Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 14 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Vrnjacka banja info
ČlanakObjavljeno: Uto Jun 16, 2009 3:52 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Vrnjačka Banja - osnovne informacije o najpopularnijoj banji u Srbiji

Image

Vrnjačka Banja je gradsko naselje u opštini Vrnjačka Banja u Raškom okrugu. Ona je i najveća banja u Srbiji. Prema popisu iz 2002. bilo je 9.877 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 9.812 stanovnika).


Vrnjačka Banja je sedište opštine Vrnjačka Banja. Nalazi se u centralnoj Srbiji u Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km od Beograda, 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika. Smeštena je između planine Goč (1216 m) i Zapadne Morave


Klima Vrnjačke Banje je umereno kontinentalna sa uticajem planinske klime. Leta su sa svežim jutrima i večerima zbog vetra koji duva sa Goča prema Zapadnoj Moravi, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,5°C, a srednja letnja 20°C.


Vrnjačka Banja je mesto koje svakako treba posetiti. Ali ne zato što vas bole krsta, noga ili nešto treće, ili zato što ste prešli 50? 60? i neku godinu, pa mislite da je došlo vreme da krenete po srpskim banjama. Vrnjačka Banjazaista jeste banja i bez dileme - pruža vam brojne mogućnosti da okrepite svoje telo,ali to nije ništa prema onome šta ovo mesto pruža nemirnom turističkom duhu.

Iskoristite i sam dolazak u Banju da usput vidite brojne manastire duž Ibarske magistrale, a i da malo skrenete sa glavnog puta, pa da preko Rajca i Takova dođete do Gornjeg Milanovca, pa zatim Kraljeva. Ili, ako dolazite auto-putem,iz Jagodine svratite do divnih manastira -do Kalenića, pa do Ljubostinje, do Veluće i Rudenice... Nemojte da zaboravite ni Žiču,a onda još malo nastavite dolinom jorgovana - pa odatle možete i preko Goča, prateći Vrnjačku i Lipovačku rečicu, da stignete u sam centar Vrnjačke Banje, ili, bolje reći u pravi centar centra ovog dela (ili čak cele) Srbije.

A u Banji - hotela, vila, apartmana koliko god želite. Za svačiji ukus i svačiji džep.

Glavne promenade čine veliku pešačku zonu, uređenu i čistu, sa centralnim parkom, cvetnim aranžmanima i čuvenim mostom ljubavi, gde se i dan danas turisti dodavanjem novih i novih katanaca zaklinju u svoju ljubav, u spomen na jednu učiteljicu Nadu koja nije mogla da preboli jednog oficira Relju...

Moderni kafići, restorani i poneka poslastičarnica na raspolaganju su za dnevne i večernje izlaske, kad se umorite od šetnji duž drvoreda lipa i kad vas opije svež vazduh sa Goča koji svake večeri nepogrešivo proćarlija po Banji da pozdravi nove i stare banjske turiste.

Vrnjačka Banja je mesto sa tradicijom, sa hotelima sa pedigreom, mesto koje može poslužiti kao model kako se turizam (lako) razvija kada svi rade u istom cilju. Ako srpske banje za neku godinu postanu zaista pravi brend Srbije, Vrnjačka Banja će moći da se pohvali da je sve to krenulo odavde, podno Goča...
S. Ogrizović
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: “Merkur” u Vrnjačkoj Banji
ČlanakObjavljeno: Pon Jul 06, 2009 5:58 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Prateći svetske trendove u povezivanju zdravstvene provere organizma i odmora, opuštanja i akumuliranja nove energije, Specijalna bolnica “Merkur” u Vrnjačkoj Banji uvela je u svoju ponudu program “Brze dijagnostike”. Savremene dijagnostičke metode i visokospecijalizovan medicinski tim omogućavaju pouzdanu i brzu proveru zdravstvenog stanja zdravih ili hronično bolesnih gostiju.

Image

Pod sloganom “Poštedite sebe čekanja po domovima zdravlja i pretvorite 30 dana neprijatnosti u 5 dana odmora, opuštanja i relaksacije, naučite da živite drugačije – zdravije”, osim dijagnostičkih pregleda predviđeno je, kako korišćenje svih sadržaja Aqua, Fitness i Wellness centra, tako i po želji organizovanje poseta okolnim turističkim destinacijama i kulturno-istorijskim spomenicima.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vrnjacka banja je grad i banjsko leciliste
ČlanakObjavljeno: Pet Dec 25, 2009 11:49 pm 

Priključio se: Čet Okt 29, 2009 3:33 pm
Članaka: 61
Stanica: Currency convertors
Da li su se toplom vodom u Vrnjackoj Banji koristili tokom vizantijske uprave, za vreme srpske srednjovekovne drzave i u vreme turske vladavine - nema verodostojnih podataka.Pocetak lecenja i turizma u Vrnjackoj Banji povezan je sa obrazovanjem Osnivackog drustva lekovite kisele vruce vode u Vrnjcima 1868., kada je izgradnjom osnovnih banjskih objekata, jednog toplog kupatila i po jedne cesme za hladnu i toplu mineralnu vodu, 1869. otvorena prva prava banjska sezona. Sada je Vrnjacka banja jedan od najvecih zdravstvenih i turistickih centara u Srbiji.


Crkva Rodjenja presvete Bogorodice sagradjena je 1834., a ktitor je bio svestenik Jefimije Popovic, poznat i po tome sto je 1856. prvi uredio jedan od toplih mineralnih izvora. Zvonik i priprata crkve dozidani su posle l sv. rata, a obnovljeni su sezdesetih godina XX veka. U crkvi se cuvaju dve ikone Urosa Predica i jedna Marka Murata.

Image

Na brdu iznad toplog izvora nalazi se dvorac Belimarkovica, sagradjen 1886. u stilu poljskih vila severne Italije. Ovo predivno zdanje sada je galerija - muzej.

Prostrana Narodna gostionica Koste Petrovica Rakicica, sa sobama za smestaj gostiju sagradjena je 1885.g.,a svojim stilom bila je uzor mnogim potonjim banjskim vilama. Ova reprezentativna gradjevina srusena je prilikom izgradnje sadasnjeg termalnog kupatila.

Voda u Vrnjackoj Banji je hladna alkalna ugljeno - kisela [ 14 i 16 stepeni C ] i topla alkalna- ugljeno - kisela homeoterma [ 36 stepeni C ] upotrebljava se za kupanje i pice, leci bolesti zeluca, creva, jetre, mokracnih organa, neke srcane bolesti i dr.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Vrnjacki karneval
ČlanakObjavljeno: Ned Jul 11, 2010 5:13 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Vrnjacki karneval
Tokom osam dana, pocev od 14. jula Vrnjacka banja postaje jedna velika scena na kojoj se odrzava veliki broj maskenbala, festivala izlozbi, koncerata, pozorisnih predstava, sportskih desavanja.
Centralni dogadjaj karnevala je Velika medjunarodna karnevalska povorka.
Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje izvanrednu zabavu i provod tokom ovih dana.
Tokom karnevalskih dana naici cete na veoma ljubazan i topao docek domacina i izuzetno karnevalsko raspolozenje koje ce vam omoguciti nezaboravne trenutke i boravak u Vrnjackoj banji.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja - Vrnjacka spa
ČlanakObjavljeno: Sre Mar 30, 2011 8:52 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Mar 21, 2011 11:01 pm
Članaka: 46
Stanica: Belgrade
Врњачка бања је највеће и најпознатије бањско лечилиште у Србији као и привлачан туристички центар за одмор, рекреацију ..
Налази се у Србији, око 200км јужно од Београда. Спаја магистралне путеве Балкана, Београд-Софија и Београд-Атина. На Врњачком топлом минералном извору у времену од II до IV века Римљани су изградили своје лечилиште и опоравилиште AQUAE ORCINAE.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja - Vrnjacka spa
ČlanakObjavljeno: Sre Mar 30, 2011 11:06 pm 
User avatar

Priključio se: Čet Okt 07, 2010 11:53 pm
Članaka: 118
Je l ima neko neku fotku ili video sa poslednjeg karnevala?
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja - Vrnjacka spa
ČlanakObjavljeno: Pon Jun 13, 2011 7:58 pm 

Priključio se: Pon Jun 06, 2011 1:37 pm
Članaka: 4
pera wrote:
Je l ima neko neku fotku ili video sa poslednjeg karnevala?Ako te fotke sa poslednjeg karnevala jos uvek zanimaju, posalji mi mail pa cu ti poslati. Te fotografije ja nisam napravila, vec mi ih je prosledio gazda apartmana Makojevic, kod kojih idemo ali su jako zanimljive i ima svega. Kazu da ce ove godine karneval tek biti odlican jer je V.Banja evropski domacin .
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja info
ČlanakObjavljeno: Pon Apr 02, 2012 6:22 pm 

Priključio se: Ned Feb 12, 2012 3:14 pm
Članaka: 361
Attachment:
DSCN0326.JPG
DSCN0326.JPG [ 60.99 KiB | Viewed 34117 times ]

Prepoznatljiv motiv iz Vrnjačke banje
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja info
ČlanakObjavljeno: Uto Jan 14, 2014 11:38 am 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
A možete iskoristi i sajt za rezervaciju smeštaja i apartmana, http://smestajvrnjackabanja.com/ za one koji žele da im Vrnjačka banja ostane u nezaboravnom sećanju!
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja info
ČlanakObjavljeno: Sre Jan 15, 2014 6:27 pm 

Priključio se: Čet Jan 09, 2014 5:52 pm
Članaka: 4
Meni se Vrnjačka banja baš sviđa, veoma je živo i uvek se nešto dešava.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja info
ČlanakObjavljeno: Sub Jan 03, 2015 8:42 am 

Priključio se: Pet Dec 12, 2014 10:11 am
Članaka: 17
Kulturni centar u Vrnjackoj Banji
Kultura zauzima značajno mesto u turističkom razvoju Vrnjačke Banje. Tokom godine u banji se održi veliki broj priredbi i manifestacija iz svih sfera kulture i umetnosti: književne večeri i promocije knjiga, pozorišne predstave, brojne slikarske izložbe, koncerti različitog žanrovskog sadržaja, filmske projekcije itd.

Organizacija kulturnih dešavanja je u rukama Kulturnog centra Vrnjačka Banja. Osnivač kulturnog centra je Skupština Opštine i on predstavlja javnu ustanovu. U njegovom sklopu se nalazi nekoliko banjskih kulturnih ustanova: Zamak kulture, Amfiteatar koji zauzima površinu od 900 m2 i ima 2.000 mesta, Pozorišna i bioskopska sala čiji je kapacitet 300 sedišta, a površina oko 700 m2, Narodna biblioteka. Kulturni centar kao javna ustanova ima sledeće nadležnosti: Zaštita kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti; Delatnost Zavičajnog muzeja, galerija i muzejskih zbirki; Rad umetničkih ustanova; Umetničko i književno stvaralaštvo, kao i stvaralaštvo u oblasti scenske umetnosti; Kinematografija i video proizvodnja i distribucija; Izdavanje knjiga, brošura i časopisa i ostale aktivnosti.

Pod krilaticom „Za sto dana sto priredbi“ Kulturni centar organizuje jednu od najznačajnijih manifestacija iz oblasti kulture u Srbiji „Vrnjačke kulturne svečanosti“.

Program ove manifestacije čine:
Međunarodni festival klasične muzike (brojni koncerti i obrazovni program sa kursevima violine i kamerne muzike),
Književno leto (književni portreti pisaca; promocije knjiga, manifestacija i dobitnika književnih nagrada; tribine sa različitim temama vezanim za društvene nauke, istoriju, filozofiju, teologiju, politiku itd.),
Festival likovnog stvaralaštva (Centar za savremenu grafiku, Program sinteze, Festival pejzaža, Letnja akademija likovnog stvaralaštva, Vajarski simpozijum, Bijenale skulpture),
Pozorišni dani srpskog teatra (revijalne predstave iz repertoara srpskih pozorišta sa premijerama pozorišnih hitova, dramskih klasika i avangardnih predstava, glumački portreti i dr.),
Festival filmskog scenarija (Prikazivanje aktuelnih filmskih ostvarenja, Dodela nagrada za filmski scenario, simpozijum o scenariju, Letnja škola filmske dramaturgije).
Ostale kulturne manifestacije (dešavanja na promenadi; postavke muzejskih zbirki, pozorišne predstave, filmski i muzički festival na letnjoj pozornici).
Središte kulturnih zbivanja u Vrnjačkoj Banji je Zamak kulture, koji se nalazi u Dvorcu „Belimarković“. Površina zamka je 800 m2 i u okviru nje se nalaze: izložbeni prostor, galerija, Zavičajni muzej i arhiva muzeja. U njemu se odvija bogat kulturno-umetnički život – organizuju se koncerti klasične muzike, promocije knjiga, dramski kolaži, razna predavanja, škole i akademije. Zavičajni muzej ima tri stalne postavke: Landrište – praistorija Vrnjaca, Etnografsko nasleđe Vrnjačke Banje i Spomen soba đenerala Belimarkovića

Inače, sve zbirke u muzeju odnose se na opštinu Vrnjačka Banja, a to su sledeće zbirke:
Arheološka zbirka – praistorija, antika, srednjevekovna zbirka, zbirka iz vremena turske prevlasti i lapidarijum;
Prirodnjačka zbirka – biljni i životinjski svet, geološko-minerološka zbirka;
Istorijska zbirka – stari i srednji vek, zdravstvo i banje, turistička propaganda, graditeljsko nasleđe Vrnjačke Banje;
Etnološka zbirka – period od druge polovine XIX veka do šezdesetih godina XX veka;
Umetnička zbirka – dela autora koji su iz Vrnjačke opštine, dela čija je inspiracija Vrnjačka Banja, kao i zbirke grafike, skulptura i slika;
Bibliotekarska zbirka – dela o Vrnjačkoj Banji, dela Vrnjačkih autora, dela objavljena u okviru izdavačke delatnosti banje i zbirka retkih starih knjiga i časopisa;
Zbirka dokumentacije – kartoteka, fototeka, hemeroteka, stručni arhiv i stručna biblioteka.
U Vrnjačkoj Banji se nalazi i Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“. Ona ima tradiciju staru više od sto godina, a danas se u njoj nalazi oko 40.000 knjiga. Čitaonice biblioteke su odlično opremljene, a osim knjiga u njima se mogu pročitati dnevna i druga štampa, kao i naučni časopisi. Narodna biblioteka se bavi i izdavaštvom, koje obuhvata nekoliko edicija. U biblioteci se organizuju promocije knjiga, književne tribine, književne večeri i predavanja.

Zaključak je da se kulturno-umetničke delatnosti u Vrnjačkoj Banji mogu podeliti na:
Muzičko-scenske delatnosti,
Izdavaštvo, novinsko-izdavačka delatnost i bibliotekarska delatnost,
Zaštita kulturnih dobara,
Delatnost likovnog i primenjenog stvaralaštva,
Delatnost javnog informisanja (radio i televizijske stanice),
Delatnost organizovanja kulturno-umetničkih manifestacija.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja info
ČlanakObjavljeno: Sub Jan 03, 2015 8:46 am 

Priključio se: Pet Dec 12, 2014 10:11 am
Članaka: 17
Arheološko nalazište

Vrnjačka Banja kao i njena bliza okolina, odlikuju se bogatim arheološkim nalazima, koja dosta govore o našoj istoriji i kroz koje ujedno upoznajemo Srpsku istoriju na pravi način shodno događajima. Arheološka nalazišta su veoma bogata, jedno od njih jeste, lokalitet Krnjački, na kome je Profesor Sava B. Đorđević, tridesetih godina otkrio preko čak 56 novih vrsta: školjki, puževa, koji nisu do tada bili pronađeni ni na jednom lokalitetu teritorije nekadašnjeg Panonskog mora. Na mestu useka peščanog nanosa koji je napravila reka Dubočica, otkriveno je od strane doktora Jovića, veća količina, takođe, školjki, ali i lišća, puževa, međutim otkrivene su čak i neke razne vrste drveća sa kojima se doktor Jović do tada nikada nije stretnuo, kao ni stanovnici. Ujedno, na istom lokalitetu, ubrzo otkivaju se i rogovi jelena, kao i kosti mamuta. Ali, posebnu pažnju svakako da su privukli arheolozi sa otkrićem vilice hipariona koja potiče iz sredine pontinskog perioda kada je Panonsko more bilo na kraju svoga postojanja. Zatim, sledeće što je bitno za spomenuti jeste, postojanje većeg naselja iz vremena badenske kulture u periodu od 2200 godine pa sve do 1800-te godine pre nove ere, kao i to da je ovo naselje bilo smešteno na ušću Vrnjačice u Dubočicu. Pronađeni su, fragmentalni keramički sudovi na Beloj steni u Vrčinu pod Kalbarom.
Područje Vrnjačke Banje u periodu starijeg gvozdenog doba koje je trajalo od 1000 pa sve do 300 godine pre nove ere. sama Banja u to vreme, bila je nastanjena stanovništvom i pripadnicima plemena Trikornici. Na tom delu, pronađeni su metalni predmeti, koji o tome i svedoče. 300. godine pre nove ere, u okolini Vrnjačke Banje bili su naseljivani i Skordisci koji su mešano keltsko pleme koje na ovim prostorima živi i u vreme ranog Rimskog carstva. Kao značajnije naselje u najbližoj okolini pominje se Trivalvium , oddatle ujedno potiču i mnogobrojni natpisi na latinskom, tračkom i keltskom jeziku. Trivalvium naselje se takođe pominje i u Prokopijevom spisku tvrđava u Meziji. Ostaci arhitekture iz toga doba za sada su otkriveni u Ritopeku (kastrum – vojni logor), kao i u grobnice u Šljiviku i Vrnjačkoj Banji i delovi vile na lokalitetu Dubočica. Na vrnjačkom Toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili lečilište i oporavilište. O tome svedoče i veliki broj arheoloških nalaza i bazena za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode kao i veliki broj kovanog novca koji je ostavljan u lekovitom izvoru. Ovde su na lečenje i oporavak uglavnom dolazili rimski legionari, kao i romanizovana aristokratija starosedelaca->.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja info
ČlanakObjavljeno: Pet Jan 23, 2015 10:23 am 

Priključio se: Pet Dec 12, 2014 10:11 am
Članaka: 17
Virtualna mapa Vrnjacke banje sa svim svojim znamenitostima


http://www.vrnjacka-banja.co.rs/virtuelna-setnja/
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Vrnjacka banja info
ČlanakObjavljeno: Uto Feb 03, 2015 9:09 am 

Priključio se: Pet Dec 12, 2014 10:11 am
Članaka: 17
specijalna bolnica u hotelu Merkur

Specijalna bolnica Merkur, paralelno sa zdravstvenim, razvija i wellness turizam. Odlikuje se savremenim trendovima u lečenju, viševekovna tradicija korišćenja mineralnih voda, odmor u oazi blagostanja su pravi recept da učinite nešto dobro za svoje telo i dobro se provedete. Bolnica „Merkur“
Raspolaže sa velikim brojem zdravstvenih programa:„programa zdravlja“, za zdrav i aktivan život, kao što su: „Lečenje kao odmor“, gde su se potrudili da omoguće ljudima koji mnogo rade, da u toku svog odmora mogu da provere svoje zdravstvno stanje i da im to ne bude opterećenje, da ne čekaju ispred domova zdravlja i slično.


Merkurov Wellness centar „Fons Romanus“ je dva nova programa za oblikovanje tela i negu lica, omogućio da bezbednim, efikasnim i trajnim metodama bez hirurškog zahvata, korisnici ovih tretmana povrate mladost. „Kavifit“ i “Kavilift” programi sprovode se pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja – lekara specijaliste fizijatra, specijaliste ishrane i fizioterapeuta. Ovi programi su, pored kavitacije, radio frekvencije i aparaturne limfne drenaže, obogaćeni tretmanima lekovitim peloidom – blatom, wellness tretmanima za oblikovanje tela i negu lica i prestižnom francuskom kozmetikom Mary Cohr.

Leče sledeća oboljenja:
• Šecerna bolest
• Bolesti organa za varenje
• Stanja posle hirurških intervencija na organima za varenje
• Hronicna ginekološka oboljenja i sterititet
• Infekcije bubrežne karlice, mokracne bešike i mokracnih puteva
• Kamencici u mokracnim putevima
• neinfektivna oboljenja tankog i debelog creva
• cir želuca i dvanaestopalacnog creva
• oboljenja pankreasa
• stanja posle preležane žutice
• bolesti žucne kese i žucnih puteva
• funkcionalna oboljenja
• stanja posle resekcije jednjaka, želuca i creva

Takođe, moramo spomenuti i da Specijalna bolnica Merkur u svom sastavu ima – Hotelski smeštaj Merkur, Hotel Merkur-novi, Hotel Šumadija, Hotel Sveti Đorđe, Hotel Merkur stari.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 14 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM