Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 3 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Kako posaditi organsku baštu?
ČlanakObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 10:38 pm 
User avatar

Priključio se: Sre Nov 11, 2009 6:32 pm
Članaka: 40
Kako posaditi organsku baštu?

Saditi i održavati organsku baštu je veoma korisno iskustvo. Dok su mnogi od koraka za sadnju organske bašte slični kao i kod obične bašte, postoji nekoliko primetnih razlika. Na primer, postoji mngogo više posla unapred, kao i planiranje i analiza zemljišta. To je, zapravo, i najbitniji segment kod organskih bašti: idealni uslovi daju i zdravije plodove, manje štetočina, kao i manje posla kasnije.

Prvi korak: postavljanje ciljeva

Pre nego što uzmete alat u ruke, pre nego kupite ijednu biljku koju želite da posadite, potrebno je da znate koji su vaši ciljevi što se tiče nove bašte. Da li želite da posadite biljni ili cvetni vrt, ili samo povrće? Ono što odlučite da zasadite će imati veliki uticaj na odabir lokacije za baštu.

Kakvi god da su vam ciljevi, najbitnije je da budu realni. Iako možda maštate o ogromnoj bašti u budućnosti, najbolje je početi sa manjom površinom zemlje koju možete lako da obradite. Kasnije lako možete proširiti baštu. Imajte u vidu opciju o proširenju kada budete birali zemljište.

Drugi korak: odabir zemljišta

Vreme je da provedete neko vreme analizirajući svoje dvorište. Gde bi bilo najbolje mesto za novu baštu? Imajući u vidu ciljeve, razmotrite delove svog dvorišta koji deluju povoljno za tu svrhu. Ako planirate povrtnjak, potrebno je odabrati mesto koje će dobijati minimum 6 sati sunčeve svetlosti dnevno. Takođe, bitno je da se to zemljište dobro i suši, jer ukoliko je previše vlažno u proleće i leti, neće biti dobro za biljke i povrće, kojima pogoduje tlo koje dobro upija vodu.

Ukoliko želite da posadite ukrasnu baštu, razmislite o mestu koje će vam omogućiti da uživate u pogledu na nju i iz unutrašnjosti kuće.

Kada izaberete lokaciju, posmatrajte je još dan ili dva. Koliko sati sunca dnevno dobija? Da li je izloženo jutarnjem ili vrelom popodnevnom suncu? Kakvo je zemljište? Radeći nekoliko jednostavnih testova, možete da analizirate kakvu vrstu zemljišta imate, i smisliti način da to popravite.

(Kako odrediti vrstu zemljišta? Jedna od najosnovnijih karakteristika zemljišta je njen sastav. U principu, zemljišta su klasifikovane kao glinena zemljišta, peskovita zemljišta ili zemljišta od ilovače. Glina je bogata hranljivim materijama, ali se sporo suši. Pesak se brzo isušuje, ali ima problema da zadrži hranljive materije i vlagu. Ilovača se generalno smatra idealnim tlom, jer zadržava vlagu i hranljive materije, a ne ostaje preterano vlažna. Da biste odredili tip zemljišta, uzmite nešto vlažne (ali ne previše) zemlje iz bašte i stisnite je u šaci. Zatim, otvorite šaku. Jedna od tri stvari će se desiti:

1.Zemlja će održati svoj oblik, a kada je malo protresete, postaće rastresita. To je dobra vest - to znači da imate kvalitetnu ilovaču!
2. Zemlja će zadržati svoj oblik, čak i kada je protresete. To znači da imate glineno zemljište.
3. Zemlja se raspada čim otvorite šaku. To znači da imate peskovito zemljište.

Sada kada znate koji tip zemljišta imate, možete da radite na njegovom poboljšanju.)

Treći korak: pravljenje leja

Sada, kada ste izabrali pogodno mesto za svoju baštu, vreme je da počnete sa kopanjem. Prvi korak će biti odlučivanje o veličini i obliku vaše nove bašte. To se može postići stavljanjem creva za polivanje i njegovim prilagođavanjem dok ne dobijete veličinu i oblik koji želite, što je dobra opcija za leje sa podignitim ivicama. Ako želite formalniji, geometrijski oblik redova, možete da koristite konac i kočeve da biste dobili okosnice, ili jednostavno izmerite i obeležite bojama.

Najverovatnije je da postoji nešto što se trenutno nalazi na prostoru koji ste izabrali za svoj novi vrt. Bilo da je trava, šljunak, ili već postojeća sadnja, biće potrebno da potpuno očistite tu oblast. To je najteži deo celog procesa, ali kada se to jednom uradi, ostalo će biti mnogo lakše. Postoje i druge metode pravljenja bašte, ali ako želite da vam leje budu spremne za sadnju sada, opredelite se za kopanje.

Četvrti korak: poboljšavanje zemlje

Dobar vrt čini dobro zemljište. Najlakši, najbolji način da popravite kvalitet zemlje je da dodate dosta komposta, koji možete kupiti u biljnoj apoteci ili naručiti. Možete otići i korak dalje i poslati uzorak zemljišta na testiranje, a zatim slediti rezultate i savete vezane za kiselost i hranljive sastojke tla.

Peti korak: Izbor sadnica

Ovo je zabavan deo - vaša bašta je spremna za biljke. Vreme je da birate. Treba imati u vidu da većina rasadnika ima biljke koje su izrasle na konvencionalan način, uz upotrebu hemijskih đubriva i pesticida. One će preneti izvesnu količinu ovih hemikalija u vašu baštu. Takođe, biljke gajene konvencionalno imaju tendenciju da postanu dosta naviknute na hemikalije na kojima su uzgajane i pokazaće znake stresa kada im se iste hemikalije uskrate. Prilagodiće se vremenom na nove uslove.

Danas postaje lakše pronaći organski gajene biljke - u mnogim rasadnicima. Ukoliko rešite da pravite baštu rano u sezoni, možete da izaberete organsko seme i sami posadite biljke. Organske biljke i seme će uvek biti jasno označene kao takvo.

Što se tiče samih biljaka, pažljivo pregledajte sve biljke pre nego što ih donesete kući. Potražite znake insekata ili bolesti. Uklonite biljke iz saksije i proverite i sam sistem korena.

Šesti korak: sadnja

Kada donesete biljke kući, dobro ih zalijte vodom, čak i ako planirate da ih posadite odmah. Potpuno vlažan koren će vam pomoći da prilagodite biljku bolje novoj sredini, umanjujući šok transplantacije.

Da biste zasadili biljku, iskopajte rupu iste dubine, a najmanje dva puta širu u odnosu na obim korena. Postavite biljku u pripremljenu rupu, vratite zemlju koju ste uklonili, utapkajte i dobro zalijte.

Kada ste sve biljke posadili, prekrijte celu baštu slojem od nekoliko centimetara organskog pokrivača za zagrtanje biljaka, kao što su izrendana kora drveta, seno, iseckano lišće ili trava. To će sprečiti korov da izrasta, uz zadržavanje vlage u zemljištu.

Sedmi korak: obeležavanje

Etiketiranje vaših biljkaka će osigurati da se setite šta ste zasadili. To možete da uradite tako što ćete postaviti oznake pored svake biljke, ili crtanjem mape bašte koja će vam služiti kao budući podsetnik. To će vam pomoći da se setite koje biljke bi trebalo da niknu u proleće, kao i koje ste sve sorte biljaka zasadili.
Trud koji ste uložili za sadnju organske bašte će se isplatiti u narednim godinama uživanja koje ćete dobiti od nje.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Kako posaditi organsku baštu?
ČlanakObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 10:59 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Apr 05, 2008 7:48 pm
Članaka: 362
Je l' neko probao "Ančinu organsku korpu"? Ko garantuje da je to povrće proizvedeno na organski način? Inače, svaka pohvala za ideju prodaje putem neta, a ne na pijaci... Internet je čudo...

http://ancinaorganskabasta.com/KORPA.html
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Kako posaditi organsku baštu?
ČlanakObjavljeno: Čet Feb 23, 2012 12:29 am 
User avatar

Priključio se: Ned Avg 10, 2008 7:23 pm
Članaka: 129
Znate šta, meni je ta motika nekako omrzla, mnogo sam se družio sa njom. Tako ko želi neka izvoli! Inače, zalažem se za organsku hranu._________________
http://www.solarnipaneli.org/, http://www.roofsolarpanels.biz/


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 3 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 16 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM