Amerika

Staklena plaža u Kaliforniji

Posle Fajfer plaže, evo još jedne priče sa obala Kalifornije. Da joj stoji sintagma silikonska dolina, govori i ovaj primer, gde je jedna plaža u potpunosti prekrivena obrađenim silicijumom.

Na zapadnoj obali Amerike nalazi se plaža na kojoj se umesto peska, tj.  šljunka nalaze „kamenčići od stakla“. Majka priroda je i ovaj put bila jako kreativna pa su ovi neobični raznobojni staklasti kamenčići pre svega lepi ali, iako „stakleni“, nisu opasni za vaša stopala. Okrugli i obli itekako su prijatni za šetnju po njima.

Plaža sa ovim neobičnim ukrasima posutim po njoj se zove „Glass Beach“ – Staklena plaža – i nalazi se u gradu Fort Bragg, i to samo nekoliko minuta od centra ovog gradića, blizu nacionalnog parka MacKerricher.

Način kako su ovi raznobojni providni kamenčići nastali je više nego zanimljiv. Naime, čovek je imao glavnu reč na početku, a priroda je dala završnicu. Ova neobična plaža je nesvakidašnji primer kako priroda reciklira naš otpad – na kreativan i originalan način.

Kao što je za ljude i uobičajeno, početkom 20-og veka lokalno stanovništvo se prilično nemarno ponašalo prema ovom dragulju prirode, bacajući redovno svoje otpatke na nju. Period tokom koga je ova plaža bila gradski otpad trajao je od 1949. do 1967. godine. Tada su se stvari izmakle kontroli pa su lokalne vlasti 1967. godine odlučile da se zagađivanje mora zaustaviti, a da se obala mora očisti.

Ogromna količina đubra jeste očišćena, ali je iza njega ostala gomila izlomljenog stakla koje je bilo nemoguće ukolniti. Tada je na scenu stupila priroda pa su vremenom voda, vetar i sunce uradili svoje i „obradili“ materijal. Zbog toga se danas na plaži umesto đubreta nalaze fantastični kamenčići različitih boja koji plaži daju neverovatne prelive nijansi. Tako je priroda još jednom pokazala nadmoć nad čovekom, ali ovaj put u kreativnosti!

Danas je plaža otvorena za turiste, ali skupljanje kamenčića nije dozvoljeno. Ovo je zaista jedinstvena plaža na svetu jer je živi dokaz kako priroda na sebi svojstven način ispravlja ljudske greške.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: