Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Tanini - intenzitet tanina
ČlanakObjavljeno: Čet Avg 27, 2009 8:39 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Iz praktikuma: Slaganje Vina i Hrane Tikveske vinarije

Verovatno ste primetili da nijednom do sada nismo pomenuli arome. Ovo je iz jednostavnog razloga: do sada smo se upoznali sa odredenim pravilima i opisima kategorija vina, a sada dolazimo do dela koji podleze velikim varijacijama. Vec smo na pocetku knjige rekli da slaganje hrane i vina daje veliki prostor za licne kreacije i afinitete, kon- kretno, da su preferencije prema odredenim aromama potpuno individualna stvar i to je ono sto ljide navodi da kazu kako u slaganju vina i hrane ne postoje pravila. To je isto kao kada bismo razmisljali da 1i da uz filet stek posluZimo sos od brusnice i1i fefer sos. lskreno, postoji podjednak broj ljudi koji se se pre opredeliti za prvu i1i za drugu varijantu.

Dakle, dosli smo do dela gde licni ukus igra veoma vaznu ulogu. Nakon odabira nacina uparivanja izmedu istih i suprotnih ukusa, na red dolazi izbor vina, u cemu se sigurno od velike koristi biti sledeca tabela, kao i opisi vina koji slede iza tabele.

Tanini - intenzitet tanina se u ustima prepoznaje ro in tenzitetu trnjenja desni. Ako su tanini mali, preciznije, ako vino sadrzi tanine manje molekulske mase, onda osecamo cak i bockanje, dok kod velikih (polimerizovanih) tanina osecamo somotastu strukturu. Kod zelenih (nezrelih) tanina osecamo gorcinu koja se prepoznaje na zadnjem delu (korenu) jezika.

Kiseline - kiselost se prepoznaje na bocnoj strani jezika ali kod lero balansiranih vina, cak iako je visok sadrzaj ukupnih kiselina, intenzitet kiselina mozemo da prepoznamo jedino ro lucenju pljuvacke (salivaciji) nakon gutljaja. Kod nebalansiranih vina kiseline mogu da se osete ne samo na bocnoj strani jezika, vec i na obrazima.
Secer - secer se prepoznaje na vrhu jezika. Treba voditi racuna da osecaj slasti kod polusuvih vina veoma kratko traje (nekoliko sekundi i1i manje), ra bi prilikom degustacije paznju narocito trebalo obratiti na stil vina._________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 5 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM