Amerika

Plaža Brava i njeni „Prsti“ u Urugvaju

Latinska Amerika je egzotična po mnogo čemu. Pisali smo o drevnim civilizacijama Maja i Inka, a sada vas vodimo na jedno simpatično mesto Urugvajske obale.

U malom gradu Punta del Este u Urugvaju nalazi se luksuzno letovalište sa hotelima, vilama i apartmanima smeštenim u prelepim parkovima.

Ovaj gradić je nekih 140 km istočno od nama poznatog Montevidea i nalazi se na polusotrvu koje sa jedne strane izlazi na Atlantski okean, a na drugoj na reku La Plata. Grad je jako popularan prvenstveno zbog 40km peščanih plaža od kojih se najviše izdvaja plaža Brava koja ima još nekoliko naziva.

Glavna atrakcija ove plaže je statua La Mano – “Prsti” – džinovska skulptura šake koja izranja iz peska, široka pet i visoka 3 metra. Skulptura ima nekoliko naziva od kojih su najpoznatiji “Monumento los Dedos” – “Prsti” i “Monument al Ahogado” – “Spomenik utopljeniku”. Ova skulptura postala je simbol Punta del Este, ali i celog Urugvaja, a njen istorijat je zanimljiv.

Nastala je 1982. godine kada je u ovom gradiću održan internacionalni skup posvećen modernoj skulpturi na otvorenom. Jedan od devetoro umetnika koji su učestovali bio je i mladi čileanski umetnik Mario Irarazabal koji je odlučio da svoju skulpturu napravi na plaži Brava, jer je gradski trg postao tesan za radove svih umetnika. Zbog ove statue i plaža je dobila i naziv plaža “Los Delos” – “prsti”. Ipak, i pored ove statue plaža Brava ima i svoje druge atribute zbog kojih je pozanta i popularna kako među lokalnim stanovništvom, tako i među strancima.

Mekani zlatni pesak, kiosci sa ukusnom hranom od kojih vam se pojačano luče stomačni sokovi, nemirne vode Atlantika naročito privlače mlade ljude i to pre svega surfere jer su talasi kao stvoreni za ovaj sport. Oni drugi radije odmaraju na plaži nego što se kvase, jer su vode prilično burne i nisu baš povoljne za mirno, opuštajuće brčkanje. Takođe, izlazak sunca na plaži Brava je fantastično iskustvo pa se u zoru često mogu videti zaljubljeni parovi koji uživaju u ovim romantičnim momentima.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: