Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Turizam u Nemačkoj - važna privredna grana
ČlanakObjavljeno: Pet Mar 01, 2013 8:08 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Saopštenje za javnost: Turizam u Nemačkoj - važna privredna grana

Frankfurt na Majni/Beograd, 19. februar 2013. –

Nemačka kao turistička destinacija u 2012. beleži veliki broja stranih turista, između ostalog i iz zemalja Jugoistočne Evrope. „Nakon rekorda u 2010. i 2011. godini, i u 2012. je došlo do velikog porasta broja turista i to znatno iznad naših očekivanja“, naglašava Petra Hedorfer, predsedavajuća Upravnog odbora Turističke organizacije Nemačke.

Prema preliminarnim rezultatima Saveznog zavoda za statistiku u 2012. zabeleženo je 68,8 miliona noćenja gostiju iz inostranstva, što odgovara porastu od osam procenata u odnosu na prošlu godinu.

Turizam kao važan ekonomski faktor

Turizam je važna privredna grana Nemačke u kojoj je zaposleno 2,9 miliona ljudi. Prema studiji Nemačkog saveznog turističkog udruženja (BTW), Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju (BMWi) i Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) u 2010. godini turisti su u Nemačkoj potrošili 278,3 milijardi evra.

Image

Od tog iznosa 115,4 milijarde evra je potrošeno na smeštaj. Oko 30 procenata noćenja može se pripisati gostima iz inostranstva. Strani turisti su u proseku dnevno trošili 171,70 evra, od čega 33,30 evra na kupovinu, što svakako podstiče ovu privrednu granu.

Nemačka se razvila u šoping destinaciju

Kako je utvrdio finansijski servis Global Blue, gosti iz inostranstva su u periodu od januara do septembra 2012. izdvojili oko 1,1 milijarde evra na tax-free kupovinu. To odgovara porastu od 52 procenta u odnosu na prethodnu godinu. Time je samo u prvih devet meseci 2012. premašen ukupan promet ostvaren u 2011. i Nemačka je zauzela četvrto mesto liste top 10 šoping destinacija u Evropi. Tome u velikoj meri, pored gostiju iz Kine, Rusije i Švajcarske, doprinose i turisti iz Jugoistočne Evrope.


German National Tourist Office


Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Rumunija i Srbija sa 1,7 miliona dolazaka u Nemačku u 2011. godini predstavljaju važna tržišta. Prema podacima World Travel Monitor-a u 2012. očekuje se dalji porast broja turista Nemačkoj iz ovog regiona i to za po tri procenta godišnje, tako da se do 2020. godine, predviđa oko dva miliona dolazaka godišnje.

Turistička organizacija Nemačke
DZT (Deutsche Zentrale für Tourismus) je nacionalna turistička organizacija Nemačke koja ima za cilj predstavljanje Nemačke kao turističke destinacije. DZT ima sedište u Frankfurtu na Majni i radi po nalogu Saveznog ministarstva za privredu i tehnologiju (BMWi), na osnovu odluke nemačkog parlamenta. DZT kreira i sprovodi strategije i aktivnosti u cilju negovanja pozitivnog imidža Nemačke kao turističke destinacije u inostranstvu i podsticanja turističkih poseta Nemačkoj, preko svojih 30 predstavništva širom sveta. Više informacija je dostupno na internet stranici našeg press centra: Germany.travel/presse.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 4 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM