Amerika Mistična mesta Putovanja iz snova

Maču Pikču ili Izgubljeni grad Inka

Nastavljajući našu turu novih svetskih čuda, u ovom postu, vodimo vas u Peru, na zapad Latinske Amerike. Lepota pejzaža je uvek bila usko povezana sa kulturom. Snaga plemena koja su živela na planinama Anda se najviše vidi iz njihovog odnosa prema zemlji na kojoj žive. Ne postoji bolje mesto da bi razumeli ovu korelaciju, nego li drevni grad Maču Pikču.

Kad je ovaj grad otkriven 1911. godine, od strane Hirama Binghama, odmah je dobio svoju titulu “Izgubljeni Grad”.

Za one koji ne znaju, Maču Pikču je drevni grad nekada veoma razvijene kulture i civilizacije Inka. Mesto na kome je ovo zdanje podignuto, neverovatno je živopisno.

Od evropskih destinacija, sa ovakvom egzotikom, donekle se može porediti samo proročište u Delfima.
Do ovog i oko ovog enigmatičnog lokaliteta vodi mreža razgranatih puteva. Svi puteve prolaze kroz Cusco (Kusko) centar i glavni grad tadašnje imperije Inka.

Danas je ovo gradić sa oko 300 000 stanovnika, nalazi se na 3400 metara nadmorske visine i poslednja je urbana tačka na putu za Maču Pikču. Sam Kusko se nalazi na listi UNESCO-a, krcat je arheološkim sadržajima, od kojih najpoznatiji su ostaci Hrama Sunca (Korikanča) i Hrama Sunčanih devica. Korikanča je duhovna prestonica drevnih Inka, najsvetije mesto, hram gde su vršene ceremonije najvišeg reda: venčanja vladara, sahrane, proglašenja i tako redom. Kao i ostala mesta ovakvog tipa, doživela su pustošenje od strane konkvistadora u XV i XVI veku.

Maču Pikču, položaj i namena

Maču Pikču je građen na Andima, na preko 2.400 metara iznad nivoa mora. Smešten je na planinskom grebenu Urubamba, 80 kilometara severozapadno od Kusko regije, neposredno pored reke Urubambe, koja se kasnije sliva u Amazon. Ovde počinje grad koji je predstavljao inspiraciju Šamana.

Zidovi
Zidovi

Pojedini zidovi su jako dobro napravljeni, temelji su stabilno i pravilno postavljeni, tako da je jasno da je ogromna populacije radila na podizanju ovog kompleksa. Zna se, da je od samog početka, ovaj grad projektovan planski, tj. po unapred definisanom planu.

Ova preteča urbanističkog plana uzima u obzir i veoma važna pravila iz astronomije, geologije, geografije. “Samo ako imate sve te koncepte u glavi, i tek onda dođete i analizirate stene i temelje, tek onda počinjete da shvatate, zašto je ovo baš tu”.

Ko god da je dizajnirao Maču Pikču, imao je veoma dobar orijentir u ovom prostoru. Posmatrao je planine, pratio sazvežđa, znao je za svako drvo, svaki greben, imao je detaljnu sliku. Posmatrao je kretanje senki planina i njihov odnos sa ostalim stvarima.

„Ovo nije samo igra, sve ovo ima svoje praktične posledice“. Oni koji su sagradili ovaj grad, razmišljali su o mnogim stvarima, o klimatskim promenama, o vetru, o usevima, o meteorologiji, prognozi vremena, o svemu… Sve stvari koje su u uskoj vezi sa životom, sve ovo ima uticaja prilikom stvaranja ovakvog grada. Ovde iznosimo još nekoliko fotografija, al koliko god fotografska tehnika napradovala, prave impresije se mogu formirati samo na licu mesta.

Inke su neverovatnu pažnju poklanjali vrhovima planina. Mesto gde se dodiruje nebo sa planinom smatreno je svetim. Dve najvažnije svete planine naroda Inka, bile su: Ausangate i Salcantay koje se nalaze neposredno pored Izgubljenog grada. Međutim, ni jedno od njih nije ni približno toliko popularno kao glavni deo Maču Pikčua, vrh Huayna ili Wayna Picchu. Nazivaju ga ikonskim vrhom, a pogled sa njega, spada svakako u ono što se čitajući ne može zamisliti.

Dnevna kvota za izlazak na ovaj vrh je 400 ljudi od ukupno 2500 koliko smeju posetiti ceo lokalitet. Imajte u obzir da je ovo dosta teška ruta, i samo napradni planinari sa pojačanom kondicijom se smeju upustiti na ovaj poslednji uspon. Tokom kišnih dana obustavlja se uspon na Huayna vrh. Pravilo je, rezervišite kartu unapred.

Međutim, sam centar i srce Maču Pikču je misteriozni klesani kamen Intihuatana. Ime kamena na kečuanskom jeziku znači “vezati Sunce”. Još uvek postoje nedoumice, da ne kažemo misterija za svrhu ovog kamena. Pored različitih ritualnih svrha, ovaj kamen je povezn sa astronomskim opservacijama i drevnim kalendarom Inka.

Johan Reinhard je primetio da Intihuatana kamen ima isti oblik kao Huayna Pikču. “Ono što mi je privuklo pažnju je svetlost i senka koju baca ovaj kamen kao i savršeno poravnanje sa planinama Salcantay”. Johan je zaključio da su savršeno slično raspoređene: Huayna Pikču, Salcantay i kamen Intihuatana. Primetio je i sličnosti između Urubamba reke i mlečnim putem tj. našom galaksijom.

Kako doći do Maču Pikčua

U trenutku pisanja ovog teksta cena ulaznice je 17 dolara. Najčešće se dolazi vozom iz Kuskoa, nakon čega Vas očekuje još par sati pešačenja. Cena vozne karte je oko 20 dolara. Postoje i alternativne višesatne pešačke ture, ali one prevazilaze mogućnosti običnog turiste. Sve u svemu, evo i video zapisa,

pa nadamo se da će neko od naših čitaoca imati privilegiju da poseti ovaj nadaleko čuveni park i ostavi po koji komentar sa može se reći i životnog putovanja kroz čari Latinske Amerike.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: