Vremenska prognoza Srbija

Vremenska prognoza Beograd

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Beograd za danas!

Parametar Trenutna TT prognoza za Beograd
Podaci za trenutno vreme u Beogradu se osvežavaju na svakih sat vremena.
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:

TT Group meteogram za Beograd za 48h (prognoza po satima)

Meteogram za Beograd za danas i sutra
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Srbiji i Beogradu.
Ažuriranje meteograma za Beograd vrši se na početku svakog sata (prognoza po satima za danas i sutra).

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Beograd

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina


Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Srbiji i Beogradu.
Klima Beograda

TT Group vremenska prognoza za Beograd data je na ovoj strani. Osim nje spomenimo nekoliko osnovnih klimatskih karakteristika za Beograd.

Glavni i najveći grad Srbije – Beograd smešten je na ušću reke Save u Dunav i na razmeđi centralne Srbije sa Panonskom nizijom.

Tokom čitave istorije bio je mesto od posebne važnosti, baš zbog svog specifičnog geografskog položaja.

Prestonica Srbije je još od XV veka. Danas u Beogradu sa okolinom živi preko million i po stanovnika na površini od 3.253 kilometara kvadratnih.

Uopšteno o klimi Beograda

Beograd ima umereno kontinentalnu klimu. Za ovakav tip klime vezuju se topla leta i hladne zime. Međutim, klima velikih gradova, pogotovo velikih kao što je Beograd usled raznih faktora, kao što su najčešće bilans zračenja i vodni bilans, razvijaju sopstvenu klimu, koja ume da se razlikuje od klime koja je u okolini grada.

Tako su, na primer, leta u Beogradu često izuzetno topla, dugo traju i imaju veliki broj sunčanih dana. Leta prelaze u miholjska leta, pa tek onda u pravu jesen. Zime nisu preterano hladne, ima tek u proseku 21 dan kada je temperatura ispod nule. Proleća su nagla i kratka, prelazak iz zime u leto je prilično brz.

Prosečna godišnja temperatura vazduha u Beogradu do 90-ih godina iznosila je 11.70C, a danas se penje čak i do 140C. Razlog naglom porastu temperature je globalno zagrevanje i urbanizacija grada. Srednji atmosferski pritisak je 1001mb, a srednja vlažnost vaduha je 69.5%. Godišnje u Beogradu padne 680 mm kiše po metru kvadratnom. Najsunčanije je tokom leta, naročito u julu i avgustu, a najmračnije u decembru i januaru. Sunce u Beogradu sija u proseku 2096 sati. Snežne padavine tokom zime su ili umerene ili česte, a snežni pokrivač se u Beogradu zadržava do 44 dana.

Na klimu Beograda umnogome utiče i veliki broj vetrovitih dana, a najčešće košave, koja ga prirodno provetrava i onemogućava zadržavanje smoga koji se u ovom gradu često pojavljuje tokom jeseni i zime. Košava, koja duva sa Karpata, rasteruje oblake i donosi vedro i hladno vreme. Košava najčešće duva brzinom između 25 i 45 km/h. Pored košave u Beogradu duva i gornjak, koji u toku noći duva sa planina.

Modifikovana klima Beograda su uzročnih izuzetno toplih letnjih noći i velike razlike u temperaturi vazduha i temperaturi zemlje, tačnije asfalta. Asfalt i konstrukcija gradskih ulica utiču na bilans zračenja u gradu, te se Sunčevo zračenje biva slabije reflektovano. Kiša često ne uspeva da rashladi velike gradove jer ni ne dopire do zemlje, već samo isparava, čime se grad još više zagreva.

Aerozagađenja su još jedan bitan faktor koji utiče na život i zdravlje stanovnika Beograda. Zagađen vazduh je prouzrokovan izduvnim gasovima goriva iz automobila iz fabrika. Ove klimatske modifikacije značajno utiču na Beograđane, zagađenje vazduha je značajan okidač za astmu, kao i za razne druge bolesti.

Na meteogramu se veoma precizno i tačno vidi vreme u Beogradu u narednih 48 sati računajući od prvog sledećeg sata. Temperaturna kriva predstavlja centralni dijagram ispod kojeg je prikazan smer i intenzitet vetra u Beogradu. Kako je košava jugoistočni vetar, može se tačno videti kada i kojim intenzitetnom je prognozirana. Ona donosi suvo i hladno vreme i ima veliki uticaj na vreme u Srbiji, od Subotice na severu, preko Beograda, pa čak i do Niša na jugu. Nastaje usled razlike u pritiscima između Karpata i Sredozemnog mora.

U zimskom periodu možete pratiti u kom vremenskom intervalu i kojim intenzitetom je temperaturni grafik ispod nule. U trenucima snega pokazaće se još jedan nivo sa visinom snežnog prekrivača. Napomenimo da ako vidite sunce, to ne znači da je toplo, već da je vedro, a temperatura može biti i ispod nule. Sve vrste padavina su prikazane adekvatnim meteorološkim simbolom. Čitajte najkoncizniji meteo grafik nad Beogradom sa napomenom da se atmosferski uslovi ažuriraju svakih sat vremena, a važe za narednih 48 sati.

Vremenska prognoza Beograd sa komparativnim trenutnim merenjima i estimacijama za 10 dana detaljno je prikazana iz nekoliko izvora na ovoj strani. Kako je spoj meteorologije, simulacije i informatike napredovao, na osnovu sve bogatijeg i većeg iskustva obrade podataka u mogućnosti smo da vam ponudimo sve tačniju desetodnevnu prognozu. U skladu sa tim, probali smo da učinimo i korak dalje i prikažemo atmosferska merenja koja upoređujemo iz nekoliko izvora.

Pored toga, dodali smo i video prognozu vremena za današnji i sutrašnji dan sa informacijama koje reprezentuju republički Hidrometeorološki zavod Srbije. Nadamo se da će ovo doprineti vašoj boljoj informisanosti i uspešnijem planiranju vašeg kretanja na otvorenom, što nam je i osnovni cilj.

U najkraćem, evo nekoliko opštih statističkih podataka za glavni grad.

Najviše i najniže prosečne temperature u Beogradu tokom godine

Najtopliji mesec u Beogradu je jul, sa prosečnom temperaturom od 21,8°C, a najniža je u januaru sa prosečnom temperaturom od 0,6°C. 31 dan u godini temperatura u Beogradu spada u tropsku i tada prelazi 30°C, a 95 dana u godini temperatura je 25°C. Razlika između najtoplijeg i najhladnijeg meseca u proseku iznosi 21,2 °C.

Tabela prikazuje prosečnu temperaturu vazduha, i prosečnu maksimalnu i minimalnu temperaturu tokom dana za svaki mesec, kao i temperatura hladnih noći.

 

Prosečna temperatura vazduha

Prosečni maksimum tokom dana

Prosečni minimum tokom dana

Temperature hladnih noći

Januar

0.2°C

5°C

-2°C

-9°C

Februar

3.6°C

6°C

-1°C

-8°C

Mart

7.7°C

12°C

2°C

-4°C

April

13.1°C

18°C

6°C

0°C

Maj

16°C

23°C

11°C

4°C

Jun

20.5°C

26°C

14°C

8°C

Jul

23.1°C

29°C

16°C

10°C

Avgust

22°C

30°C

16°C

10°C

Septembar

17.2°C

25°C

12°C

6°C

Oktobar

15.1°C

19°C

8°C

-1°C

Novembar

7.6°C

12°C

3°C

-3°C

Decembar

3.7°C

6°C

-1°C

-8°C

Dani sa izuzetno visokom ili niskom temperaturom za Beograd

Najhladniji dan u Beogradu je 10. januar 1893. godine, kada je temperatura iznosila -26.2°C, dok je za najtopliji dan, 24. jul .2007. godine izmereno čak 43.6°C. Sve češće ima dana u godini kada temperatura bude ekstremna i pređe četrdeseti podeok, a od 1888. do 1995. godine bilo je samo šest takvih dana.

Tabela prikazuje najviše temperature koje su izmerene u svakom mesecu u godini, kao i broj dana sa ekstremno visokim ili niskim temperaturama.

 

Temperature najtoplijih dana

Broj dana sa temperaturom iznad 30°C

Broj dana sa temperaturom ispod 0°C

Broj dana sa mrazom

Januar

13°C

0

5.4

20.4

Februar

15°C

0

4.8

16.6

Mart

21°C

0

0.7

10.3

April

25°C

0

0

1.6

Maj

30°C

1.5

0

0

Jun

34°C

7.4

0

0

Jul

37°C

13.9

0

0

Avgust

37°C

15.6

0

0

Septembar

32°C

3.5

0

0

Oktobar

28°C

0.3

0

1.8

Novembar

22°C

0

0.5

7.7

Decembar

14°C

0

4.1

18.2

Količina padavina u Beogradu

Padavine u većim gradovim je prilično teško utvrditi jer njihova količina zavisi od određenog mesta. Na većoj nadmorskoj visini obično ima više padavina nego na nižim predelima iz razloga što brda utiču na uzdizanje vazdušnih struja. Količina padavina u Beogradu raste na 35 mm po metru kvadratnom na svakih sto metara. Najveći broj padavina dešava se u maju, junu i novembru. Novembarske padavine nisu specifične za kontinetnalnu klimu.

Prosečna godišnja količina padavina je oko 680 milimetara. Godišnje ima oko 2.096 sunčanih sati, sa julom i avgustom kao najsunčanijim, i decembrom i januarom kao najmračnijim danima. Zime imaju u proseku 20 do 25 dana sa temperaturama ispod nule. Kad je u pitanju prognoza vremena za Beograd u zimskom periodu bitno je naglasiti i da je broj dana u kojima pada sneg od 25 do 30. Prosečna debljina snega kreće seod 15 do 25 cm, a vreme zadržavanja snežnog pokrivača je od 30 do 45 dana. U Beogradu je često tzv. Miholjsko leto.

U Beogradu sneg prosečno pada 27 dana, a debljina snežnog pokrivača je u rasponu od 14 do 25cm. Sledeća tabela statistički prikazuje broj dana sa padavinama i njihovu količinu.

 

Količina padavina po m²

Prosečan broj dana sa kišnim padavinama

Prosečan broj dana snežnim padavinama

Januar

46mm

7.1

4.2

Februar

44mm

7.2

4.2

Mart

49mm

10.2

1.5

April

52mm

12.5

0

Maj

55mm

14.1

0

Jun

52mm

13.3

0

Jul

38mm

8.9

0

Avgust

33mm

8.4

0

Septembar

41mm

8

0

Oktobar

35mm

7.2

0

Novembar

49mm

8.8

0.8

Decembar

41mm

8.5

3.2

Broj sunčanih, delimično oblačnih i oblačnih dana u Beogradu

U Beogradu su sunčani dani prilično česti, u proseku ih godišnje ima 110, najviše sunčanih dana ima tokom letnjih meseci. Međutim, najveći broj dana u Beogradu je ipak delimično oblačan, takvih dana u proseku ima 154, a oblačnih dana ima najmanje, u proseku 101. Tabela statistički prikazuje broj tih dana u svakom mesecu.

 

Broj sunčanih dana

Broj delimčno oblačnih dana

Broj oblačnih dana

Januar

3.9

12.1

15

Februar

4.4

10.8

13

Mart

6.8

13.1

11.1

April

7.1

15.1

7.9

Maj

8.4

16.5

6.1

Jun

10.2

15.5

4.3

Jul

14.9

13.2

2.9

Avgust

17.3

10.8

2.9

Septembar

12.7

11.2

6.1

Oktobar

12.5

11.5

7

Novembar

7.3

12.1

10.6

Decembar

5.2

11.8

14.1

Vetar u Beogradu za celu godinu

U Beogradu najčešće duvaju vetrovi sa jugoistoka (poznatiji kao košava) i smera zapad-severozapad (gornjak). Košava koja duva Beogradom najčešće traje par dana, i pojavljuje se u jesenjim i zimskim mesecima. Košava ume jako retko da dostigne i udare od 130km/h. U proseku u prestonici njčešće duva slab do umereni vetar. Beograd, inače, važi za grad u kome skoro stalno ima vetra, ovo je određeno njegovim geografskim položajem.

 

Lahor

>1km /h (dana)

Povetarac

>5km/h (dana)

Slab vetar

>12km/h (dana)

Umereni vetar

>19km/h (dana)

Jak vetar

>28km/h (dana)

Žestok vetar

>50km/h (dana)

Januar

0.2

5.8

8.2

7.9

4.9

3.5

Februar

0.1

3.6

7.4

7.2

4.7

3.9

Mart

0

3.5

7.9

8.6

6.4

3.8

April

0.1

4.8

8.9

9.7

4.6

1.9

Maj

0.2

7.8

11.1

8.1

3.4

0.5

Jun

0.3

9.2

12

7.2

1.2

0.1

Jul

0.3

10.1

12.1

7.2

1.3

0.1

Avgust

0.3

11.1

11.3

6.6

1.5

0.1

Septembar

0.3

8.8

11

7.6

2.2

0.2

Oktobar

0.3

7.9

9.7

8.1

4.1

0.9

Novembar

0.4

6.1

7.8

9.6

1.4

1.9

Decembar

0.2

6.3

7.7

7.5

2.4

3.2

Beograd je prepoznatljiv po vetru košava koji duva sa Dunava, donosi vedro i suvo vreme, sa pravcem jugoistok, istok. Prosečna brzina ovog vetra je 25-43 km/h, sa rekordom od 140 km/h kada donosi mećavu, a ujedno i najbolji rasterivač smoga nad gradom.

Trenutno gradske opštine Beograda koje su uzete u razmatranje su: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin. Vrednosti merenja su sa Karaburme, pa naravno da vremenska prognoza za Beograd za 10 dana ne može biti u stepen jednaka u svim njegovim opštinama, ali postojanje i količina padavina se vrlo precizno esitmiraju.

Svi gradovi i turistička mesta u Srbiji za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Beograd Niš Novi Sad Leskovac Vranje Kragujevac Soko banja Subotica Kopaonik Kruševac Novi Pazar Pirot Zlatibor Zrenjanin Zaječar


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: