Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 5 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Mileševa - manastir sa crkvom Vaznesenja
ČlanakObjavljeno: Pon Dec 21, 2009 5:54 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Okt 06, 2009 8:47 pm
Članaka: 70
Mileševa je manastir sa crkvom Vaznesenja i nalazi se nedaleko od Prijepolja, R. Srbija.

Mileševa je zaduzbina Vladislava, sina kralja Stefana Prvovencanog oko 1225.g. Pripada tipu raških crkava. To je jednobrodni hram sa polukružnom apsidom, dva traveja i pripratom.

Nad istočnom travejom nalazi se polukružna kupola, postavljena na kockasto postolje, koje nema širinu broda. Dve pravougaone pevnice postavljene su uz bočne strane potkupolnog prostora, a proskomidija i djakonikon na apsidu.

Oko 1236. Vladislav, kao kralj zida spoljašnju pripratu sa bočnim paraklisima sv. Djordja i Sv. Dimitrija i u nju prenosi telo Sv. Save, koji je preminuo u Trnovu. Izgled crkve znatno je izmenjen 1863. prilikom restauracije. Tada je osnova nadvišena, a dobila je i kupolu.

Zid sa starim živopisom izmedju naosa i priprate je stradao, a uništena su dva portala sa skulpturom raško- romaničkog stila, i prerađeni su bočni paraklisi. Najstarije freske, iz naosa i priprate, nastale su , sudeći po portretu kralja Stefana Prvovencanog, koji je predstavljen kao živ, najkasnije do 1228.g. Program predstavlja uglavnom zemaljski život Hristov: Velike praznike, neka Stradanja i scene posle Vaskrsenja u gornjim zonama, dok su donje posvećene velikom broju arhijereja [u oltaru ], apostola, ratnika i mučenika [u naosu ], monaha [u pripratu ].

Posebna vrednost u Mileševi su portreti : na južnom zidu nalazi se ktitorska kompozicija u kojoj Hristu na prestolu Bogorodica privodi Vladislava sa modelom hrama. Nemanjići su naslikani na severnom i istočnom zidu priprate - sv. Simeon, sv. Sava, Stefan Prvovencani, Radoslav i Vladislav čine povorku, dok je na južnom zidu priprate, pored sv. Konstantina i Jelene, predstavljen i vizantijski car Jovan Vatac. Freske u Mileševi izvedene su na zlatnoj [ naos, oltar ], i plavoj [ priprata, stupci oltara ] pozadini, ali tako da imitiraju mozaičku tehniku.

Medju nekolicinom slikara posebnim rukopisima izdvajaju se dvojica. Jedan teži poetizaciji likova blagog i pitomog izraza i hrišćanskom shvatanju klasicističke lepote, slično solunskim mozaicima lV i Vll veka.[Mironosice na grobu Hristovom, poznatije kao Beli anđeo, Ktitorski portret, Blagovesti i td.]

Drugi majstor, koji radi u višim zonama potkupolnog prostora [Skidanje s krsta, Misija apostola ] donosi figure sa mnogo dramatičnosti i ekspresije. Stilizovane forme i upotreba linije su mu glavna izražajna sredstva. Najstarije freske u Mileševi spadaju u najbolja ostvarenja srpske, pa i evropske umetnosti Xlll veka. Oko 1236.g. po želji kralja Vladislava jedna skupina mnogo slabijih majstora izvela je ilustraciju Strašnog suda u spoljašnjoj priprati, izrazito eshatolosku temu, posto je taj prostor namenjen za večno pokojiste sv. Save.

Treći sloj živopisa u Mileševi, od koga je ostalo samo nekoliko scena i fragmenata, urađen je u drugoj polovini XVl veka, u vreme poznate obnove Pećke patrijaršije pod Makarijem Sokolovićem. Tada u manastiru Mileševa deluje i štamparija [ 1544.g. štampan je Psaltir, 1546.g. Molitvenik, 1557.g.Psaltir sa sinaksarom ].

Kao istorijsko i kulturno središte Mileševa je mnogo značila. Tu je 1377.g. krunisan bosanski kralj Tvrtko za kralja Srbije, 1595.g.Turci odnose mošti sv. Save i spaljuju ih u Beogradu, a arhitektura Mileševske crkve bitno utiče na stvaranje niza hramova u tursko doba._________________
Seoski Turizam Srbije | Kopaonik info


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Beli Andjeo je najpoznatija ikona u Srbiji
ČlanakObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 11:18 pm 
User avatar

Priključio se: Pet Dec 12, 2008 8:05 am
Članaka: 110
Stanica: Stara planina
Svakako Milesevski ili Beli Andjeo je jedna od najpoznatijih ikona u Srbiji,Zanimljivost,

Iz wikipedije zastvo je ova ikona vazna za covecanstvo:

Kada je iz Evrope poslat prvi satelitski signal u vasionu - u "peketu dostignuca zemljana", a to je ustvari bila poruka eventualnim razumnim bicima u vasioni, bile su slike covekovog osvajanja Meseca, Kineskog zida i Belog andjela. Verovalo se da ce, ako u vasioni postoje razumna bica, shvatiti poruku koju svojom pojavom i likom nosi Beli andjeo - poruka ljubavi i razumevanja.

Evo kompozicije,

Beli Andjeo - sestre Veškovac i hor Sv. Knez Lazar

Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Postavljen 3 D Beli andjeo u Milesevi
ČlanakObjavljeno: Sre Maj 25, 2011 7:52 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Jan 04, 2011 1:45 pm
Članaka: 119
Lik Belog andjela sa cuvene srednjovekovne freske postavljen je u portu manastira Mileseva na 3, 8 metara visoku bronzanu skulpturu beogradskog vajara Miodraga Zivkovica.

Miodrag Živković je i autor skulpture "Svetitelj Sava" u kamenu, koja je smeštena na ušću Mileševke u Lim.

"U pravoslavlju ovo je prvo trodimenzionalno predstavljanje Belog anđela, glasnika Hristovog vaskrsenja. Želeo sam da napravim skulpturu oreolonosca, da jedno od dela značajnih za hrišćanstvo i najznačajniju fresku u srpskoj srednjovekovnoj umetnosti pretočim u trodimenzionalni oblik", rekao je vajar Živković.

Na skulpturi s koje Beli anđeo posetiocima pokazuje na grob Svetog Save u Mileševi vajar Živković sa skulptorom Svetom Radovićem i Dobricom Milojevićem, majstorom iz livnice "Braća Jeremić", priveo je kraju radove i uređenje prostora između konaka i manastira, pred dolazak patrijarha Irineja 28. maja.

Skulptura "Beli anđeo" dar je beogradske "Galenike" Mileševi, a vajar Živković se odrekao autorskog honorara.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Mileseva je manastir sa crkvom Vaznesenja
ČlanakObjavljeno: Čet Jun 02, 2011 1:47 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Avg 13, 2008 7:38 am
Članaka: 160
Stanica: Travel
Hm, zanimljiv je taj trodimenzionalani pristup! Ipak umetnost ima pravo na ovakve novitete!
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Mileševa - manastir sa crkvom Vaznesenja
ČlanakObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 11:12 am 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Evo kako izgleda u prirodi,

Image

A celu galeriju slika iz manastira Mileševe pogledajte na linku.

Dve nesvakidašnje slike,

Dramtično nebo na manastirom,
Image

Kišni prolećni dan i brižno urađena kaldrma oko česme,
Image
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 5 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 1 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM