6. aprila 1910. zabele-žen je proticaj od 920 m3/s.

Poznati nemački putopisac Feliks Kanic zapisao je prilikom proputovanja kroz Srbiju u drugoj polovini XIX veka, da Lepenica teče mirno i tromo kao mali potok, dok se u rano proleće pretvara u pusgošnu bujicu koja razara mostove i plavi celu okolinu.

U prošlosti su, zbog intenzivnijeg uništavanja šuma, poplave Lepenice bile češće. Naroči-to velike štete trpeli su Kragujevačka kotlina i područje oko ušća. Budući da je reka u velikoj meri regulisana, poplavni pojas zemljišta sveden je samo na prostor između nasipa, širok 30-35 m.

Lepenica ima veliki broj pritoka. Samo u Kragujevačkoj kotlini njoj pritiče 28 vodotoka. Međutim, to su uglavnom kratke reke ili potoci, buji-čarskih odlika, od kojih mnogi tokom leta presušuju. Najznačajnije su Petro-vačka reka (35 km), Grošnička reka (17 km), Ždraljica (13 km), Dračka reka (13 km) i Cvetojevački potok (10 km).

Izvor: Lj. Gavrilovic, D Dukic, Reke Srbije_________________
Skadarlija | Pula grad muzej


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Uto Jul 14, 2009 8:12 am 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Izvor Wiki o Lepenivi kaze,

Lepenica, je najveća i najznačajnija reka opštine Kragujevac. Izvire na Gledićkim planinama kod brda Stolice u Goločelu, a uliva se u Veliku Moravu kao leva pritoka kod Miljkovog manastira.

Od izvora Studenca teče od jugozapada u pravcu severoistoka kroz Kragujevačku kotlinu do brda Šupljaja u Badnjevcu, zatim teče prema istoku kroz Badnjevačku kotlinu. Dužina toka Lepenice je 48 km. Ranije je dužina toka iznosila 60 km jer je Lepenica tekla uporedo sa tokom Morave pored Lapova i Markovca. Međutim, od velike poplave 1897. godine, ona je kod Rogota skrenula tok prema istoku. Time je skratila prvobitni tok za 12 km.

Lepenica prosečno daje blizu 3 m³ vode Velikoj Moravi. Pri niskom vodostaju, za vreme većih suša, Lepenicom teče oko 30 litara vode u sekundi. Najveći vodostaj zabeležen je od 920.000 litara u sekundi. Na području Grada Kragujevca Lepenica prima svoje najveće pritoke u Kragujevačkoj kotlini: Dračku reku, Divostinski potok, Erdoglijski potok, Sušički potok, Petrovačku reku i Cvetojevački potok s leve strane, a Grošničku reku, Ždraljicu, Bresnički potok i Kormanski potok s desne strane._________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Reka Lepenica - osnovne informacije o Lepenici
ČlanakObjavljeno: Ned Mar 27, 2011 9:35 pm 

Priključio se: Ned Mar 27, 2011 6:58 pm
Članaka: 14
Zanimljiva diskusija pod nazivom slike Kragujevca, pa pridružite se!

Evo Kragujevačkih kamenih mostova nad Lepenicom,

Image

Image
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 3 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 1 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM