Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 4 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Glas razuma!
ČlanakObjavljeno: Sub Sep 10, 2011 2:27 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Avg 10, 2008 7:23 pm
Članaka: 129
Obrazovanje se nalazi u utopijskoj tragediji. Stepen nerazumevanja u onima koji odlučuju je zastrašujući, to pokazuje ocena iz Indeksa Edukacije ("Education Index")koji pokazuje da smo u stalnom padu. Očigledno je da je na “sceni” komad “Babe i žabe”! Gledamo na sebe sa aspekta trećeg lica, odvojeno i pasivno.

Utopija je utoliko destruktivnija jer je prepuštena samoj sebi. Da preciziram, prepušten je sistem obrazovanja-zapošljavanja sam sebi. Da se sam oblikuje i da se usmerava prema, navodno tržišno-socijalnim okolnostima. To se da jasno videti u obrazloženju na upozorenje. Ali, bez intervencionizma, jasne strategije i redovnog “upgrade-a” nema stuba obrazovanja. Ovako, celo školstvo, a najviše visoko, poprima istorijski karakter, a čak u nekim oblastima i iskazuje i imaginarnost, jer se neki studijski programi, ne samo što nisu primenjivi danas, već nije ih bilo moguće primeniti ni ranije.

Pored toga, i to je najtragičnije, kod nas se gubi naučna supstanca, ona koja će nositi društvo za 10-15 godina, kada se skoro svi trenutni predavači povuku. Ne zaboravimo da su, takvi kakvi su, ipak oni predstavnici “stare garde”, poleta koji je trajao 60-tih i 70-tih. Bar su na kvalitetan i studiozan način, za to doba, sticali znanja. I bili su konkurentni u mnogim oblastima svojim kolegama u razvijenom svetu. Otuda priča da su naši stručnjaci priznati u svetu. Ali bili, ne zaboravite, ovo je za minuli period. Šta će biti kada se taj “koren” koji hrani intelekt našeg naroda osuši?

Ono što se ne da odvojiti uspelo je kod nas: obrazovanje odvojiti od potreba industrije, i to u celosti. Kakav sindikat, kakva akta, kolektivni ugovori, termini totalno nepoznati ili površno mladim ljudima koji krenu na visoke škole. A od njih se traži da se oslanjaju na te institucije za rad napretka u budućoj profesiji kada se zaposle. Pa oni jedva da znaju šta znači kolokvijum, semestar, itd. Ti ljudi moraju shvatiti da studenti delegiraju svoju “intelektualnu slobodu” predavaču, da je on vodi i upravlja ka njima željenom cilju-znanju koje će ih osposobiti da od njega sutra žive! Zašto je većina studenata pri sredini studija ili pri kraju razočarana? Pa zato što su “uhvaćeni” i u stezi. Visoko obrazovanje, pored naučne svrhe ima i socijalno-psihološku vrednost: stabilni razvoj društva i sigurnost pojedinca. Ostalo, niže obrazovanje to nema.

Industrija, direktno vezana za iskustvo i akademsko znanje je tlo na kome se odvija dalji napredak i razvoj samih stručnjaka. Napraviti povratnu vezu ka obrazovanju daje održiv spoj. Zar danas ne pričaju svi o održivom razvoju društva? Eto to je to, da iskustvo bude u sprezi sa teorijom. A ne sa “opštim aktima”!

Tako da, iako imamo jako mali broj visokoškolaca, oni predstavljaju poluspremene ili nespremne za poziv za koji su se edukovali, sa izuzetcima koji još uvek odolevaju. Jednom je jedan čovek rekao: “Uvozićemo stručnu radnu snagu” i bio je u pravu.

(Oprostite na kritici, ali moralo je uneti sveopštost u ovu kategoriju! PoZz!)_________________
http://www.solarnipaneli.org/, http://www.roofsolarpanels.biz/


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Glas razuma!
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 10, 2011 12:43 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Vrlo ozbiljna analiza, ali jedini način da se dodje do ozdravljenja je radikalan rez.

To u najprostijem znači, novi programi u skladu sa najsavremenijim trendovima, a prilagođeni prilikama u Srbiji, zatim izbacivanje nepotizma i stručno sprovodjnje kadrovske politike.

Političari treba da odvoje budžet za najtalentovaniju decu da ostanu ovde i da preoru Srbiju, a ne za gubitaše poput železnica, Jata , i slično ...

Jedina manjina koja je ugrožena je intelektualna manjina, a ne Gej populacija, i država mora negovati ovu zdravu klicu nacije. Mislim da je nešto krenulo pre svetske krize, sada je sve opet puklo. Videćemo idu izbori, pa počeće da se opet priča, a da se uradi , hm narednih 3 godina vrlo teško da će da se nešto i mrdne.

Druga stvar je ko je taj , tj. koja institucija imam kredibilitet da postavi nove standarde na polju obrazovanje?

Zamenik predsednika SPS-a, u obliku ministra obrazovanja sigurno nema.

Rešenje, je bar po meni u novoj stategiji kojoj bi posredovale medjunarodne renomirane institucije i komisije, u angažovanju neke vrste konsalitng HR agencije koja bi mogla da napravi neki ozbiljan presek.

Toliko za sada!_________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Glas razuma!
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 10, 2011 6:48 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Avg 10, 2008 7:23 pm
Članaka: 129
Da, HR agencije mogu ali samo da prepoynau okvirne profile osoba na osnovu minulog iskustva i/ili školske spereme. Nama je potrebno sručno usavršavanje ali van granica i kao takvo da ponovo dođe u ovu ustajalu sredinu. A što se tiče kadrova, tu se takođe slažem, počev od personalnih rešenja do nacionalnog stava da je inteletualna manjina najugroženija a ona nosi razvoj društva. Ne nose je reality show, ili ona "šarenica" ili "jedna pesma jedna žalja", niti pak Grand Šou!

Vrednosni sistem je totalno zamenjen, bez korekcija institucija i crkava, bez javnog glasa razuma! Sramota je da Google proslavi rođendan Mihajla Pupina, a da nijedne vesti o tome ne kažu, naprave reportažu. Čak mislim da ga nisu ni pomenule.

I mi želimo u "Jevropu"! Tamo se ne ide, tamo se pristupa. Ko razume ovo razume da smo mi na utopijskom putu ako nešto ne promenimo.

PoZz!_________________
http://www.solarnipaneli.org/, http://www.roofsolarpanels.biz/


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Glas razuma!
ČlanakObjavljeno: Sub Nov 05, 2011 9:19 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Dec 18, 2010 12:01 am
Članaka: 112
Slažem se gospodo da je pad vrednosnog sistema uzrokovao i pad interesovanja za nauku, jednostavno dešava nam se "nedostatak nauke"!!! Ali, današnjim umrežavanjem i "šerovanjem" informacija svako ima mogućnost da se doedukuje, usavrši daleko više nego što je to mogao da stekne u osnovnoj ili srednjoj školi! Čak su i fakultetska znanja dovedena u pitanje. Zato predlažem nešto novo, u svetu tek začeto a to je "open-source učenje". To je ono što je nama potrebno, i samo treba sada raditi na motivaciji._________________
Energija Vetra


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 4 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 4 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM