DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE SRBIJE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO VODIČ   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT
Visit_Serbia

Istanbul


Prognoza za ostale gradove:

Nemačka
Berlin
Bon
Bremen
Visbaden
Frankfurt
Diseldorf
Dortmund
Drezden
Esen
Keln
Lajpcig
Magdeburg
Majnc
Minhen
Nirnberg
Rostok
Hamburg
Hanover
Štutgart

i koristan servis

mapa Nemačke

Pratite nas:

Pratite TT Group na twiteru


Vremenska prognoza Dortmund za 7 danaPogledajte najtačniju vremensku prognozu za Dortmund, Nemačka.


Trenuta video prognoza za danas   

Meteo prikaz za ceo Balkan:


Klima Dortmunda

 DortmundDortmund se nalazi u nemačkoj savernoj državi Severna Rajna-Vestfalija i ima skoro 600,000 stanovnika, zauzima površinu od oko 280km2 pa je ujedno i jedan od najvećih gradova Nemačke.

Grad je poslednjih godina doživeo izuzetnu transformaciju pa je od nekadašnjeg “grada od čelika”, orijentisanog pre svaga ka teškoj industriji, prerastao u pravu modernu, kosmpolitsku metropolu u kojoj danas dominiraju visoke tehnologije.

Severno od grada protiče reka Rur a kanal Dortmund-Ems se završava u velikoj dortmundskoj luci koja povezuje grad sa Severnim morem.

Grad popularno nazivaju i “zelenim gradom” jer ima dosta parkova i zelenih površina što ga svrstava i u red ekoloških gradova.

Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 76m, smešten je u srcu Vestfalije i okružen je sa 11 gradova i opština.

Dortmund ima umerenu klimu pa su zime umereno hladne, štaviše blage su, ali su zato leta relativno hladna, pa je prosečna godišnja temperatura između 9-10°C.

Prosečna količinapadavina je oko 750mm po m2 a najviše padavina je u julu kada nivo padavina iznosi od 80-90 mm dok su padavine najmanje u februaru i iznose od 40-50 mm po m2.

Kao i mnogi veliki gradovi, ni Dortmund nije imun na fenomen poznat kao “urbano ostrvo toplote” koje nastaje kao posledica gusto naseljenih oblasti sa betonskim građevinama koje podižu nivo temperature za nekoliko stepeni od uobičajene u drugim delovima grada.
Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2023, All Rights Reserved.