FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaZnamenitosti LjubljaneSta videti u Dubrovniku

Fotoreportaa
Djavolja Varoš
Vodic kroz Staru planinu
Stara Planina

Fotoreportaža iz Đavolje Varoši
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov

Visit Belgrade video travel guide
Visit Belgrade - video travel guide

Felix Romuliana

Detaljna mapa Slovenije


Bledsko jezero i grad Bled - foto turistički vodič

Ono što su Ohrid i Plitvice za Makedoniju i Hrvatsku, to je Bledsko jezero za Sloveniju. Slovenija je uvek bila privredno najnaprednija republika bivše Juge, pa shodno tome i očekivanja su rasla u smislu kako ozbiljna zemlja uređuje i organizuje elitni turizam.

Bled - Zamak i Crkva

Na početku malo geografije. Gradić Bled ima oko 5000 stanovnika i središte je istoimene opšine u Republici Sloveniji.

Pripada Gorenjskoj regiji, a nalazi se na oko 50 km severozapadno od Ljubljane. Po njemu u srednjem veku je i obližnje jezero dobilo ime.

Bledsko jezero po nastanku spada u prirodna jezera tektonsko-lednickog porekla. Pritoke jezera su potoci sa obližnje visoravni Pokljuke. Leži na nadmorskoj visini od 475 m u Bledskom kutu koji zalazi medu šumovite zaravni Julijskih Alpa: Jelovicu, Pokljuku i Mežaklju.

Protočnog je tipa - iz jezera ističe kratka rečica Jezernica i odnosi vodu u dolinu Save Bohinjke. Izgraden je i cevovod kojim iz reke Radovne dotiče u jezero sveža voda. Površinska voda se leti zagreje do 24°C, a u jezeru živi 19 ribljih vrsta.

Sa slika možete pogledati oblik jezera, a po dimenzijama spada u manja jezera, najduža dijagonala je oko 2100 metara, a najveća širina doseže do 1400m. Najveća dubina ne premašuje 30 metara, a pri tom se ne može pohvaliti izuzetnom bistrinom i plavetnilom kao Ohridsko jezero.

Bledsko Jezero
Snezni odron na Bledu
Zimska Idila Bled

Kako je smšteno u podnožju Julijskih Alpi pruža dobre mogućnosti za letnji turizam, ali je i jedno od najpoznatijih zimskih turističkih odredišta u Sloveniji. Iz wikipedije možemo pročitati da počeci turizma u ovom području sežu još u vrieme oko 1855. kad Švacarac Arnold Rikli, jedan od začetnika nekih oblika savremene alternativne medicine, otkriva blagotvoran uticaj brdskog položaja Bleda i njegove zdrave klime kao i duge sezone kupanja na zdravlje ljudi.

Panorama grada Bleda
Bled Razglednica
Panorama Jezera

Rikli je razradio program različitih aktivnosti, od terapije vodom i kupki sve do programa zdrave ishrane. Smatra se, da je njegov program pozitivno rešavao probleme s reumom, migrenom, krvotokom, nesanicom, kao i nizom drugih zdravstvenih problema, pa se već 1895. u Bledu grade prva kupališta kao i organizovani smeštaj za goste.

Grad Bled Crkva
Vila Bled
Gradska Katedrala u Bledu

Kako stići? Do Bleda se stiže za 1h i 20 minuta autobusom iz Ljubljane. Cena karte je 6 eura u jednom smeru, a linije polaze na svakih sat vremena. Do Bleda možete i vozom, al onda morate sa železničke stanice dodatno čekati lokalni autobus, a ove aktivnosti zimi nisu prijatne. Oko smeštaja ne brinite. Za one sa dubljim dzepom postoji veliki izbor hotela i apartmana, a za skromnije avanturiste predlažemo Hostel Bled. U hostelu je cena noćenja 10 Eura. Uz hostel postoji i kafić gde pripremaju odlično kuvano vino. U letnjoj sezoni moguće je i kampovanje. Podsetimo se da Slovenija pripada Euro zoni (kursna lista euro dinar je na ovom linku).

Crkva na Bledskom Ostrvu
Bled
Festivalna Dvorana Bled

Zamak na strmom brdu Grad, tik pored jezera nagoveštava da bajka počinje. Nalazi se na 614 m nadmorske visine, a sa njega se pruža romantični pogled na jezero s jedne i pejzaz prvih obronaka Alpe sa druge strane. Poseduje sopstveni muzej, vinariju, kapelu, ali i štamparsku radionicu u kojoj zanatlije u srednjovekovnim odorama izrađuju suvenire sa vašim imenom. Cena ulaska u zamak je 7 eura, stiže se za oko 30 minuta laganim hodom od autobuske stanice, a radno vreme je do 1800 časova. Pre toga posetite crkvu u centru grada.

Bledski Zamak
Zamak
Vinarija Bledski Zamak
Bunar Zamak
Bledski Muzej Pristava
Kapela Bledski Zamak

Sledeće odredište je čuveno Bledsko ostrvo sa staroslovenskim grobljem i crkvom koja je izgrađena u XV veku. Ovo je jednio ostrvo u Sloveniji, a nalazi se na 495 metara nadmorske visine. Na svakih pola sata voze lokalni brodići. Cena prevoza je 12 eura, sa vremenom posete ostrvu od 30 minuta. Ako ste već u poseti Bledu, ovu vožnju morate sebi priuštiti. Kafa u restoranu na ostrvu je svakako poseban ugođaj, pa najsrdačnije je preporučujemo.

Ostrvo iz Zamka
Ostrvo Bledsko jezero
Bledsko ostrvo

Za one koji imaju vise od jednog vikenda, na samo desetak kilometara se nalazi i Bohinjsko jezero, pa planirajte jos par dana za njega!

Stepenice Bledsko Ostrvo
Bled Crkva Forum
Crkva na Bledskom Ostrvu

Svako iskustvo je dragoceno, pa ako procenite da je nesto važno izostavljeno, možete preporučiti budućim turistima na forumu sa temom o smeštaju Bledu . Lep provod i posetu Vam želimo sa tačnom vremenskom prognozom za Sloveniju!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.