Putovanja iz snova

Baths beach – najlepša plaža Devičanskih ostrva

Kako predsezona letovanja tutnji u najveće, vreme je da krenemo sa pravim letnjim temama. Pokrećemo serijal najlepše plaže sveta, a prva od njih je najlešpa plaža sa Devičanskih ostrva, tj. čuveno Kupalište ili u originalu „The Baths beach„.

Plaža The Baths se nalazi na severozapadnoj obali ostrva Virgin Gorda, koje pripada Britanskim Devičanskim Ostrvima, i treće je po veličini među ostrvima koje čine Britanska Devičanska Ostrva.

Ostrvo je u Karibskom arhipelagu, između Karibskog mora i Atlanskog okeana, istočno od Portorika.

Britanska Devičanska ostrva imaju pedesetak ostrva od kojih je samo 16 naseljeno. Ostrvo Virgin Gorda otkrio je Kristofer Kolumbo 1493. godine prilikom svoje druge ekspedicije u Ameriku. Kolumbo je ostrvu dao ime Virgin Gorda jer ga je oblik ostrva (izduženo sa najširim središnjim delom) asocirao na puniju ženu (devicu) raskošnih oblina. Tako ime Virgin Gorda slobodno prevedeno znači “debela devica”.

Najveća atrakcija ostrva Virgin Gordu je nacionalni park “The Baths” (Kupalište), egzotična plaža čarobne lepote. Iako nije velika, ova plaža privlači turiste iz čitavog sveta i svrstava se u najlepše i najpoznatije plaže sveta. Sa razlogom. Ova plaža je, osim finog belog peska, poznata po velikim granitnim stenama koje su se pojavile na površini nakon vulkanske erupcije.

Neke od njih leže jedna na drugoj, a najveća stena je dugačka 12m. Između ovih džinovskih stena sakrile su se mnogobrojne pećine u kojima su prelepi raritetni bazeni sa morskom vodom tirkizne boje obasjane sunčevim zracima koji se probijaju kroz pukotine između kamenih gromada.

Prilikom obilaska tunela koji vode do pećina treba biti oprezan jer su stene klizave a vidljivost na nekim mestima smanjena, pa zbog toga u nekima postoje i konopci kako bi se turisti pridržavali prilikom obilaska. Ipak, obilazak ovih pećina je nezaboravno iskustvo jer je voda u morskim bazenima plitka i čista, a paleta boja koje se prelamaju po njoj i po zidovima stena neopisiva.

Obilazak i istraživanje ovih veličanstvenih odaja podižu adrenalin pa se u trenucima čini da ste u nekom avanturističkom filmu o drevnom, izgubljenom blagu koje ćete baš vi naći. Iako je temperatura mora u ovim pećinama osetno niža, nekih 24C, kupanje u njima je nezaboravno.

Iz pećine se izlazi na plažu Devil’s Bay (Đavolja uvala) čije ime nikako ne ide uz prizor koji se iz mraka pećine ukazuje. Možda je ime dobila zbog toga što su velike stene, nakon obrušavanja, jednu plažu podelile na dve, The Baths i Devil’s Bay. Ipak, ono što ovde jeste “đavolsko” jeste samo neverovatna lepota! Plaža i čitava oblast proglašena je nacionalnim parkom 1990. godine, a pored fantastičnih prozora i mogućnosti penjanja po stenama, turisti se mogu i  voziti u kanuima i roniti sa maskom u kristalno čistoj vodi bogatoj morskim svetom.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: