Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Inseminacija – najčešće postavljana pitanja
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 15, 2010 12:21 am 
User avatar

Priključio se: Sub Apr 05, 2008 7:48 pm
Članaka: 362
Inseminacija – najčešće postavljana pitanja

Tekst preveden i adaptiran sa sajta: http://www.fertilityplus.org/faq/iui.html


Pitanje: Šta je inseminacija i na koji način se radi?
Odgovor: Inseminacija predstavlja najjednostavniji oblik asistirane oplodnje. Inseminacija se obavlja postavljanjem veoma tankog fleksibilnog katetera kroz cerviks i ubrizgavanjem pročišćene sperme direktno u matericu. Ceo proces traje veoma kratko – obično zahteva nekoliko minuta - da se postavi kateter, da se ubrizga sperma i da se izvadi kateter.

Pitanje: Gde se uzima sperma? Koliko pre inseminacije?

Odgovor: Obično se uzorak daje putem ejakulacije i za to je potrebna sterilna posuda. Većina klinika želi da dobije uzorak u okviru pola sata od ejakulacije. Obično se daje u samoj klinici, u privatnoj prostoriji.

Najčešće postoji vremenski razmak od trenutka davanja uzorka i inseminacije, da bi se uradilo obrađivanje sperme. Obrađivanje sperme traje od pola sata do dva sata, što zavisi od rada na klinici. Inseminacija se radi odmah posle pripreme uzorka.

Pitanje: Koji je najbolje vreme za inseminaciju?

Odgovor: Inseminaciju je najbolje uraditi u okviru 6 sati od ovulacije (pre ili posle). Ako se sterilitet pripisuje muškarcu, neki doktori smatraju da je bolje posle ovulacije. Inače su šanse za uspeh veće pre ovulacije, kada spermatozoidi čekaju jajnu ćeliju. Kada se inseminacije tempira na osnovu hCG injekcije, onda se obično radi 24-48 sati nakon injekcije. Uobičajeni tajming je da se uradi jedna inseminacija oko 36 sati nakon hCG-a, iako neki rade nakon 24 sata, a pojedine klinike objavljuju bolje rezultate kada se inseminacija uradi 40-42 sata nakon nakon hCG-a. Ako se rade dve inseminacije, obično se raspoređuju sa razmakom od najmanje 12 sati, između 24 i 48 sati nakon hCG-a. Neki izveštaji ne pokazuju povećanje uspešnosti sa dve inseminacije, dok drugi pokazuju povećanje uspešnosti do 6%.
Neki doktori određuju vreme inseminacije na osnovu porasta LH-a. U tom slučaju, jedna inseminacija se radi nakon 36 sati, ali se često dešava da se uradi i nakon 24 sata, što je uobičajeno, zato što može doći do ovulacije malo ranije. Ako se planiraju dve inseminacije, one se obično rade između 12 i 48 sati nakon što se detektuje porast hormona.
Jajna ćelija može da preživi maksimum 24 sata.


Pitanje: Koliki je procenat uspešnosti inseminacije?
Odgovor: Proučavanje desetak medicinskih članaka i mnogobrojnih web stranica završilo se u širokom opsegu statistike. U principu, šanse uspeha su prikazane od najmanje 6% do najviše 26% uspeha po ciklusu. Niži procenat se vezuje za jedan folikul, dok se 26% uspeha pripisuje ciklusu sa više folikula. Drugi uticajni faktor je broj spermatozoida. Veći broj spermatozoida povećava šansu za uspeh; dok je, međutim, mala razlika između uspeha sa prosečnim brojem i velikim brojem spermatozoida. Sveukupni uspeh bi bio otprilike 15-20% po ciklusu, sudeći po činjenicama koje će biti predstavljene ispod. Stopa višeplodne trudnoće je 23-30%.

Pitanje: Kako izgleda inseminacija?
Odgovor: Većina žena smatra da inseminacija nije bolna – kao prilikom Papanikolau testa. Može se kasnije javiti blagi bol u stomaku, ali često je osećaj sličan ovulaciji. Često se kateter ne oseća puno zato što je već cerviks blago otvoren za ovulaciju – vremenski loše isplanirana inseminacija može da prouzrokuje loš osećaj u cerviksu.

Pitanje: Koliko dugo živi obrađena sperma?
Odgovor: Trenutna istraživanja ukazuju da obrađena sperma može da živi od 24-72 sata; međutim, ona gubi potentnost nakon 24 časa. Druga stvar kod inseminacije je da spermatozoidi mogu da nastave da plivaju i dalje od jajovoda, pa je najbolja procena 6-12 sati u okviru oslobođene jajne ćelije, sa većim vremenskim razmakom pre ovulacije nego posle. Sperma može da preživi do 5 dana u plodnoj sluzi, 2-3 dana uobičajeno, pa kombinovanje inseminacije sa polnim odnosom bi obezbedilo bolje pokriće.

Pitanje: Da li treba da ležim nakon inseminacije?
Odgovor: Ne morate da ležite zato što cerviks ne ostaje otvoren, ali većina doktora ostavlja pacijentkinje da leže 15-30 minuta nakon procedure.

Pitanje: Da li treba da mirujem nakon inseminacije?
Odgovor: Većina žena ne mora, ali ako ste imali grčeve i ne osećate se dobro nakon toga, onda je potrebno mirovati. Neke osobe smanje vežbanje i podizanje tereta u toku lutealne faze nadajući se da će im to povećati šansu za implantaciju. Mnogo je bitnije mirovati nakon veštačke oplodnje, zato što je to invazivniji proces.

Pitanje: Koliko pre inseminacije treba muškarac da apstinira i čuva spermu?
Odgovor: To zavisi od pojedinačne situacije, ali ne bi trebalo duže od 72 sata od poslednje ejakulacije da bi se obezbedila najbolja pokretljivost i morfologija. Kada je mali broj spermatozoida razlog za inseminaciju, najbolje je čekati 48 sati između ejakulacije i prikupljanja sperme za inseminaciju. Gde ne postoji problem sa spermom, treba čekati 24h. Neki predlažu 36 sati da bi se pokrila najveća teritorija sa najvećim brojem – uobičajeni predlog je da se ima odnos oko vremena kada se daje hCG injekcija.

Pitanje: Koliko ubrzo nakon inseminacije mogu da imam odnos?
Odgovor: Obično možete imati odnos kad god nakon inseminacije. Ustvari, većina doktora bi predložila da imate odnose ubrzo nakon inseminacije da biste se osigurali da ste pokrili ovulaciju. Vaš doktror može predložiti da sačekate 48 sati pre nego što imate odnos ukoliko se pojavilo krvarenje u toku inseminacije.

Pitanje: Da li može sperma da ispadne?
Odgovor: Kada se jednom sperma ubrizga u matericu, neće ispasti. Može se, međutim, pojačati vlažnost nakon procedure zbog katetera koji pomera sluz u cerviksu i omogućava joj da ispadne.

Pitanje: Koliko folikula daje najbolje šanse za zatrudnjivanje?
Odgovor: Prema različitim studijama, 3-4 folikula daju najbolju šansu za trudnoću, dok više folikula od toga povećava šansu za višeplodnu trudnoću. Američke studije kažu 4 folikula, dok druge zemlje imaju podatke za 3.

Pitanje: Da li ima smisla raditi inseminaciju kada ne postoji problem sa spermatozoidima?
Odgovor: Inseminacija može pomoći u ciklusima sa Hlomidom gde je problem cervikalna sluz, a inseminacija povećava šanse za uspeh kod ciklusa sa injekcijama, bez obzira na spermu. Ima smisla probati inseminaciju ako možete, a niste imali uspeha prirodnim putem. Bitno je shvatiti da prirodnim odnosom samo najbolji i najjači spermatozoidi dođu do materice i jajovoda. Sa inseminacijom, više sperme će biti dostupno za oplodnju.

Pitanje: Koliki broj spermatozoida treba da bude za inseminaciju?Odgovor: Pet miliona pročišćenih spermatozoida se smatra nižom granicom za uspeh. Veće stope uspeha se javljaju kod obrađenih spermatozoida sa brojem 20-30 miliona. Veći broj od 50 miliona nije pokazao neku veću prednost.

Pitanje: Koliko inseminacija treba da uradim pre nego se odlučim za veštačku oplodnju?Odgovor: To zavisi od toga koliko možete da priuštite i koje lekove koristite. Osoba može uraditi 3-4 inseminacije na hlomidu pre nego pređe na injekcije, a onda 3-4 sa injekcijama. Ako ne postoji uspeh nakon 4 dobra ciklusa sa ovulacijom i sa vremenski dobro isplaniranom inseminacijom, onda je vreme da se uzme u obzir veštačka oplodnja.

Pitanje: Da li je krvarenje uobičajeno nakon inseminacije?
Odgovor: Ne dešava se često, ali nije neuobičajeno. Najčešće dolazi do krvarenja ako doktor ima poteškoća da dođe do materice. Neke žene imaju blago krvarenje i prilikom ovulacije.

Pitanje: Koliko dugo nakon inseminacije dolazi do implantacije?Odgovor: Implantacija se najčešće događa 6-12 dana nakon ovulacije – dakle, 6-12 dana nakon vremenski dobro isplanirane inseminacije.


Pitanje: Kada se folikul može smatrati zrelim?
Odgovor: Mnogi doktori prate rast folikula pri planiranju inseminacije. Obično 20-24mm u prirodnom ciklusu, klomifen citrat (20-24mm), FSH samo lekovi (17 ili 18mm minimum) i FSH+LH (16 ili 17mm minimum). Moguće je da nešto manji folikuli, 14-15mm, sadrže plodnu jajnu ćeliju. Takođe, folikuli nastavljaju da rastu do oslobođenja jajne ćelije otprilike 1-2mm dnevno. Žena može da ima više od jednog folikula u ciklusu, ali će se oslobađanje desiti u roku od 24 časa. Kada se ne koristi hCG, samo folikuli bliski po veličini mogu da puknu. Upotreba hCG-a izaziva ovulaciju kod 95% žena, i čini da najzreliji folikuli puknu._________________
"Be yourself no matter what they say!" A.
Privatni casovi engleskog u Beogradu | Najbolji prevod sa srpskog na engleski jezik


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 9 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM