Balkan Evropa Turizam Srbije

6 simbola Jugoslavije

Ne znam šta se sada izučava u udžbenicima geografije i istorije, ali do pre 20 godina postojala je jedna posebna država. Prostirala se od Vardara, sve do Triglava, od Đerdapa pa do Jadrana, od Dorjana do Palića. Postoji puno polemika. Da li je morala da nastane, da li je postojao način da opstane, da li će iznova nastati u nekom novom obliku, pod plaštom još veće tvorevine raznih naroda i narodnosti.

Za one starije, posle svega, ostale su uglavnom lepe uspomene. Ovi mlađi, opet istu muziku slušaju, iste serije i filmove gledaju, iste sportiste prate, skoro istu hranu i piće konzumiraju.

Kako god, tadašnja Jugoslavija, sastojala se iz 6 republika i 2 autonomne pokrajine. Svaka od njenih republika, danas je nezavisna država, a u ovom postu, predstavili smo ih jedom fotografijom koja ih najlepše simbolizuje.

1. Krenimo od Srbije. Najveća republika, puno kulturno istorijskih spomenika na Uneskovoj listi i još više nacionalnih parkova. Izabrali smo Medijanu, Konstantinov letnjikovac, mesto gde se rodila jedna od najvećih gromada naše civilizacije. Podestimo se, da se sledeće, 2013  godine, obeležava 1700 godina Milanskog edikta, akta po kome je hrišćanstvo postalo slobodna religija.

Medijana u Nišu
Medijana u Nišu

2. Hrvatska – Ljepa naša. Rodno mesto drugog najvećeg čoveka sa ovih prostora, Josipa Broza Tita. Marketing stručnjaci govore da je on i dalje najjači brend sa Balkana. Između puno motiva sa Plitvica, Pule, Zadra, Šibenika, Meštrovićevih remek dela, izabrali smo detalj iz Dioklecijanove palate u Splitu:

Dioklecijanova palata u Splitu
Dioklecijanova palata u Splitu

3. Bosna i Hercegovina zemlja dobrih ljudi. Uvek jedinstvena, kršna, a i dalje neotkrivena. Sibilj na Baš Čaršiji , pobeđen je od strane kamenog mosta nad Neretvom u Mostaru.

Kameni most u Mostaru
Kameni most u Mostaru

4. Makedonija, zemlja jezera. Njena neprikosnovena duhovna tačka je Ohrid sa nekada 365 manastira, za svaki dan po jedan. Prozirno plava, kristalno čista boja vode pored koje inspiracija samo nadolazi.

Ohridsko jezero
Ohridsko jezero

5. Slovenija. Ni manje države ni više lepota. Odlučili smo se za panoramu Bledskog jezera u podnožju Alpa.

Bledsko jezero
Bledsko jezero

6. Crna Gora. Iako najmanja od svih Ex Yu republika, poseduje najveći diverzitet lepota. Lovćen, Morača, Kotor, pa Budva. U jednoj slici, veoma teško, neka je Boka Kotorska simbolizuje.

Eto, predlažemo da pogledate svaku od ovih slika bar dva puta, pa iskreno se zapitajte, da li postoji neka druga država sa ovolikom količinom lepote?

U tom cilju, veliki hit Lepe Brene, „Jugoslovenka“, koja i dalje živi po splavovima, kafanama i kafićima, bircuzima i diskotekama, tavernama i restoranima, a povezuje sve republike u jednu.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: