Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Pantelejska crkva (Crkva Sv Pantelejmona) u Nisu
ČlanakObjavljeno: Sre Maj 05, 2010 10:50 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Crkva svetog Pantelejmona u Nišu ili u narodu poznata kao Pantelejska crkva je podignuta posle oslobođenja Niša od Turaka.

Izgrađena je na desnoj obali Nišave, u predgrađu Jagodin male, kraj ostataka crkve Sv. Pantelejmona srpskog župana Stevana Nemanje. Kamen temeljac postavljen je u aprilu, a 8. avgusta 1878. godine crkva je bila završena. Toga dana je sv. Pantelejmon, i nastojalo se da se crkva osveti na sam praznik.

Image
Pantelejska crkva

Pantelej sa crkvom bio je omiljeno izletište Nišlija u periodu između dva svetska rata. Poznato je po veoma dobroj i hladnoj vodj, koju su, u vreme Turaka i posle oslobođenja Niša, raznosile sakanije magarcima po varoši.
Pantelejska crkva je, kao prava izgrađena crkva u oslobođenom Nišu i jugu Srbije, stavljena pod zaštitu zakona 1990. godine.

Image
Pantelejska cesma

Image
Prodavnica suvenira

Toranj u dvoristu pantelejske crkve,
Image

Iz wikipedije:

Crkva je manjih dimenzija sa polukružnom apsidom, zasvođena poluobličastim svodom, i ne poseduje značajnije arhitektonske vrednosti. Crkva ima i galeriju povezanu drvenim stepeništem. Kada je završena imala je trem na stubovima koji je kasnije zazidan. Trem pominje austijski putopisac Feliks Kanic, posetivši je 1889. godine.

Prvi zvonik kraj crkve izgrađen je od drveta sa zvonom pre-uzetim iz turske sahat kule u Niškoj tvrđavi. Tri decenije kasnije, 1928. godine, sagrađen je sadašnji visoki zvonik, sa tri zvona, postavljen ispred crkve.
Živopis u crkvi nastao je u periodu između dva svetska rata. Uljane zidne slike radili su ikonopisci Đorđi Jako Zografski, iz Galičnika, i Dušan Milačić, iz Niša.

Zografski je, inače, u okolini Niša radio ikonostas u crkvi Sv. Petke Iverice kod Ostrovice u Sićevačkoj klisuri, sa niškim slikarom Milutinom B. Markovićem, 1898. godine, zatim, ikonostas u Orljanu, 1895, ikone i freske u Azbresnici, 1905, ikone u Balajincu, 1907, i freske u Sabornoj crkvi u Nišu 1914. godine._________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM