Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 4 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Crkva Svete mudrosti u Solunu
ČlanakObjavljeno: Uto Jul 26, 2011 7:59 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Jul 26, 2011 7:33 pm
Članaka: 20
Stanica: Mediana Nais
Mudrosti Gospodnjoj nema ravne. U Istanbulu posvećena joj je Aja Sofija, a u Solunu, tada drugom gradu Vizantije ova čast je iskazana Crkvom Svete mudrosti.

Image

Turistički posmatrano nalazi se neposredno u centru Soluna u ulici Svete Sofije, pa njen obilazak i poseta smatraju se obaveznim. Ulaz je besplatan. Crkva nije po ceo dan otvorena za posete, obično radi dvokratno sa pauzom oko ručka. Inače u njoj se I danas odvija verski život, nije pretvorena u muzej I možete zapaliti sveću.

Kako samo ime kaže, ona je posvećena božanskoj mudrosti.

Image

Kako obično biva, pod prinudom sile menjala je svoju formu, tj služila je i pravoslavcima, katolicima I islamu. Podignuta je na prelasku iz 7.og u 8. vek na temeljima stare vizantijske bazilike. Arhitektura, kao što se da videti podseća na Aja Sofiju u Carigradu, čija sličnost se ne poklapa slučajno i sa imenom i sa izgledom. Preživeli mozaici potiču iz VII, X i XI veka.

Image

Bila je u jednom trenutku i latinska katedrala, posle osvajanja Soluna od strane krstaša u četvrtom krstaškom ratu. Nakon vraćanja grada Vizantiji, postaje opet pravoslavna 1246 godine. Skoro 5 vekova služila je I kao džamija, sve do sve do oslobođenja Soluna ubalkanskim ratovima 1912-1913. kada joj je vraćen krst.

Osim osvajača, ni požari je nisu mimoišli, poput onog iz 1917, kada su većina mozaika oštećena. Danas je ovo jedan od najvažnijih spomenika paleohrišćanske i vizantijske kulture u Solunu, Zanimljivost je I da je ona izgrađena u vreme kada je Solun bio drugi po veličini grad u civilizovanom zapadnom svetu, tj Vizantiji, odmah iza tadašnjeg centra sveta, tj Konstantinopolja ili Istanbula.

Po wikipediji:
Ova crkva, zajedno sa Gul džamijom u Istanbulu (verovatno nekadašnja Crkva Svete Teodosije) i Kalenderhane džamijom (nekadašnja Crkva Bogorodice Kirotise) predstavlja jedan od glavnih arhitektonskih primera vizantijskog krsta koji je tipičan za epohu srednje vizantijskog perioda.

U epohi Ikonoborstva apsida crkve bila je ukrašena zlatnim krstom, slično kao Crkva Svete Irene u Carigradu. Krst je zamenjen likom Bogorodice od 787. do 797. godine, posle pobede poštovalaca ikona. Mozaik koji se sada nalazi u kupoli crkve predstavlja vaznesenje Isusa Hrista sa natpisom iz dela 1:11 vi ljudi Galilejci što stojite i gledate u nebo. U kupoli se takođe nalaze svih 12 apostola, Bogorodica kao i dva anđela. Crkva je upisana u svetsku kulturnu baštinu 1988 godine._________________
Car Konstantin


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Crkva Svete mudrosti u Solunu
ČlanakObjavljeno: Uto Jul 26, 2011 8:14 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Avg 10, 2008 7:23 pm
Članaka: 129
Da, slažem se, mnoge crkve su posvećene mudrosti, pa tako i Solun ima svoju. To samo pokazuje poštovanje prema ljudima koji su gajili misaoni proces prethodnih vekova i koji su zadužili društvo, a bili moralni i ispunjeni ljubavlju._________________
http://www.solarnipaneli.org/, http://www.roofsolarpanels.biz/


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Crkva Svete mudrosti u Solunu
ČlanakObjavljeno: Uto Jul 26, 2011 9:53 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Apr 05, 2008 7:48 pm
Članaka: 362
Je l' postoje fotografije iz unutrasnjosti crkve? Spolja je jako lepa...
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Unutrašnjost Solunske Aja Sofije
ČlanakObjavljeno: Pet Avg 12, 2011 8:22 am 
User avatar

Priključio se: Sub Avg 06, 2011 1:48 pm
Članaka: 20
Stanica: Srpska Istorija
A celu reportažu o Solunu možete pogledati na linku,_________________
Vremenska prognoza Solun


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 4 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 1 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM