Piše: Ana Todorović-Radetić, tekst preuzet sa sajta B92
Derviš i smrt
Autor: Meša Selimović Po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza Režija i adaptacija: Egon Savin Dramaturg: Branislava Ilić Ideja prostora: Egon Savin Kostimograf: Jelena Stokuća Kompozitor: Zoran Hristić Glumci: Nikola Ristanovski, Nenad Stojmenović, Ljubomir Bandović, Aleksandar Djurica, Nataša Ninković, Boris Pingović, Zoran Ćosić, Slobodan Beštić, Branko Jerinić, Nebojša Kundačina, Tanasije Uzunović, Darko Tomović, Miodrag Krivokapić, Marko Janketić, Igor Ilić, Gleb Sumanov Izvedbom “Derviš i smrt” u Narodnom pozorištu obeležena je stogodišnjica od rodjenja velikog pisca Meše Selimovića, a ujedno je i uručena nagrada glumcu Nikoli Ristanovskom za najbolju mušku ulogu – ulogu Ahmeda Nurudina. Predstava za koju ni posle skoro dve godine izvođenja ne jenjava interesovanje prikazuje metafizičko putovanje kroz čovekovu konačnost. Meša Selimović je jednom prilikom izjavio o svom romanu: “Derviš je jedan moj emocionalni i moralni dug. On je neka vrsta nišana mom sećanju, ali je i spomenik ljudskoj muci. Zato ne pripada samo meni”.
Nastavak teksta mozete procitati ovde: B92.net/kultura/moj_ugao.php?nav_category=557?yyyy=2010&mm=05&nav_id=428376
_________________ "Be yourself no matter what they say!" A.
Privatni casovi engleskog u Beogradu | Najbolji prevod sa srpskog na engleski jezik
|