Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 9 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 10:44 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Jan 04, 2011 1:45 pm
Članaka: 119
Nacionalni parkovi Crne Gore su:


- Nacionalni park Durmitor
- Nacionalni park Biogradska gora
- Nacionalni park Lovcen
- Nacionalni park Skadarsko jezeroNacionalni park Durmitor obuhvata povrsinu od 39 000 hektara u pet opstina [ Zabljak,Pljevlja, Pluzine, Savnik, Mojkovac ]. Najveci deo parka zahvata kanjonska dolina reke Tare, a zatim centralni deo planine.
Prema osnovnom uredjenju Nacionalni park Durmitor pripada americkom tipu zasticenih prostora. To znaci da je otvoren za posete turista tokom cele godine. On pruza povoljne uslove za stacionirani turizam, letnji boravak na planini, zimske sportove, izletnistvo, alpinizam i skolu u prirodi.Razvoj turizma ne ugrozava osnovnu funkciju parka. Naime, 1977. godine, na osnovu programa Covek i biosfera, UNESKO je Taru, kao sastavni deo Nacionalnog parka Durmitor, uvrstio u ekoloske rezerve biosfere planete.
Na zasedanju Medjunarodnog komiteta za svetsku kulturnu i prirodnu bastinu, koje je odrzano od 1. do 6. septembra 1980. godine u Parizu, Nacionalni park Durmitor uvrscen je u listu svetske kulturne i prirodne bastine pod starateljstvom OUN.

Durmitosko jutro,


U nizu priznanja koje je Nacionalni park Durmitor dobio posebno se istice priznanje za ekologiju, koje mu je 1987. godine dodelilo Medjunarodno udruzenje agencija na svom kongresu odrzanom u Lisabonu.
Nacionalni park Durmitor istice se visinom reljefa i dubokom kanjonskom dolinom reke Tare. Ima brojne i raznovrsne hidrografske objekte, medju kojima se posebno isticu lednicka jezera.

Smestaj na Zabljaku,


Turisticko srediste je grad Zabljak [ 1450 m nadmorske visine], najvise gradsko naselje na Balkanskom poluostrvu. Ima cetiri hotela, jedno turisticko naselje i vise objekata, namenjenih turistima._________________
Фотографии ночной жизни Белграда


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 10:58 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Jan 04, 2011 1:45 pm
Članaka: 119
Nacionalni park Biogradska gora poznat je po bujnoj sumi oko Biogradskog jezera, bogatim livadama i pasnjacima u visim delovima. Ima nekoliko lednickih jezera, kao i vise planinskih grebena sa vrhovima preko dve hiljade metara visine. Uredjene su staze za turisticke obilaske parka, kao i tereni za zimske sportove. Turisticko- ugostiteljski objekti nalaze se u okolnim gradovima, Mojkovcu i Kolasinu, ali ih ima i u samom nacionalnom parku. Turisticko srediste Nacionalnog parka Biogradska gora jeste Biogradsko jezero, jedno od najvecih lednickih jezera Crne Gore.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Čet Jan 06, 2011 10:25 am 
User avatar

Priključio se: Uto Jan 04, 2011 1:45 pm
Članaka: 119
Nacionalni park Lovcen zahvata 6 400 hektara najviseg dela planine Lovcen, koja je jedan od simbola Crne Gore i srediste grba Crne Gore. Lovcen je najpristupacniji iz pravca Cetinja.
Za razliku od ostalih nacionalnih parkova, Lovcen ima naglasenu kulturno- memorijalnu funkciju, koja je uslovila razvoj manifestacionog i izletnickog turizma.
Na Jezerskom vrhu Lovcena, koji je visok 1 680 metara, nalazi se Mauzolej Petra Petrovica Njegosa [ 1813-1851 ], crnogorskog vladike, poglavara i pisca Gorskog Vijenca. U mauzoleju se nalazi figura Njegosa, visoka 3, 75m i teska 28 tona. Delo je velikog vajara Ivana Mestovica. Sa prostora oko mauzoleja pruza se prelep vidik. Znatni delovi Boke Kotorske, po lepom vremenu , docaravaju sliku neslucene lepote.
Turisticko- ugostiteljski kapaciteti su u Cetinju, a posebno se istice hotel " Grand " A kategorije.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Čet Jan 06, 2011 3:07 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Apr 08, 2009 9:59 am
Članaka: 162
Video "Beautiful Montenegro" sa planinskim vrhovima Crne Gore,

Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Pet Jan 07, 2011 10:19 am 
User avatar

Priključio se: Uto Jan 04, 2011 1:45 pm
Članaka: 119
Nacionalni park Skadarsko jezero osnovan je 1983. godine objedinjavanjem nekoliko manjih i ranije zasticenih delova najveceg jezera Crne Gore i Balkanskog poluostrva. Zahvata povrsinu od 40 000 hektara i spada u najvece parkove u Crnoj Gori.
Kroz ovaj nacionalni park prolaze put i pruga Podgorica- Bar, pa je zbog toga lako pristupacan. Pored jezera, koje je bogato biljnim i zivotinjskim vrstama, zahvata i nekoliko desetina malih ostrva sa tragovima crkava, manastira i tvrdjava. Predstavlja veliku ornitolosku stanicu, poznatu po brojnim pticama, medju kojima je i mnogo selica.
Turisticko srediste Nacionalnog parka Skadarsko jezero jeste Virpazar, okruzen vodom sa svih strana. Virpazar nosi epitet " crnogorska Venecija " i datira iz 1242. godine. Dugo je bio pod vlascu Turaka, od kada poticu ostaci tvrdjave Besac. Ostvarivao je trgovacke veze sa barom, Cetinjem i Skadrom. Iz ovog mesta turisti mogu otici do zakonom zacticenih rezervata Skadarskog jezera, kao sto su manastirska suma vrbe u kojoj je zasticena kolonija caplji, Panceva oka, prostor nastanjen pelikanima, sve redjim pticama u Evropi. Govedji brod je zasticen zbog razmnozavanja plovki. Zasticene su i neke peskovite plaze, kraj kojih se mresti ukljeva, ekonomski najznacajnija riba Skadarskog jezera.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Pet Jan 07, 2011 2:11 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Nacionalni park Lovcen je osnovan 1952. godine s ciljem da se zastiti i odrzi jedinstvena priroda i kultura, znacajna za ceo region i zemlju. U starom parku, ali i izvan njegovih granica nalaze se stara katunska naselja i sela sa autenticnim kamenim kucama, koje odolevaju zubu vremena.
Vegetaciju karakterisu razlicite vrste zbunastog rastinja tipicnog za krsevite predele, prastare bukove sume i nebrojene vrste aromaticnog bilja. Medju endemskim vrstama, koje se ovde mogu pronaci, posebno se izdvaja vrsta bora koja raste samo u ovom podneblju. Zivotinjski svet broji retke vrste, a vredne pomena su divlja svinja, vuk i mrki medved.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Pet Jan 07, 2011 2:16 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jan 04, 2010 6:15 pm
Članaka: 261
Nacionalni park Skadarsko jezero oduzima dah svojim zivopisnim predelima, nepreglednim mocvarama i visokim okolnim planinama, ali i kulturno- istorijskim spomenicima. Nacionalni park se brine o ekosistemu najveceg jezera u jugoistocnoj Evropi, u cijem su basenu svoje utociste pronasle mnoge zivotinjske i biljne vrste.
U Vranjini, u Centru za posetioce Nacionalnog parka svako moze da dobije neophodne informacije o flori i fauni. Ako neko zeli da na pravi nacin upozna svet mnogobrojnih vrsta ptica, u ponudi stoji,izmedju ostalog i voznja camcima.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Ned Jan 23, 2011 6:29 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jun 14, 2010 11:26 pm
Članaka: 66
Skadarsko jezero je priča za sebe, i ono zaslužuje posebnu pažnju,

Opšte je poznato da samo dve trećine jezera pripadaju Crnoj Gori, dok je jedna trećina na teritoriji Republike Albanije.

Image

Bistra voda i očuvani ambijent omogućili su razvoj izuzetno bogatog eko-sistema. Ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope. Na obali jezera nalazi se mali gradić - Rijeka Crnojevića. U blizini su ostaci grada Oboda gdje je bila smještena štamparija u kojoj je 1494. godine štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope Oktoih.

Video o Skadarskom jezeru,


Srednji deo za ribolovce je posebno zanimljiv,


I jos jedan, pogledajte oba,


I za kraj, verovatno ste svi videli ovu sliku, al ne znate odakle potiče,_________________
Slike iz Zagreba | Letovanje na plavom Jadranu uz: Vremenska prognoza za Split | Mapa Hrvatske


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Nacionalni parkovi Crne Gore
ČlanakObjavljeno: Sre Jan 26, 2011 1:25 am 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
U ovom videu imate prelepe fotografije pejzaza Crne Gore,Jeste sve posetili?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 9 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM