Amerika Putovanja iz snova

Fajfer plaža u Kaliforniji

Nastavljamo serijal najlepših plaža sveta. Pratite ovaj link i njihov broj će se stalno uvećavati. Ovoga puta vodimo vas na obale obećane Kalifornije, Sjedinjene Američke Države.

Plaža Fajfer (Pfeiffer Big Sur Beach), ili “purpurna plaža”, nalazi se u Big Suru, u centralnim delu kalifornijske obale. Big Sur ima neverovatnu prirodnu scenografiju, od dramatičnih litica do pitomih livada. Ali najveća atrakcija ovog dela Amerike je svakako plaža Fajfer, poznata  po nestvarnoj ljubičastoj boji peska.

Pesak na plaži dobija prepoznatljivu ljubičastu nijansu zbog velike koncentracije mangana koji se spira sa brda koja okružuju plažu.

Do nje se ne dolazi lako pa je zbog toga i jedno od onih mesta gde je priroda još uvek netaknuta. A kada konačno ugledate znak da ste sigli, avantura počinje. Ukoliko obilazite obalu Big Sura tokom leta, najbolje je da obilazak ove plaže organizujete prepodne, zbog toga što se u blizini plaže nalazi mali parking koji se jako brzo popuni, pa ukoliko dođete kasnije, ne možete naći mesto. Ovde često duvaju jaki vetrovi koji podižu velike talase što je idealno za ljubitelje surfovanja.

Iako je poznata po ljubičastom pesku, nije baš sav pesak te boje. Neobična boja peska, koja potiče od mangana sa obližnjih stena, jače je izražena kada duvaju jaki vetrovi koji ga u većim količinama natalože u pesku.

Nijanse variraju pa se tako mogu videti i roze pa čak i zelenkaste, a što više idete ka severu plaže, to je nijansa ljubičaste u pesku jača.

Čarolija dominira u suton, što se da videti na donjoj slici.

Iako se do plaže teško dolazi, sav trud se isplati jer nigde na svetu nećete naći takve nijanse peska.

A zamislite i oduševljenje na licima dece kada naprave peščani zamak ljubičate boje!

Takvo iskustvo će sigrno podeliti sa svojim drugovima. Od aktivnosti koje su na plaži moguće izdvajamo plivanje, ronjenje i razne sportovi na pesku, ali moramo naglasiti da plivanje u dubljim vodama nije preporučljivo zbog obilja stena na plaži i u vodi i jakih morskih struja, jer na plaži nema spasilačkih službi.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: