Evropa Putovanja iz snova

Hvar – najduže ostrvo na Jadranu u Hrvatskoj

Letovanje na Hvaru sigurno spada u egzotične destinacije Hrvatske, pa ukoliko volite ostrva, krstarenje, ronjenje i danonoćne žurke, pogledajte da li je Hvar nama najbiliže takvo mesto!

Najduže ostrvo na Jadranu je Hvar. Nalazi se južno od Brača i sinonim je za vinograde, maslinjake i lavandu.

Na Hvaru su odlično uređena letovališta u kojim gosti mogu boraviti i leti i zimi zbog izuzetno prijatne i pogodne umerene klime i bujne vegetacije. Hvar je i najsunčanije ostrvo hrvatskog primorja što, uz blagu mediteransku klimu i lepotu prirode, ovo ostrvo izdvaja od drugih i svrstava u red najboljih za odmor.

Do ostrva se dolazi trajektom koji pristaje u zalivu Stari Grad, koji je deo velikog zaliva dugog 5 km. Grad je pravi mali lavirint kamenih uličica u čijem se centru nalazi dvorac Tvrdalj, kuća poznatog renesansnog pesnika Petra Hektorovića iz 16. veka. Glavni trg u Hvaru iz 1575. godine je najveći i najlepši trg u Dalmaciji, a stari grad Hvar je najstariji ostrvski grad u Evropi.

Najpopularnija mesta za turiste su grad Hvar, Jelsa i Vrboska u kojoj je izgrađena moderna marina.

Grad Hvar se nalazi na jugozapadnoj obali ostrva i uz raznovrsne turističke objekte koji ga čine velikim turističkim centrom hrvatskog primorja, nudi i izuzetno bogatu kulturno-istorijsku tradiciju.

Osim toga, pogodna klima , čist vazduh i osunčanost ostrva izdigli su ga i do ranga razvijenog lečilišta. Osim grada Hvara razvijena su i mesta Jelsa, Stari Grad, Sućuraj i Vrboska pa su zbog toga zapadni krajevi ostrva i najpopularniji među turistima.

Južne obale ostrva su oštre i strme, a severni deo privlači ljubitelje ronjenja i plivanja.

Paklena ostrva u blizini Hvara su idelana za izlete brodom i smatraju se najlepšim delom ovog arhipelaga, ali mnogi ističu da su ova ostrva možda i najlepše mesto u čitavoj Hrvatskoj.

Čine ih 20 ostrva i grebena na kojima je niklo poznato odmaralište. Do Paklenih ostrva se od Hvara stiže brodićem za 20 minuta, a osim u kupanju možete uživati u divnim egzotičnim biljkama, tirkiznom moru i prelepom pesku na plaži Palmižana, koja je vrlo poularna i kod nudista jer je jedan njen deo uređen za njih. Za nudiste je predviđena još jedna plaža na Paklenim ostrvima, plaža Stipanska na ostrvcu Marinkovac.

Hvar je na glasu kao ostrvo dobre zabave jer se u špicu sezone organizuju fantastične žurke i zabave na kopnu ali i na jahtama usidrenim u blizini ostrva. Zbog otga važi za ostrvo sa najboljim noćnim provodom na Jadranu.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: