Azija

Bajazitov toranj u Istanbulu

Bajazitov toranj u Istanbulu
Bajazitov toranj u Istanbulu

Odlučili ste da putujete u Istanbul. Ali šta posetiti u tom nepreklednom moru kulturnih, arhitektonskih i prirodnih bogatstava? Bajazitov toranj je zanimljiv i drugačiji predlog koji svakako treba razmotriti ako putujete u ovaj monumentalni grad.

Vatrogasni toranj

Bajazitov toranj, visok 85 metara i smešten u glavnom kampusu Istanbulskog Univerziteta, prvenstveno je sagrađen kao vatrogasni toranj, zbog čega se i nalazi na vrhu brda. Naime, visoka pozicija omogućava da se iz ovog tornja, uz pomoć posebne opreme, vidi bilo kakav dim ili čak i vatra koji mogu biti opasni po život. Ovo je ujedno prilično efektna, praktična i ekonomična sigurnosna mera, a lepota samog tornja daje i jednu posebnu estetsku dimenziju.

Vatrogasni toranj nema samo jedan posao. Poseban svetlosni sistem za označavanje vremenskih prilika u Istanbulu i neprilika postoji na ovom tornju. Tako, na primer, crvena boja označava ― sneg, plava boja ― vedro i mirno vreme, a žuta boja ― maglu. Međutim, zaštita od vatre je i dalje glavni posao ovog tornja.

U vreme nastajanja ovog tornja požari su bili česti u Istanbulu. Kako je većina tadašnjih kuća bila napravljena od drveta, šteta koju su požari pravili bila je ogromna. Bajazitov toranj je zbog toga bio pravi spas za sve stanovnike Istanbula. U njemu je čak svakodnevno boravilo po 20 vatrogasaca sve do 1923. Danas Bajazitov toranj i dalje služi kao osmatračnica, ali se preko tornja daje i vremenska prognoza i služi za navigaciju brodova u zalivu Zlatni rog, a zbog svog izgleda i zanimljivosti privlači sve veći broj turista.

Nastanak tornja

Izgradnju ovog tornja naredio je sultan Mahmud II, poznat po modernizaciji gradova i samog društvenog uređenja carstva kojim je vladao. Bajazitov toranj napravio je Senekerim Baljan 1828. godine, i to od kamena, jer je prethodni ovakav toranj od drveta u potpunosti izgoreo u požaru. Zanimljivo je da je prethodni Bajazitov toranj koji je uništen izgradio brat Senekerima Baljana, Krikor Baljan, i to samo 2 godine pre kamenog tornja. Zapravo je cela Baljan porodica, čitavih pet generacija, učestvovala u izgradnji i u arhitekturi Otomanskog carstva.

Izgled tornja

Bajazitov toranj je izgrađen u baroknom stilu. Prvenstveno je toranj imao samo jedan sprat od 50 metara kvadratnih koji se nalazio na samom vrhu građevine, a do njega se dolazilo stepenicama kojih danas ima 256. Prostorija je sva u prozorima, da bi osmatranje moglo što bolje da se izvrši. Kasnije je na toranj dodato još prostorija za različite namene, poput signalizovanja. Nažalost, toranj je oštećen 1889. u zemljostresu, ali je uspešno restauriran.

Iako se danas koriste mnogo naprednije informacione i komunikacione tehnologije za sprečavanje požara, Bajazitov toranj u Istanbulu i dalje čvrsto stoji i svojim izgledom podseća na važnu ulogu koju je nekada imao.

U svakom slučaju ovo je jedna interesantna tačka ako želite da malo bolje upoznate Istanbul.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: