Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 3 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Topkapi palata u Istanbulu
ČlanakObjavljeno: Pon Maj 10, 2010 2:15 pm 
User avatar

Priključio se: Pet Feb 27, 2009 8:17 am
Članaka: 70
Stanica: Najjeftinije letovanje u Crnoj Gori
Topkapi palata je jos jedno od obaveznih mesta za posetu u Istanbulu. Cena je oko 5 evra po osobi, ili 10 TL. Ume da bude ogromna guzva, otvara se oko 10h ujutru, pa probajte da budete medju prvima u redu!

Topkapi palata, koja se nalazi u samom centru zvanom Sultanahmet Eminonu sagradjena je izmedju 1460-te i 1478-me godine za vreme vladavine sultana Mehmeda II Osvajaca i koriscena je kao upravni centar otomanskog carstva i primarna rezidencija otomanskih sultana.

Image
Ulaz u park u kome se nalazi palata

Image
Ulaz u samu palatu

U nju se ulazi kroz spoljasnje dvoriste koje se zove Prvo dvoriste kroz takozvanu Carsku kapiju. U dvoristu se nalaze Aja Irena, a pored nje sirotiste zvano Sempson Zenon koje je sluzilo za zbrinjavanje siromasnih ljudi, zatim bolnica, pekara, carsko skladiste, carska kovacnica novca i umetnicke i zanatske radnje.

Image
Zgrade u palati

Image
Detalji u palati

Prvo dvoriste je kapijom zvanom Kapija pozdrava bilo spojeno sa drugim dvoristem koje se naziva Trg Divan ili Trg Pravde. Ceremonije za sultanovo pristupanje tronu kao i ceremonije za sahrane su odrzavane u ovom dvoristu. Iza kapije srece nalazi se trece dvoriste , zvano Unutrasnja palata (Enderun Avlusu), koje predstavlja srce palate gde je sultan provodio svoje vreme izvan harema. Paviljoni, kubealti i riznica su smesteni u trecem dvoristu. Prijemna odaja se nalazi preko puta dvorista Enderun, a Verski paviljon se nalazi na uglu i gleda na Mramorno more i Bosfor. U trecem dvoristu su se nalazile i dzamija i hamam koje nisu sacuvani do danas.

Image
Obilazak palate traje i do nekoliko sati, pa odmor je neophodan :)

Image

Svete relikvije (Kardigan srece) Svete relikvije Javuz sultana Selima se cuvaju u privatnoj sobi palate od momenta kada su donete u Istanbul. U delu sa svetim relikvijama (Kardigan srece) se nalazi i deo zuba Hz. Mohameda koji su bili polomljeni u Uhut ratu, zatim kamen sa otiskom stopala Hz. Mohameda, zastava crne boje pod nazivom Ukap, pozlaceni drveni zleb kroz koji tece Kaba voda, pecat srece, Kamen za ciscenje, pozivna pisma za preobracanje zvana Pisma srece, Kurani i 20 maceva.

Image

Riznica u prvoj sobi se nalaze predmeti koje je Javuz Sultan Selim doneo iz pohoda na Persiju. Ovde se nalaze pozlaceni i posrebreni strenmeni i kamenje ukraseno tirkiznim smaragdima i zlatom. Druga soba je rezervisana za smaragde i predmete na kojima se nalze smaragdi. Ovde se nalaze stalci, bodezi,, posude od emajla i zlata koji su pripadali sultanu Ahmetu I.

U trecoj sobi nalazi se Kasikarev dijamant koji je simbol i najvazniji komad Topkapi palate. U ovom delu se nalze i praznicni tron, otomanski znakovi, luster sultana Selima III, slika Sultana Mahmuta II, zlatni svecnjak i drugo. U cetvrtoj sobi riznice nalaze se kais, narukvica i solja koji su verovatno pripadali gospodaru Persije Sahu Ismailu. Zatim ogledalo od slonovace , tron, razni pozlaceni omoti Kurana, stapovi i solje ukraseni draguljima, emajlirani bodezi i nakit sa draguljima.

Image
Pogled na panoramu Istanbula iz Palate

Treba pomenuti jos i Biblioteku Sultana Ahmeta III sagradjenu 1719., Kolekciju oruzja u Spoljasnjoj riznici koja sadrzi kolekciju oruzja iz celog sveta, iz perioda od 7-og do 20-og veka. Ima vise od deset hiljada primeraka razlicitog oruzja. Deo sa staklom i porcelanom - predmeti od domaceg porcelana izradjenih u Istanbulu i kineskog porcelana. Deo sa odecom - U skladu sa otomanskom tradicijom, sva odeca preminulih sultana je pakovana, zapecacivana, i odlagana u riznice oruzare. Ovde se nalze 21 ogrtac Mehmeta Osvajaca, 77ogrtaca Sulejmana Velicanstvenog, 13 ogertaca sultana Ahmet I, 30 ogrtaca sultana Osmana II i 27 ogrtaca sultana Murata IV.

Vrlo zanimljiv je i restoran na kraju palate, ali cene su paprene, pa za one sa dubljim dzepom svakako preporucujemo rucak na najromanticnijem mestu u Istanbulu!_________________
Trazite najjeftinije letovanje u Crnoj Gori? Trazim i ja.


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Topkapi palata u Istanbulu
ČlanakObjavljeno: Sub Okt 16, 2010 1:29 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
Naravno, pored Topkapi palate, evo i linka sa ostalim destinacijama u Istanbulu koje trebate posetiti!_________________
Zlatni pjasci | Halikarnas Disco Bodrum


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Topkapi palata u Istanbulu
ČlanakObjavljeno: Sre Dec 25, 2013 12:04 am 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
Evo jedne odlične priče iz Topkapi Saraja,

Image

A za više posetite link
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 3 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 2 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM