Putovanja iz snova

Znamenitosti Istanbula za novo putovanje u ovaj grad

Panorama sa Galata kule
Panorama sa Galata kule

Na TT Group portalu postoji veliki broj turističkih tekstova na srpskom jeziku posvećenih Istanbulu.

Ako planirate sa prolećem putovanje u jedini grad na dva kontinenta onda je gore spomenuti putopis nezamenljiv.

Ali, ako po drug put posetite Istanbul, nemojte obilaziti već viđena mesta već krenite putem ove naše nove beležnice.

Uvek treba pomerati granice, pa tako, za sve naše orijentalno usmerene putnike idemo dalje sa listom čak 6 znamenitosti Istanbula koje retko ko poseti u svom prvom putovanju u Istanbul.

Muzej tepiha i ćilima u Istanbulu

Kaliografija i arabeska su umetnički motivi neotuđivo povezani sa islamskom umetnošću. Ukoliko apstrahujemo religijsko tumačenje, njeno bogatsvo motiva i šarenilo boja, fantastično se kombinuju u mnogobrojnim dezenima tepiha i ćilima. Pre nego odlučite da li će neki od njih sa Grand Bazara ukrašavati vaš enterijer, predlažemo da posetite najveći muzej tepiha i ćilima u ovom delu sveta.

Muzej tepiha i ćilima
Muzej tepiha i ćilima
Turski tepisi na Grand Bazaru
Turski tepisi na Grand Bazaru, za više kliknite na sliku

U muzeju se nalaze unikati ovih rukotvorina iz 12. veka, koji datiraju sa prostora Anadolije, Kapadokije, Jedrena, Izmira i tako dalje. Radno vreme muzeja je od 09.00 do 6.00 osim nedelje i ponedeljka. Sam muzej se nalazi pored Plave Džamije. Pored muzeja postoji stanica za laki metro.

Bosforski most – utisak koji se pamti

Jedna od savremenih, impozantnih međukontinetalnih građevina je Bosforski most. Ako boravite u Istanbulu više od 3 dana,  jedan dan iskoristite za posetu azijskom delu. Ako krenete gradskim prevozom, ili taksijem ali po unapred dogovorenoj ceni, uživajte u panoramama koje se smenjuju sa Bosfora. Ljubitelji noćne fotografije imaće inspirativan prizor koji treba ovekovečiti jer egzotično osvetljenje su projektovali najveći majstori svetla.

Bosforski most
Bosforski most

Spomenimo da se Bosforski most proteže između mesta Bejlerbeji i Ortakoj kvarta. Sam most, viseće konstrukcije čine  međusobno povezane horizontalne trake sa dve kule. Visna kula je oko 165 m i napravljene su od visoko otpornog čelika. Visina između centra mosta i nivoa mora je 64 metara što govori da se radi o respektabilnom arhitektonskom podvigu.

 

Unutar kula postoje liftovi za putnike. Most je dugačak 1.560 metara, a rastojanje između kula je 1.074 metara. Dnevni saobraćaj je oko 180,000 vozila. Spomenimo da pešačenje preko mosta nije praksa, pa imajte na umu ovu činjenicu. Od praktičnih servisa podsećamo vas da mapu grada imate ovde, a dugoročnu prognozu vremena za čak 10 dana možete pratiti ovde.

Devojačka kula – upečatljiv detalj Mramornog mora

Devojačka kula je još jedan upečatljiv detalj koji se masovno koristi kao motiv u turističkim brošurama, turskim serijama, TV prilozima i slično. Ako se odlučite na odlazak na Prinčevska ostrva verovatno ćete proći pored nje.

Devojačka kula
Devojačka kula (Maidens Tower)

Strateški omeđena grebenima u blizini mesta Uskudar, gde se spajaju Bosfor i Mramorsko more ova kula svetionik je inspirisala mnoge stvaraoce još iz antičkih vremena. Pa tako u antičkoj mitologiji, Hera iz Afroditine kapele u Sestos-u se zaljubila u Leandrosa. Ushićen ljubavnim zanosom, Leandros je svake noći preplivavao more kako bi se sretao sa svojom izabranicom. Jedne noći, usled jakog vetra, vatra na kuli se ugasila i Leandros izgubivši pravac se udavio. Zbog ovoga se Hero bacila u more, a sam svetionik dobio ime po njoj.

 

U vizantijskom periodu tkani su drugačiji mitovi. Pa tako, poznata vračara toga vremena prorekla je vizantijskom caru da će njegova kćer stradati od ujeda otrvone zmije. Čuvši to, car je dao da se napravi mali zamak na grebenima u kome je čuvao svoju kćer. Ali jednoga dana, sa svežim grožđem stigla je i zmija koja se slučajno krila u korpi grožđa i proročanstvo se obistinilo. Devojka je umrla, a kula je nasledila njeno ime.

Moderni Istanbul
Moderni Istanbul u pozadini kule

Istorijski ova građevina se prvi put pominje u 12-om veku. Podaci svedoče da je za vreme Cara Manuela Komnena (1143-1180) izgrađena mala utvrda radi bolje navigacije i opažanja brodova koji su prilazili Zlatnom rogu. Kao takva, bila je obavezan detalj na svim trgovačkim srednjevekovnim mapama i putokazima kao tačka carinske kontrole.

Danas se u njoj vide minijature načinjene u Otomanskom periodu. U zemljotresu 1510-te godine biva oštećena, a obnovljena je po naredbi Javuz Selim Sultana.

Bejlerbeji palata

Palate najbolje oslikavaju veličinu jednog podnevlja, jedne nacije, njenih vladara i tako redom. O Topkapi palati već smo pisali, a o Dolombahče palati vas ubrzo očekuje jedna prezentacija krcata slikama. Ovog puta tema je Bejlerbeji palata. Ovo je palata koja Istanbulu daruje evropsku nit obavijenu oko otomanske odore.

Bejlerbeji palata
Bejlerbeji palata

Palata je izgrađena između 1861. i 1865. godine kao letnja rezidencija najviših diplomatskih zvaničnika.

Sam kompleks se sastoji od letnjikovca uz more, dela namenjenog muškarcima (selamlik) i naravno harema (ženskog dela). Unutar dvospratne palate postoji 6 velikih salona sa 24 soba. Prvi sprat Bejlerbeji palate je u potpunosti izgrađen od mermera. Unutrašnjost i spoljašnost je simetrična sa izuzetno elegantnim detaljima. Enterijer soba, saloni i tavanice su tipično ukrašene u rokoko stilu. Enterijeri imaju epski izgled sa dragocenim vazama, kristalom na sve strane, nameštajem od orahovine sa umetnutim sedefima, vrhunskim porcelanom što je karakteristika sjaja vremena njenog ustrojstva.

Enterijer palate
Enterijer palate

Otvorena je za posete svakog dana od 9:00 ujutru do 17:00 časova poslepodne osim Ponedeljka i Četvrtka po ceni od 10 turskih lira. Posle ovih, ako možemo reći, romantičnih znamenitosti, na redu su dva vojno istorijska kompleksa.

 

Anadolijska tvrđava na najužem delu Bosfora

Ako vozom ulazite u Istanbul, obilazićete kilometre drevnih zidina Konstantinopolja. Na primer, o Beogradskoj kapiji pričali smo ovde, a panoramu sa preživelih zidina sa Bosforom na horizontu možete pogledati i iz Topakapi palate.

Anadolijska tvrđava
Anadolijska tvrđava

Na najužem delu Bosfora, koji iznosti nešto više od 650 metara, sa azijske strane podignuta je Anadolijska tvrđava. Ovo je u principu zamak koji se nalazi na ušću reke Goksu (Aretas) u Bosfor.

Anatolijsko utvrđenje je izgrađeno u tipičnom otomanskom arhitentonskom stilu. Ovaj hisar, što bi rekli naši stari, karakteriše centralna donžon kula visine oko 25 metara koju omeđuje petougaoni zid. Po uglovima zidova se nalaze okrugle stražarske kule visine oko 10-15 metara. Korišćena je i kao zatvor za osuđene janičare.

 

Anadolijska tvrđava je danas besplatan muzej, možete zakoračiti svaki dan kroz njegove tajne, i ukoliko planirate obilazak Azijskog dela grada, ubacite ga na svoju listu prioriteta.  Neposredno uz tvrđavu postoji pristanište za trajekte pa možete i vodenim putem planirati posetu.

A sa one strane Bosfora u odnosu na Anadolijsku tvrđavu se nalazi Rumelijska tvrđava.

 

Rumelijska tvrđava

 

Dobila je ime po Rumeliji, a podignuta je od strane Mehmed II Fetiha 1451-1452. godine, par godina pred osvajanje Konstantinopolja koje će se desiti 1453. godine. Simbol je Otomanske imperije, adaptirana je u muzej, a leti se organizuje desetine kulturnih predstava.

Rumelijska tvrđava
Rumelijska tvrđava

Sama tvrđava se sastoji od tri velike cilindrične kule, koje su povezane manjim pomoćnim kulama i bedemima. Tvrđava, o čijoj uređenosti fotografije dovoljno govore, živ je svedok jednog od najvećih događaja, događaja koji je promenio obrise čovečanstva. Sa padom Konstantinopolja, naučnici, umetnici i ostali intelektualci kreću put Evrope i bivaju plodne klice humanizma i renesanse posle kojeg čovek je opet merilo svih stvari.Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: