Putovanja iz snova

Istanbul putovanje: preko agencije ili samostalno (autobus, voz ili avion)

Putovanje u IstanbulPosle serije turističkih tekstova o Istanbulu i njegovim znamenitostima, red je na jedan tehnički tekst o savetima za što jeftinije i bolje putovanje u Istanbul.

Istanbul je ever green destinacija. Podjednako je atraktivan za Novu godinu, za vreme prolećnih putovanja, hodočasnici ga ushićeno posećuju tokom Uskrsa.

Mramorno more, Bosfor i Prinčevska ostrva privlače pažnju putnicima svih geografskih širina leti, a u jesen šoping ture postaju aktuelne, i tako opet i iznova u krug.

Prepoznatljivo nasleđe čovečanstva, jedinstven položaj pojačan popularnom turskom  kinematografijom čini ga sve poželjnijim. Razloga je puno, a evo naših saveta za vašu prvu ili novu posetu Istanbulu. Broj poseta je sasvim nevažan, jer Konstantinopolj, kako ga Grci nazivaju, uvek je drugačiji. Mapa Turske je data ovde.

Putovanje sa turističkim agencijom ili u sopstvenoj organizaciji

Odgovor na pitanje da li putovati u Istanbul preko turističke agencije ili u sopstvenoj organizaciji više je pitanje o stilu života. Naime, konformisti, više vole da im neko skocka sve, a oni na gotovom da se prepuste planiranoj trasi. Sa druge strane avanturisti i pustolovi vole da o svakoj sitnici sami donose odluke, pa na primeru Istanbula iznećemo neke opšte važeće smernice.

Turistički aranžmani za Istanbul sa aspekta cena dovedeni su do maksimalne povoljnosti. Konkurencija i potražnja jesu velike, pa agencije bukiraju smeštaj na veliko, a time i prevoz i onda na takozvanoj grupnoj kupovini dobija se cena koju pojedinačni putnik ne može da iskamči. Tako na primer, preko Argusa, avio prevoz do Istanbula, smeštaj u Hotelu sa 3 zvezdice na bazi dva noćenja sa doručkom (ukupno četiri dana u Istanbulu) sa putničikm osiguranjem, košta neverovatnih 160 Eura. Ako birate hotel sa 4 zvezdice onda je cena 190 Eura.

Slična kombinacija sa autobuskim prevozom u trajanju od 6 dana košta 130 Eura za hotel sa 3 zvezdice, te 160 Eura za hotel sa 4 zvezdica. Ovo je nešto najjeftinije na domaćem tržištu, al naravno pojedinci vole sami da izaberu tajming, tj. vole individualna putovanja pa sledeći deo teksta posvećen je ovakvim turistima.

Prevoz do Istanbula

Jedna od skupljih stavki na vašem putovanju u Istanbul je prevoz. Postoje nekoliko varijanti za prevoz, pa svakom od njih posvetićemo par pasusa:

– Auto stop
– Putovanje automobilom
– Vožnja autobusom,
– Vozom i
– Let avionom do Istanbula. Moguće je u Istanbul i brodom, al o krstarenjima drugom prilikom. Naravno, kombinacija više prevoza je uvek moguća.
1. Ako govorimo o putovanju auto stopom trebate znati da je stopiranje na auto putu zabranjeno. Naravno, maldi ljudi, mahom studenti se dovijaju na razne načine, najbolja postavka je kada stopiraju muško i devojka u paru. Krišom od policije, uz neku naplatnu rampu, parking ili kafanu iz Srbije je relativno jednostavno ubediti turskog kamiondžiju i krenuti put Bliskog Istoka. Obrnut postupak, povratak iz Istanbula put Srbije je mnogo kompleksniji, koga više zanima neka pretražuje malo ovakva iskustva po specijalizovanim forumima. Naravno, mi ne preporučujemo ovakav vid prevoza, ali pravi pustolovi kažu da je neizvesnot čekanja i konverzacija sa nepoznatim šoferima jedan od najlepših momentata putovanja.

2. Putovanje automobilom takođe ne preporučujemo za vašu prvu posetu Istanbulu. Naravno ova preporuke ne važi za eksperte za volanom, al divlji saobraćaj Istanbula nije za nekog ko nema velikog međunarodnog iskustva. Međutim, postoji puno domaćih trgovaca koji kombijima i karavanima idu po robu u Istanbul. Obično su to vredni ljudi, raspitajte se malo među vlasnicima butika ili tezgi, pa možete im se pridružiti i dati svoj doprinos za vožnju u jednom ili oba pravca. Udaljenost Beograd Istanbul iznosti nešto manje od 1000 kilometara, i u zavisnoti od gužvi na graničnim prelazima van sezone vam treba od 10 do 12 sati vožnje. U dizel varijanti sa cenom od 6-8 Eura na 100 kilometara, plus putarine treba vam do 100 Eura u jednom pravcu.

3. Stigli smo do autobusa. Ovo je verovatno najispaltiviji prevoz, a relacija je sledeća. Iz Niša idete autobusom do Sofije. Iz Sofije na svakih sat vremena imate direktne linija za Istanbul.

Polazak iz Niša, 04:30 Niš-ekspres NIŠ-SOFIJA dolazak 07:45
Polazak iz Niša, 16:00 Niš-ekspres NIŠ-SOFIJA dolazak 21:00

Iz Sofije za Niš,

Polazak iz Sofije, 07.07 07:30 Matpu SOFIJA-NIŠ 10:30
Polazak iz Sofije, 07.07 15:00 Niš-ekspres SOFIJA-NIŠ 19:00

Cena karte u jednom smeru je 1250 dinara plus 100 dinara stanične usluge. Cena karte u jednom smeru iz Sofije do Istanbula se kreće od 20 Eura pa naviše, a cena povratne karte se može naći i od 33 Eura u zavisnosti od prevoznika.

3. Voz,  najromantičniji prevoza za Istanbul. Zamislite da sa voljenom osobom rezervišete spavaću sobu i Orjent Ekspresom u cik zore ulazite u grad koji je bio žila kucavica čak četiri velike imperije: Rimskoj, Vizantijskoj, Latinskoj i Otomanskoj. Ako niste pasionirani ljubitelj vozova ovo je najsporiji vid prevoza za posetu Istanbulu. Savet je da od Sofije obavezno rezervišete spavaća kola. Dešava se da taman kad zaspite,  probude vas carinici zbog odlaska na šalter za carinjenje.

Ako se ipak odlučite za ovaj vid prevoza obavezno rezervišite povratnu kartu, jer ovim prevozom putuje puno mladih iz Španije, Francuske; totalno internacionalna atmosfera u vozu i ume da bude gužva. Povratna karta od Beograda do Istanbula je oko 80 Eura, za mlađe od 26 negde oko 50, a dodatak za kušet kola je od 10 do 20 Eura u zavisnosti od klase koju izaberete.

Sirkeči - železnička stanicua
Sirkeči – železnička stanica u Istanbulu i poslednja stanica Orjent Expresa

4. Na redu je avio prevoz za Istanbul. Preleteti Balkan je uvek interesantno, dužina leta je oko 800 kilometara, a aerodrom u Istanbulu je odlično povezan sa svim većim u svetu. Ako planirate da uštedite na ovom vidu prevoza, merkajte karte po nekoliko meseci unapred. Aktuelna cena povratne karte do Istanbula je u trenutku pisanja ovog teksta preko Air Serbia oko 17000 dinara. Cene taksija od aerodorma pogledajte u donjem delu teksta.

Smeštaj u Istanbulu

Nakon odabira prevoza, sledeća tema je smeštaj. Smeštaj u Istanbulu je toliko raznovrstan kao verovatno nigde u svetu.

Pored hotela i hostela, postoje i putničke kuće za mlade za koje se malo zna, a generalno Turci na Couch surfing-u su prepoznati kao dobri domaćini. Naravno, smeštaj u Istanbulu iziskuje posebnu pažnju, pa o njemu u nekom od narednih tekstova.

I još nešto, jako važno ako dolazite po prvi put u Istanbul. Reč imaju čistači cipela i taksisti.

A čistači cipela?

Svaki grad ima svoje karakteristične trikove. Čistači cipela u Istanbulu znaju sigurno dva opasno dobra trika, a možda i više. Prvi je u tome da vas mole i preklinju da će besplatno da vam očiste cipele. Onda to urade za nekoliko sekundi i traže velike svote novca, reda veličine 10-20 Eura (20-40 Turskih Lira) sa obrazloženjem kako je njihov posao častan i dostojanstven, a ne bedan i prosjački. Da vidite samo kako glume da se ljute. Uvežbani do perfekcije. Savet je, ne nasedajte i ne dopustite im da ostvare komunikaciju sa Vama, jer ne možete posle izaći na kraj sa njima.

Drugi trik je, da čistač cipela prođe pored vas, onako zahuktan i posebnom polugom gurne četku koja mu se nalazi na zadnjem dalu ranca i četka padne pored vas. Vi kao pristojan građanin, kažete mu da mu je ispala četka. Na to, on vam se beskrajno zahvaljuje i predloži da vam očisti cipele besplatno. Vi pristanete, a posle čišćenja traži opet 10-20 Eura (20-40 Turskih Lira).

Lek je prost, nikako se ne upuštati sa njima u bilo kakvu interakciju, a ako vas nekako ubede da vam očiste cipele dajte im 2 Lire i zapretite policijom, i oni će se umiriti. Turska policija je na strani turista a čistači cipela znaju šta ih čeka ako ih neko prijavi.

Taksi u Istanbulu

Taksisti u Istanbulu
Taksisti u Istanbulu

Drugi standardni trik je prevencija od taksista. Naime, kao i u svim gradovima, tako i u Istanbulu koji ima oko 20,000 taksi vozila dnevno na ulicama, možete naići na svakojake šofere.

Postoje dve vrste prevara sa taksistima.

Prvi se sastoji u opšte važećem principu, da ako ukapiraju da ste turista, dolazite po prvi put u grad i ne poznajete Istanbul, prave kvazi krugove i petlje pa umesto 15 TL, oni voze dok ne naprave 50TL.

Drugi trik je izgovor da nemaju kusur, pa ako nemate sitnog novca, prosto prave pritisak usled gužve da im ostavite veliki bakšiš.

Evo standardnih cena taksija u Istanbulu

Uglavnom cene taksija su sledeće:

– Start taksi vozila je oko 3 TL,
– Na svakih kilometar taksimetar će dodavati oko 2 TL,
– Čekanje po minutu je oko 0,3 TL,
– Ne postoji dnevni i noćni red vožnje, tj. uvek je ista tarifa, pa ne nasedajte na ubeđivanje u suprotno,
Taksi od međunarodnog Ataturk aerodroma do Sultanhameta je 40TL, a do Taksima oko 50 TL. Taksi od aerodroma Sahiba Gokcen do Sultanhameta je 90TL, a Taksima oko 80 TL. Obrnuti smer košta isto.

Ako se upustite u šoping ili obilazak atrakcija Istanbula baš taksijem evo najčešćih trasa:

Od Sultanhameta do Taksima prevoz je do 15 TL, do Akmerkez Shopping Mola oko 25 TL, do Bebeka 30 TL, Besiktasa 20 TL, Buzde 30 TL, Fatiha 12 TL, Galata kule 15 TL, Pjeri Loti Kafea 20 TL, Cehavir Šoping Mola oko 15 TL, Dolmabahče palate 15 TL, Ortakoj Džamije 25 TL, Rumelijske tvrđave 35 TL i tako dalje.

Ako niste osoba sa povećim budžetom, naš savet je da koristite laki metro, koji odlično funkcioniše, ukapirate mapu Istanbula, i putujete javnim prevozom (autobusa ima u izobilju, pa doživite tursku na pravi način). Ako se ipak, odlučite za taksi, ugovorite cenu unapred i imajte uvek sitan novac! Iako su turci očajni vozači iz ugla Evropljana, generalno posmatrano taxi u Istanbulu je jedan od sigurnijih vidova transporta.

Prognozu vremena za Istanbul za 10 dana pratite neposredno pre polaska, a ako vam prestoji koji kišni dan, planirajte da isti provedete u zatvorenim muzejima poput Aja Sofije, Plave Džamije, Topkapi palate i slično. Eto, ispričali smo sve što treba da se zna, ostalo je da iznova krenete Carigradskim drumom i doživite Istanbul na nov način!Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: