Azija

Boyabat zamak i podzemni grad na severu Turske

Turska zastava
Fotografija je preuzeta sa pexels.com

Mesto koje izgleda kao savršeno za snimanje serije „Igra prestola“ je Boyabat zamak. Boyabat je mali grad na turskoj obali Crnog mora. Istoimeni zamak, izgrađen u ovom gradu u kome živi 50.000 ljudi, čini ga misterioznim i zanimljivim, a posebna je poslastica za sve ljubitelje enigmatičnih građevina i tajanstvenih istorijskih lokacija. Piše: Sonja Todorović.

A evo i kako on izgleda,

Boyabat zamak
Boyabat zamak

Grad Boyabat (Bojabat)

Mapa Turske nam govori da je smešten na severu, u Sinopskom vilajetu uz obalu Crnog mora, grad Boyabat je poznat kao trgovački centar za stotinak naseljenih mesta koja se nalaze u njegovoj blizini. Ime grada je nastalo od turske reči boy što znači granica i persijske reči abad koja označava izgrađenost, kultivisanost grada.

Grad Boyabat
Grad Boyabat

Ovaj naziv oslikava glavnu karakteristiku ovog turskog grada. Naime, baš ovaj grad je bio granica između Vizantijskog carstva i Seldžučkog carstva, srednjovekovne tursko-persijske države.

Kultura grada

I danas su glavni izvori zarade ovog grada poljoprivreda i stočarstvo. Grad Boyabat poznat je po pirinču koji se ovde proizvodi. Specijalitet ovog mesta koji svakako vredi probati jeste jagnjeći kebab.

Imaju i specifičnu ceremoniju venčanja, sa specijalnim ritualima kakva je šetnja po celom gradu na čijem kraju bubnjar, odnosno svirač goča, igra folklorni ples uz muziku takozvane zurle. Verovali ili ne, neizostavni deo venčanja je i rvanje, takođe uz zvuk tradicionalne turske muzike.

Istorija Boyabat zamka

Zidine
Zidine

Najdominantnija i najbitnija građevina koji se čak i nalazi u središtu Boyabata je svakako istoimeni zamak za koji se procenjuje da je 2.600 godina star.

On nosi tragove Rimskog, Vizantijskog i Osmanskog carstva, a može se videti gde god da se nalazite u gradu zbog svoje veličine. Pretpostavlja se da se zamak ne koristi aktivno još od 1300. godine.

Zamak su izgradili 600 godina pre nove ere Paflagonci, pripadnici jednog od najstarijih anadolijskih naroda.

O starosti ovog misterioznog zamka možda najbolje govori činjenica da država još ne uspeva da odredi tačno vreme njegovog nastanka, usled silnih vekova koji su od njegove gradnje prošli.

I dalje sve stvari u vezi ovog zamka nisu u potpunosti rasvetljene, ali se svakako zna da mu je glavna uloga, kao i kod svih zamkova, bila zaštita i sigurnost.

Izgled zamka

Dramatično smešten na ivici rečne obale, na steni, zamak Boyabat je od izuzetne istorijske i kulturološke važnosti.

Do samog zamka vode 252 stepenika izgrađenih unutar tunela u steni, koji je nekada korišćen za čuvanje vode i kao skrovište.

Ono što je možda i najzanimljivije u vezi ovog zamka jeste da tunel koji vodi do njega otkriva i skriveni, antički podzemni grad, koji je nastao još u periodu Rimskog carstva. Stepenice su dosta oštećene zbog velike starosti, pa treba biti pažljiv.

Tunel
Tunel sa stepenicama

Još jedna zanimljivost je da se stena na kojoj se nalazi zamak magmatskog porekla i da izgleda kao da je izgrađena od stubova koji se tope. Zamak je i napravljen tako što se pratio prirodni izgled stene.

Kule zamka su okrugle ili u obliku pravougaonika. Tunel koji vodi do zamka je 2006. godine uređen, pa su u njemu ugrađena svetla i još korisnih stvari za turiste, ali je istorijska veličanstvenost ove građevine i dalje sačuvana, uprkos skorašnjim manjim sređivanjima.

Zamak danas

Zamak Boyabat još uvek ne sija u svojoj punoj raskoši. Osim manjih popravki i prepravki tokom prethodnih godina, veći poduhvati i poslovi vezani za očuvanje ove tvrđave nisu preduzeti. Nisu samo turisti oni koji žale zbog toga nego i stanovnici grada Boyabat koji sa pravom smatraju da će ulaganja u sređivanje zamka dovesti mnogo stranih turista u ovaj grad.

Zamak koji je uspeo da preživi sve ove godine danas je turistička lokacija i muzej, otvoren za sve posetioce. Oko zamka se nalazi park, šetalište koje je savršeno za roditelje sa decom, kao i divan pogled na reku i veličanstvenu prirodu.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: