Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Ovčarsko-kablarska klisura i njenih 10 manastira
ČlanakObjavljeno: Uto Apr 17, 2012 1:37 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Srbija je protkana lepotama, pa često čovek ne zna šta prvo da poseti. Ovčar i Kablar spadaju u kategoriju destinacija, za koju su svi čuli, a niko ili barem većina ljudi koje ne živi u tom kraju nije bila.

U ovom postu probaćemo u meri u kojoj web tehnologije dozvoljavaju da predstavimo nekoliko znamenitosti ovog kraja, pa nadamo se da će uslediti i reakcija, odnosno putovanje u ovaj, sigurno jedan od najlepših delova Srbije.

Sama klisura je usečena između dva masiva, kako samo ime kaže, između Ovčara i Kablara. U širini od 50 do 120m i dužini od skoro 20 kilometara ova klisura spaja požešku i čačanku oblast. Drugim rečima, ovo su međe Srpske Svete Gore! Kroz nju protiče snažna Zapadna Morava, pa samim tim, u ovako izuzetnom reljefu stvorili su se čarobni produslovi za procvat ne samo jedinstvenog biljnog i životinjskog sveta, već i za razvoj izuzetnih religijskih sadržaja, od kojih većina ima neprocenljivu kulturno istorijsku vredost.

Ovo je mesto na čiji vrh koje vredi pešačiti i više od nekoliko sati, jer panorama koje se pruža sa njega je sigurno najjači utisak koji ćete poneti kući.

Pa krenimo redom:

Ovčar Banja sa svojom lekovitom vodom je nezamenljiva za lečenje reumatskih oboljenja, oporavka nakon preloma kostiju, povrede mišićnih tkiva i td. Ali njena snaga leži i u strateškom mestu, iz koga kreću sve avanture po ovoj neverovatnoj prirodi. Ako ste osrednje iskusni izletnik, savetujemo vam da pozovete planinarsko društvo "Kablar" i priključite se nekoj od njihovih pokloničkih il izletničkih tura.

E sada, dolazi i pravi specijalitet za one iskusnije avanturiste, a tu su paraglajding, jahanje, rafting, kanjoning, odnosno sve aktualne avanturističke aktivosti u potpunosti se mogu upražnjavati ovde. Ovaj kraj je sačinjen od krečnjačkog reljefa, pa prošaran je neverovatnim pećinama, i samim tim je poslastica za speleologe.

10 manstira Srpske Svete Gore koji poređani u viševekovnom nizu nude jedno neverovatno pokloničko putovanje uz neposredan dodir sa prirodom. To su:

1. Vavedenje, danas je ženski manstir u kome se nalaze mošti (odnosno delovi moštiju) jedanaset svetitelja. (U arhivi se ovde čuva Četvorojevanđelje, prva knjiga koja se štampala u beogradskoj štampariji u XVI veku)

2. Vazensenje, manastir, iz XVI veka, obnovljen je od strane Vladike Nikolajeviča u XX veku.

3. Preobraženje, nije bila velika razmerama, al narod je cenio kao veliku svetinju jer je posvećena važnom prazniku,

4. Sretenje,

5. Sveta Trojica,

6. Uspenje, iz XVI evka,

7. Nikolje, je najstariji sakralni objekat u klisuri, a u njemu je pisano Nikoljsko jevanđelje koje se danas čuva u Irskoj. Sačuvan u svom izvornom srednjevekovnom obliku.

8. Blagoveštenje, osnovan od strane Nemanjića, a u njemu je podignuta Hadži Prodanova Buna

9. Ilinje

10. Jovanje, jedna slika,

Puno informacija o svakom od ovde pobrojanih manastira možete pogledati u ovoj emisiji,


Kao i dva sveta mesta Savinje (Crkva Svetog Save) i Kađenica. Savinje je sakralni objekat ugrađen u strmu stenu iz koje izvire voda, pa zbog svoje egzotičnosti nastojte da obavezno posetite ovo mesto.

Kađenica je pećina, koja je u prošlosti služila kao zbeg crkva prilikom turskih zuluma. Sama pećina je površine oko 50 kvadrata sa nekoliko manjih „dvorana“. Danas je ulaz u pećinu uređen. Glavna dvorana u pećini je sakralno-spomenički prostor. Naziv je dobila od turske reči kad, jer su turci tokom Hadži prodanove bune prodanove bune odbegle seljane ugušili dimom (kadom). Danas u njoj postoje 2 kamena sarkofaga.Kao što se da videti, ovo je veoma bogat kraj u svakom smislu reči, pa predlažemo da minimum jedan vikend provedete u razgledanju i upoznavanju ovih krajeva. Ako se odlučite za posetu, smeštajni kapaciteti su zasnovani na kapacitetima Ovčar banje, ali postoji i Auto kamp čiji kontakt telefon je 032 496 110. Dve najbolje kafane su Restiran "Dom" i "Neda".

Srećan put sa vremenskom prognozom za Čačak!
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 1 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM