DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE SRBIJE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO VODIČ   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT
Visit_Serbia

Istanbul


Prognoza za ostale gradove:

Nemačka
Berlin
Bon
Bremen
Visbaden
Frankfurt
Diseldorf
Dortmund
Drezden
Esen
Keln
Lajpcig
Magdeburg
Majnc
Minhen
Nirnberg
Rostok
Hamburg
Hanover
Štutgart

i koristan servis

mapa Nemačke

Pratite nas:

Pratite TT Group na twiteru


Vremenska prognoza Nemačke za 7 danaPogledajte najtačniju vremensku prognozu za najveće gradove u Nemačkoj.


Trenuta video prognoza za danas   

Meteo prikaz za ceo Balkan:


Klima Nemаčke

Savezna Republika Nemačka je najjača evropska industrijska sila a nalazi se i među liderima i na svetskom ekonomskom nivou.

Nalazi se u centralnoj Evropi, a na severu zemlje izlazi na dva hladna mora: Baltičko i Severno. Graniči se sa Poljskom, Češkom, Austrijom, Švajcarskom, Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Holandijom i prostire se na površini od 357.104 km².

Sa 82 miliona stanovnika Nemačka je najveća država-članica Evropske unije i ujedno je i jedna od najvećih zemalja Evrope. Podeljena u 16 pokrajina-država koje su, pak, podeljene u 313 okruga i 116 autonomnih gradova. Najveći grad je Berlin, koji je i glavni grad države.

Nemačka se geografski prostire između Alpa na jugu i obala Severnog i Baltičkog mora na severu. Između njih se u centralnom delu nalaze planine: Švarcvald, Bavarska šuma, Rudne gore i Harc. Na severu preovladavaju nizije od kojih je jedna i više od 3m ispod nivoa mora. Kroz zemlju teku i tri vrlo poznate reke koje utiči i na reljef ali i klimu zemlje: Rajna, Elba i nezaobilazni Dunav.

Najpoznatije jezero je Bodensko jezero na granici sa Švajcarskom. Reljef Nemačke je raznovrstan i ima 5 cjelina: Alpe i predalpski prostor, Švarcvald (poznat po svojim bogatim šumama i jednoj seriji popularnoj 80-ih godina prošlog veka), Nemačko sredogorje, Južno nemačko pobrđe i Severnu nemačku nizinu. Južno od Dunava je predalpski prostor koji se ka jugu postepeno izdiže i čini Bavarske Alpe koji su poslednjih 30-ak godina postali prava turistička meka zbog prelepih pejzaža i odličnih uslova za razvoj skijaškog turizma i planinarenja. Klima Nemačke je uglavnom umerena pod uticajem Golfske struje i moglo bi se reći da je tipična za jednu zemlju koja se prostire na velikoj površini od planina, preko nizija do hladnih, severnih mora.

Zbog ove raznolikosti terena nisu neuobičajena smenjivanja vrlo toplih dana sa hladnim i kišovitim u roku od samo 24h. Ipak, neke ekstremne klimatske karakteristike nisu uobičajene za ovu centralnoevropsku zemlju.

Jedina vremenska nepogoda koja se povremeno dešava jesu izlivanja reka i poplave koje se dešavaju zimi kada temperature premaše očekivani prosek za to doba godine što ni u ostatku Evrope više nije neuobičajena pojava.

Klima Nemačke, iako je po svom geografskom položaju bliža severnom, polarnom krugu nego centralnom, ekvatorskom ipak je umerena bez nekih ekstremnih oscilacija između visokih ili izuzetno niskih temperatura. Najveći deo površine zemlje prostire se u zoni umereno hladne klime do koje dopiru vetrovi sa Severnog mora. Na severu i severozapadu zemlje, zbog blizine hladnih mora, padavine su uobičajene tokom cele godine.

Zime su relativno blage a leta umereno topla zbog uticaja hladnih strujanja sa mora. Istok zemlje, pak, ima izrazito kontinentalnu klimu pa su zime često prilično hladne a leta mogu biti vrlo topla. Ovaj deo zemlje je najtopliji, najviše temperature beleže su u u julu dok su najniže u januaru a za ovu oblast se slobodno može reći i da je vremenski „najnepredvidljivija“ jer su odstupanja od uobičajenih i predviđenih temperatura i količina padavina vrlo česta.

Padavina ima znatno više na zapadnim nego na istočnim obroncima planina. Prosečna temperatura u nizijama severne Nemačke leti je oko 18°C a na jugu u ušuškanijim, sunčanijim delovima ide i do 20-ok podeoka na skali. Generalno, ipak, prosečne temperature za Nemačku idu 0,5°C u februaru do otprilike 17°C u julu što ovu zemlju svrstava u red umerenih i klimatski povoljnih regija.
Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2024, All Rights Reserved.