Amerika

Dečja plaža foka u Americi

Plaža “Dečiji bazen” – Children’s Pool – ima neobično ime. Ali, iako vas odmah asocira na mnoštvo dece i njihovu veselu graju, ime vara… Da, na plaži ima “dece”, ali druge vrste… Plaža se nalazi u severozapadnom delu grada San Dijega, u oblasti poznatoj kao La Džola (Sjedinjene Američke države).

Nekada je tu bio pravi prirodni dečiji bazen, a danas je ovo mesto prava turistička atrakcija. Ovo mesto lokalno zovu i “Casa” i predstavlja malu uvalu okruženu visokim betonskim zidom. Zid je izgrađen 1931. godine kako bi se plaža zaštitila od jakih udara talasa sa Tihog okeana pa je ona vrlo brzo postala jako popularna među porodicama sa decom, plivačima i roniocima.

Pre nego što je “zid protiv talasa” podignut, tu je bila oblast plitke vode između velike stene i strmog dela obale koja se zove “Seal Rock Point”. Ime je dobila zbog toga što su na njoj često boravile foke. Zid je izgrađen na stenama i na njemu se nalazi popločana staza sa ogradom koja omogućava ljudima da priđu blizu i imaju panoramski pogled na plažu i Tihi okean.

Projekat izgradenje zida finansirala je Elen Brouning Skrips jer je želela da na ovom mestu bude prirodni bazen za decu u kome će se deca igrati i kupati zaštićena od talasa sa okeana. Ovaj projekat lokalne vlasti su odobrile 1931. godine kada je predviđeno da ova oblast bude zaštićeni bazen za decu, igralište i mesto za rekreaciju.

Preko 40 godina ovaj projekat je odlično funkcionisao, pre svega na radost dece koja su obožavala beli pesak i plitku vodu, ali su 70-ih godina i foke otkrile da je ovo mesto zaista super za odmor, sunčanje i rađanje potomstva. Na početku je to bila mirna koalcija – deca su se igrala ne jednoj strani, a poneka foka se odmarala na plaži na drugoj strani.

Međutim kasnih 1990-ih vlasti su objavile da je plaža nebezbedna za kupanje ljudi zbog visoke koncentracije bakterija u vodi. Takođe, za više od 70 godina od kako je zid izgrađen oko ¾ bazena unutar zida prekrio je pesak što je znatno smanjilo zaštićenu oblast predviđenu za plivanje.

Topli pesak je bio zaista idealan za foke pa se broj ovih životinja na plaži udvostručio do 1996. godine. Kada je 1999. godine prvi put zabeleženo rađanje mladunaca na plaži, svi oni koji su bilo za to da se životinje oteraju a plaža vrati ljudima na korišćenje, prećutno su izgubili bitku. Tako su životinje ostale u “Dečijem bazenu” na radost lokalnog stanovništva i turista koji dolaze da ih posmatraju jer su zaista prava turistička atrakcija. Prilično su pitome i pažnja im prija pa neretko izvedu i neku atraktivnu “zabavnu tačku” kojom nasmeju prisutne turiste.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: