Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 4 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Selo Vinica pored Varne
ČlanakObjavljeno: Ned Jul 11, 2010 9:06 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Maj 05, 2010 4:53 pm
Članaka: 19
Na oko 10 km severoistočno od Varne se nalazi poznato selo Vinica, gde žive takozvani narod Gaguzi - hrišćani koji govore turski sa izvanredno interesantnim običajima i sistemom praznika. Ovde varnanci često dolaze na piknih i šetnju, a posećuju ga i mnogi turisti.

Greben Galata je privlačan za mnoge turiste, za one koji vole samoću u prirodi. Nalazi se na kraju četvrti "Galata", unaokolo ima mnogo poljana usred listopadne šume, prirodni izvori sa pitkom vodom i prelepe stene za lov na ribe i školjke.

U kompleksu Romantika ima nekoliko hotela (poziv na tel. 052 226 317). Ima mogućnost za bavljenjem svih vodenih sportova, za morska razgledanja i ekskurzije sa mesnim vodenim transportom.

Oko Asparuhovog mosta, u blizini kvartala Asparuhovo mogu da se vide ostaci vrata, izgrađene u XIII veku od velikih bugarskih vladara, radi odbrane od vizantijske flote.

Južno od Varnenskog jezera se može posetiti brdo Džanavar, na kome se nalazi ranohrišćanska bazilika. Nekada je na brdu bilo utvrđenje iz VI veka, protiv upada avara.

Pobiti kamenje se nalazi na 18 km zapadno od grada. Formirani su od erozija pre oko 50 miliona godina. Po njima i po sastavu peska se vide ostaci odavno izumrlih školjki i morskih vrsta, fosili itd. Deo od toga kamenja ima zoomorfni i antropomorfni profil, mnogi od njih su bili mesta kulta za vreme tračkih, slovenskih i antičkih vremena. Danas je to interesantan turistički objekt i mesto za snimanje mnogih filmova sa istorijskim i avanturističkim temama.

Grad Devnja je povezan kanalom sa Varnanskim jezerom. Uglavnom je poznat po proizvodnji sode. Do grada su ostaci starog grada Marianopolisa, drugog po veličini u antičkoj Bugarskoj, posle Filipopolisa. To je bilo utvrđenje pri višestrukim napadima dačana, na carstvo Trajana. U III veku je bilo toliko veliko, da je bilo teško da bude obuhvaćeno i od strane ptičjeg pogleda. Dobro su očuvani temelji od odbrambenog zida, kanali, kule i oblik grada. Ima ostataka i od drugih građevina. Petrič tvrđava se nalazi nasuprot železničke stanice Razdelna na železničkoj liniji Varna-Sofija. Tvrđava je građena u V veku, kasnije je razrušena sazidana ponovo u XIII-XIV veku. Služila je kao tvrđava za vreme pohoda Vladislava Varnenčika 1444. godine. Stene kraj tvrđave su odlična lokacija za penjanje.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Ned Jul 11, 2010 9:08 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Maj 05, 2010 4:53 pm
Članaka: 19
Atrakcije u Varni

Praznici u Varni su mnogi, kao poznatiji od njih su: Međunarodni susret horova - krajem maja; Međunarodni pozorišni praznici u okviru festivala "Varnensko leto" - juni, u okviru istog festivala - Međunarodni susret orkestara i ansambla klasične muzike - juli, ponovo festival - džez susret - juli, avgust; Folklorni festival sa međunarodnim učestvovanjem u avgustu; Međunarodni baletski konkurs - avgust; Međunarodni kinofestival - "Ljubav je ludost" - sepembar; Filmski festival "Zlatna ruža" - bugarska nacionalna kinematografija; "Zlatni delfin" - međunarodni festival lutkarskog pozorišta u oktobru svake godine.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Pon Jul 12, 2010 4:56 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
Nisam znao za narod Gaguzi, a bio sam vise puta u Varni, vrlo zanimljivo!_________________
Zlatni pjasci | Halikarnas Disco Bodrum


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Sre Jul 14, 2010 9:20 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Maj 05, 2010 4:53 pm
Članaka: 19
Malo sam proveravala što se tiče ovog naziva Gaguzi, po nekim izvorima u Bugarskoj ih nazivaju Gagauzi, a to su turci pravoslavci. Osim u Bugarskom ima ih i u Moldaviji, Rusiji, Rumuniji, Ukrajini...
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 4 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 4 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM