DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE SRBIJE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO VODIČ   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT
Visit_Serbia

Istanbul


Prognoza za ostale gradove:

Nemačka
Berlin
Bon
Bremen
Visbaden
Frankfurt
Diseldorf
Dortmund
Drezden
Esen
Keln
Lajpcig
Magdeburg
Majnc
Minhen
Nirnberg
Rostok
Hamburg
Hanover
Štutgart

i koristan servis

mapa Nemačke

Pratite nas:

Pratite TT Group na twiteru


Vremenska prognoza Nirnberg za 7 danaPogledajte najtačniju vremensku prognozu za Nirnberg, Nemačka.


Trenuta video prognoza za danas   

Meteo prikaz za ceo Balkan:


Klima Nirnberga

Nirnberg, tvrđavaNirnberg (nemački Nürnberg) je jedan od najznačajnijih gradova Rimskog carstva u kome su boravili mnogobrojni carevi, a Fridrih Barbarosa mu je 1219. godine čak dao i status slobodnog grada što dovoljno govori o značaju grada u to vreme.

U Nirnbergu je u 16. veku sklopljen i “Nirnberški mir” koji je protestantima po prvi put garantovao prava pa je sa istorijske tačke gledišta ovaj grad izuzetno važan na mapi Nemačke.

Grad se nalazi na severu nemačke pokrajine Bavarske i drugi je po veličini posle Minhena. U gradu živi preko 500,000 stanovnika, zauzima površinu od oko 190,00km2 i uzduže se na nadomorskoj visini od oko 300m.

Zajedno s okolnim gradovima Firtom, Erlangenom i Švabahenom grad je ekonomsko- kulturni centar severne Bavarske u kome ukupno živi oko 2,5 miliona stanovnika.

Kroz grad protiče reka Pegnic u dužini od 14 km a u susednom gradu Firtu reka se spaja sa rekom Rednic i zajedno formiraju Regnic. Severno od grada Nirnberga je poznata planinska oblast nadmorske visine i do 600m - Frankiše Švajc (Fränkische Schweiz).

Na severnim granicama grada je čuveni Nirnberški zamak koji svojim zidinama opasuje i čuva istorijski centar grada. U okolini Nirnberga dominira umerno hladna južnonemačka klima, koja niti je kontinentalna niti ima dovoljno uticaja sa mora pa ima prelazni karakter sa povišenim nivoom vlažnosti vazduha cele godine. Ali, iako sa višim nivoom vlage u vazduhu, nivo padavina u gradu je ispod nemačkog proseka! Prosečne temperature u januaru su oko -1,4 °C a prosečne temperature u najtoplijim mesecima, kao što je avgust idu u proseku do 18 °C. Mada, ni temperature od 35°C nije ništa neuobičajeno pa je neophodna garderoba za posetu Nirnbergu raznovrsna. U gradu često duvaju jaki vetrovi i ni oluje nisu neuobičajene a u jednoj takvoj, zabeleženoj 28. avgusta 2006, oštećeno je dosta objekata u gradu.
Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2023, All Rights Reserved.