Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: 43_BITEF_09
ČlanakObjavljeno: Pet Dec 04, 2009 11:56 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Apr 05, 2008 7:48 pm
Članaka: 362
Piše: Ana Todorović-Radetić

Osvrt na 43bitef09

Da umetnost ipak nije u krizi i pored krize kapitala, dokazao je 43.Bitef09 sa novim pozorišnim tendencijama i devet tematski potpuno različitih predstava, koje su se prilično dopale publici, svaka na svoj način. Ako je uloga pozorišta da izazove emocije, kao što je nedavno izjavio Patris Pavis, francuski teatrolog i predsednik međunarodnog žirija 43. Bitefa, onda možemo reći da je ovogodišnji Bitef uspeo, jer je izazvao širok spektar osećanja kod gledalaca.

Veoma jak utisak na publiku ostavili su šaolinski monasi performansom "Sutra", kojim je i otvoren ovogodišnji Bitef u Sava Centru. Predstava o duhovnoj potrazi za uzvišenim zadivila je publiku savršenstvom fizičkog pokreta kroz kung-fu akrobacije i ponudila novu opciju poimanja stvarnosti i, svakako, teatra.

Ovogodišnji Bitef se, zasigurno, može pohvaliti i predstavom "Plavi zmaj" slavne kanadske trupe Ex machina, koja je i dobitnik "Politikine" nagrade za režiju Robera Lepaža. "Plavi zmaj" pruža fascinantan vizuelni doživljaj, a pored izuzetne scenografije koja se menja iz časa u čas i oslikava stvarnost na jedan potpuno nov i kreativan način, srž predstave ima dublju konotaciju. Preispituje položaj umetnika pod komunističkim režimom Kine, gde je "svaka nova sloboda – prividna kontrola". Takođe, implicitno analizira težak položaj žena u Kini, koje se moraju odreći materinstva posle prvog porođaja i gde je "odlazak na abortus kao odlazak kod zubara". Kroz priču se prožima filozofija i simbolizam kineskog pisma i plavog zmaja.

Srpsko Narodno pozorište iz Novog Sada u režiji Ane Tomović izvelo je predstavu "Brod za lutke". Iako je komad dobio nagradu Sterijinog pozorja, "poetika" Milene Marković obiluje prostim jezikom, jeftinim humorom i predstavlja neuspelu kombinaciju bajki, koje se prožimaju kroz odrastanje i život jedne žene. Mišljenje publike je podeljeno - pored onih koji su napuštali predstavu, bilo je i onih koji su njome oduševljeni.
Švajcarski komad "Airport Kids", koji je dobio visoku ocenu gledalaca (4.59), predstavio je jedan novi aspekt savremenice. Deca uspešnih roditelja različitih nacionalnosti koji rade u multinacionalnim korporacijama putuju po svetu i poput puževa sa kućicom nose svoje uspomene i suvenire, a u svakoj zemlji ostaje deo njihovog srca. Iako uče strane jezike, imaju futuristički pogled na svet, glasaju i usvajaju nove pravila, ova deca pevaju pesme o usamljenosti, čeznu za domom i za domovinom i stalno prolaze kroz krizu identiteta. U predstavi glume deca, ali je tematika veoma ozbiljna i postavlja jedno krucijalno pitanje – da li moderan čovek, u večitoj trci za poslom, živi u pauzi između dva leta na aerodromu i sve više liči na hermafrodita koji putuje po svetu, "polaže svoja jaja, i nastavlja dalje, nikada ne upoznavši svoju decu".

Predstava "Sanjari" Roberta Musila, koja se izvodi već skoro godinu dana u JDP-u, dobila je Gran pri "Mira Trailović", na 43. Bitefu. Gluma je izuzetna, a priča je, ustvari, zanimljiv ontološki osvrt na intelektualce koji se u realnosti ne osećaju "kod kuće" i koji kroz sanjarenje vide beg od realnosti, u kojoj su samo uspešne, ali ne i ostvarene osobe.

Hrvatska trupa "Bacači sjenki" dobila je specijalnu nagradu za predstavu "Odmor od povijesti". Bez konkretne priče i glumačke igre, ova predstava je svojevrsno metafizičko putovanje kroz kolektivnu i individualnu svest, a inspirisana je dubinom Kafkinog Procesa.

Predstava "Pisac", autora Ulrike Kvade i Joa Stremgrena, koja je na Bitef stigla iz Norveške, dobila je nagradu publike sa prosečnom ocenom 4,62. Predstava se bavi sudbinom najpoznatijeg norveškog književnika, Nobelovca i kvinslinga, Knuta Hamsuna. Gluma, ples, lutke, živa muzika i provokativna i teska tema čine ovaj komad veoma kompleksnim. "Pisac" otvara mnoga pitanja - od poverenja ili nepoverenja, oprosta, pa do toga koliko je umetnost odvojena od politike.

Iz Holandije je stigla trupa "Hotel Modern", koja je
predstavom "Logor" i uz pomoć animatora i dve hiljade lutaka dočarala zlodela najvećeg genocida u istoriji čovečastva. Ogroman broj lutaka naglašava veličinu zlodela koje je počinjeno. Ova predstava se može uporediti sa komadom "Nebeski odred" Aleksandra Obrenovića i Đorđa Lebovića, koja se takođe bavi stradanjem ljudi u Aušvicu. Dobro je što postoje predstave koje nas stalno opominju na krvavu prošlost i razvijaju svest o tome.

"Karl Marks: KAPITAL, prvi tom", nemačka predstava u kojoj je mogao da se čuje i kineski i ruski jezik, se bavi analizom savremenog društva na duhovit način, kroz osvrte na Marksov Kapital. Diskutuje se o vrednosti robe i novca, o reklamama koje utiču na našu svest, o socijalnoj nepravdi. Različiti akteri (izvođači nisu po profesiji glumci, već lingvisti, novinari, istoričari, prodavci i slično) stavljaju u fokus deo svog života koji je na određen način vezan za marksističku teoriju.

43. Bitef je završen nemačkom predstavom "Bure Baruta" u Sava centru, čime je pokazano da kriza kapitala ne mora da bude i kriza u umetnosti, naprotiv. Tako da slobodno možemo reći da je ovogodišnji Bitef bio kreativni prostor koji nam je ponudio mogućnost nekih novih realnosti.

Teatar, zasigurno, i treba da bude glavno mesto gde se pomeraju granice i sve u vezi teatra bi trebalo da ima veze sa promenom. Teatar je prostor gde možemo da shvatimo svoja ograničenja, da se oslobodimo stega civilizacije u kojoj živimo, da odemo korak dalje u svojoj percepciji, razmišljanju, skepticizmu, i što je najbitnije, kritičkom poimanju društva u kome živimo. A Bitef je upravo sve to._________________
"Be yourself no matter what they say!" A.
Privatni casovi engleskog u Beogradu | Najbolji prevod sa srpskog na engleski jezik


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM