Evropa

Beogradska kapija i šuma u Istanbulu

Činjenica da je Konstantinopolj, a kasnije Istanbul (celu reportažu pogledajte na linku šta videti u Istanbulu) bio regionalni centar više od 10 vekova u različitim imperijama i civilizacijama različito je indukovao migracije svih slojeva ljudi od i ka njemu. U ovoj priči, Nataša Ilić posle priče o Topkapi palati deli svoje zanje o istorijskim činjenicama Srba koji su živeli u Istanbulu.

Beogradska šuma je odavno je otišla iz Beograda. Odavno, pre skoro 500 godina. Beogradska šuma se danas nalazi u Istanbulu. Nije slučajno. A priča nas vraća u daleku 1521. godinu.

U vreme pošto je pao do tad neosvoji beli grad – Beograd. Osvajač, niko drugi do mlađani Sulejman II Zakonodavac. Imao je tad 26 godina  i bio je ponosan na svoj prvi pohod. Beograd je pao 28. avgusta 1521.

Beograd tada nije bio srpski, ali su ga Srbi branili. Prema spisima koji ukazuju da je tamo bilo Srba stoji i jedan koji tvrdi da je iseljavanje Srba i Beograda počelo po osvajanju, negde oko 10. septembra.

Prema dozvoli sultana, oni su sa sobom poneli i svoje svetinje: mošti Svete Petke, ikonu Bogorodice i mošti carice Teofane. Navodno, broj raseljenih Srba nije bio mali. Tadašnji patrijarh je te svetinje otkupio od njih, pošto je sultan zapretio da će ih uništiti.

Prema ovom izvoru koji baš i nije pouzdan stoji da su  Srbi naseljavali deo oko današnje Beograske kapije koja nosi ime baš po njima, jer ih je Sulejman, navodno, naselio u neposrednoj blizini. Netačno.

Ukoliko se budete šetali Istanbulom i dođete do Beogradske kapije tamo će jasno pisati da uopšte nije izgrađena u čast Sulejmanovog osvajanja Beograda, niti su je izgradili Srbi pošto su dovedeni u Istanbul. Tačna priča glasi da je tu kapiju izgradio despot Đurađ Branković pre nego što je Carigrad pao u turske ruke i postao Istanbul.

Vizantijski akvadukt
Vizantijski akvadukt i njegove primene za parking automobila danas

Legenda koja se prepričava u Turskoj i nije baš legenda, jer ima svoje istorijske izvore je da je Sulejman doveo Srbe u Istanbul da bi mu održavali vizantijski vodovod koji je grad snabdevao pijaćom vodom iz Beogradske šume koja se u to vreme nije tako zvala. To je učinio, jer je u Beogradu video sličan sistem koji je radio bez greške.

Izvori kažu da su Srbi iz Beograda dovedeni kao roblje kod Sulejmana Veličanstvenog imali brojne beneficije. Sem održavanja vodovoda, bavili su se i izgradnjom.

Danas najvažniji rekreativni centar za šetanje i boravak u prirodi u Istanbulu

Srbi su naselili šumu. I šuma je dobila novo ime – Beogradska šuma  ili “Belgrad Ormani” . U tom delu šume je bio zabranjen lov, kao i seča drveća, a ako bi se neko oglušio o zabranu platio bi glavom. Srbi su bili čuvari devet istanbulskih izvora pijaće vode u delu grada nazvanom Beligrad.

Istorijski izvori tvrde da su postojala naselja: Jeni (Novi) Beligrad, Orta (Srednji) Beligrad i Sultan Beligrad.

Srbi su u tu živeli sve do kraja 19. veka i pojave kuge. Zbog opake bolesti, bili su prisiljeni da se presele, jer je voda bila leglo zaraze. To je kraj beogradskih naseobina u Istanbulu.

Ondašnje turske vlasti su preselile Srbe na mesto kome su dali ime Bahčekoj, što je turska kovanica od reči “bašta” i “selo”. Smatra se da su Srbi koji su živeli u današnjoj Beogradskoj šumi bili odlični baštovani. Bahčekoj danas nije srpsko naselje, jer su Srbi odatle otišli kada je izbio poslednji tursko-grčki rat.

Za kraj, da se zna: akvadukt koji su Srbi iz Beogrdske šume održavalli i dan danas postoji. Kao i šest hektara šume kojom možemo da se ponosimo, jer nosi ime nešeg grada iako nije u Srbiji.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: