Putovanja iz snova

Majsko putovanje Istrom: Umag i Savudrija

Piše: Jasmina Nedić

Dok su se ponovo u slovenačkoj i hrvatskoj javnosti povele polemike oko granica, odnosno da li Savurdija, Umag, Buje i Novigrad trebaju da pripadnu Sloveniji ili ne, ja sam sa porodicom uživala u slovenačkom i hrvatskom delu severozapadne Istre, tražeći svojih mladih stopa trag negde između Portoroža i Pirana, između Umaga i Rovinja i naravno, u Trstu.

Smešteni smo bili u Umagu u apartmanskom naselju Punta, villa Danex, 20 minuta laganog hoda obalom do centra starog grada Umaga. Smeštaj i njegov položaj – bez zamerke.

Umag  je bio naseljen još u antička vremena. Ime Umag se prvi put spominje u VII veku.

Bio je pod Mlečanima, Austrougarskom, Francuskom pa ponovo Austrougarskom.

Od 1918.do završetaka Drugog svetskog rata bio je deo Italije, od 1947. do 1954.deo zone B Slobodne teritorije Trsta, od 1954. grad u Jugoslaviji, odnosno danas u Hrvatskoj.

Mapa Istre
Mapa Istre

Korisno je pogledati i ranije reportaže o Pažinu, galeriju slika iz Rovinja, naravno Pulu.

Lepota i glamur starih vremena se može videti na venecijanskim i baroknim kućama u starom delu grada Umaga. Uske uličice sa radnjicama suvenira, dugačko šetalište , marina i galebovi, tipičan primorski trg sa nanizanim restoranovima i barovima, šetači, biciklisti, roleraši, pune bašte, duša su ovog grada. U starom delu grada smešten je  muzej.

Obala Umaga pogodna je za sportove na vodi. U Savudriji, zbog povoljnog vetra, okupljaju se surferi.

Umag je i grad tenisa. U Umagu se održava teniski turnir Croatia Open Umag.

U Umagu možete rentirati i bicikl. Zaleđe Umaga vas privlači da krenete u vožnju biciklom. U sklopu Konjičkog kluba Katoro organizuje se sportsko jahanje i konjički turniri.

Obala Umaga je lepa i razuđena. More čisto.  Na poluostrvu Katoro nalaze se ostaci antičke vile Tiola.

Poluostrvo Savudrija

Poluostrvo i risort Savudrija je najzapadniji deo Umaga.  U Savudriji je u antičko doba bila luka. U priobalju Savurdije ispod mora nalaze se ostaci te stare luke. Interesantno za ljubitelje ronjenja.

Tu se nalazi i najstariji svetionik na Jadranu koji je još u funkciji. Kažu da je ovaj svetionik sagrađen 1818.godine u ime ljubavi između austougarskog plemića i meštanke. Poluostrvo je u borovoj šumi.

Iako je bio početak maja, u večernjim satima, na plaži uz šetalište prema starom gradu  bili su organizovani koncerti.

Zaleđe Umaga je prelepo i zeleno. Zelena Istra. Naziv potpuno odgova ovom delu Istre u maju. Maslinjaci, vinogradi, šumarci i proplanci, uređena mala naselja, crvena zemlja, put kroz drvored čije krošnje prave luk iznad puta, teraju vas da  zavidite biciklistima ili bar da vozite polako sa otvorenim prozorima.

Dva brežuljka sa svojim gradovima – kaštelima na vrhu nemo vas pozivaju da ih obiđete. Grožđan – srednjovekovni gradić, danas je stecište umetnika. Motavun je najbolje obići kada je oblačno iznad obale. Tada ćete misliti da šetate ulicama grada podignutog na oblacima.

Istarska kuhinja nudi istarski beli i jeftiniji crni tartuf, divljač, ribe i plodove mora, divlje šparoge, njoke, raviole,  špagete, pice i dr. Istarska vina su malvazija, teran i muskat. Šta ćete poručiti zavisi samo od novčanika. Moram istaći da je hrvatski deo Istre jeftiniji od slovenačkog.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: