Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Piri Reis mapa u Istanbulu
ČlanakObjavljeno: Uto Feb 15, 2011 10:44 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Avg 10, 2008 7:23 pm
Članaka: 129
Piri Reis mapa predstavlja istirijski i naučno posmatrano, najstariju mapu Sveta sa jako preciznim opisom zapadne obale Amerike, srednje i južne (Brazilske obale), tako i obale Afrike. Datira još iz 1513. godine, međutim smatra se da je nastala kao posledica istraživanja Novog Sveta oko 1510. ili čak i ranije. Urađena je u vojne svrhe Otomanskog carstva od strane kriptografa Piri Reisa, uz korišćenje 10 Arapskih izvora, 4 Indijske mape iz Portugalije, i jedna Kolumbove mape. Mada se postavlja pitanje Južnog pola, jer u to doba nije bilo poznato, kao i neke delove Amerike i okolnih ostrva. Ta enigma ostaje rešena samo na verovanju potpisnika po kome je daobila naziv.

Prema Piri, ove mape su mape osam Ptolomeja izgrađene u vreme Aleksandra Velikog, arapska mapa Indije, četiri nove mape iz Portugalije oblasti Sind, Pakistan i mape Kristifora Kolumba Zapadne zemlje. Mapa je otkrivena 09.10.1929. kroz filološki rad Nemačkog teologa Gustav-a Adolf Deissmann-a. On je bio angažovan od strane Turskog Ministarstva Prosvete da sredi catalog Topkapı Sarayı biblioteke sa neislamijskim sadržajem. Pronašao ju je u skupini zanemarenog materijala kada je tražio stare karte i mape. Otkriće je izazvalo međunarodnu pažnju jer predstavlja 10 poznatih kopija mape sveta Christopher-a Columbus-a i jedinu mapu u 16 veku koji pokazuje južnu Ameriku u pravilnoj poziciji prema Africi. Pretpostavlja se da se radi o izgubljenoj mapi Christopher-a Columbus-a (Kristofer kolumbo) koja je, pretpostavlja se, izrađena kada je posetio zapadnu Indiju.


Topkapı Palace, Turski naziv Topkapı Sarayı, ili na Otomanskom Turskom طوپقپو سرايى, je mesto u Istanbulu, koji je bio prestonica oko 400 godina. Danas je to prelep muzej koji je potrebno posetiti, gde se može naći ne samo Turska istorija već i Evropska.

Radi se o crtežu na pergamentu. Ali ono što je interesantnije jeste da pokazuje obalu Antartika kada nije bilo glacijera-lednika. Istoričar i geograf Charles Hapgood na univerzitetu New Hampshire, sredinom 20-tog veka započeo je sa svojim studentima istraživanje karte Piri Reis. 1966. godine objavio je knjigu „Mape drevnih kraljeva mora” (Maps of the Ancient Sea Kings), čime je uzdrmao istorijku i akademsku javnost, naglašavajući da je danas jedino moguće snimiti profil obale Antartika samo specijalnim sonarima i sondiranjem. Da bi se imali ovi podaci, napominje, da je moguće samo ako je obala bila bez leda a to je bilo pre oko 6000 godina izrađena od strane drevnih moreplovaca.Zato se postavlja pitanje da li je ova mapa urađena pre ledenog doba? Prema svojoj hipotezi antičke kulture su svojim putovanjima i mapiranjem obala iscrtali zelu planetu Zemlju, napravile mapu, a ona dalje, prema pretpostavci, precrtavana i prenošena daljim generacijama. Dalje tvrdi da mapa podržava njegovu izjavu da matematička analiza tačnosti linije obale pokazuje veću tačnost karte nego što su postojali tehnički instrumenti, aparati, metode. Za Piri Reis predlaže da su Karibi zarotirani za 90 stepeni ka Južnoj Americi.Na kraju, karta Piri Reis je blago koje daje nov osvrt na drevnu istoriju._________________
http://www.solarnipaneli.org/, http://www.roofsolarpanels.biz/


Last edited by bjdarko on Sre Feb 16, 2011 9:58 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 2 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM