FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaBledsko jezero i grad Bled
Grad BledLJUBLJANA VIDEO KLIP

NOVA GODINA
U LJUBLJANI

ŠOPING U LJUBLJANI

MAPA SLOVENIJESta videti u Dubrovniku

Fotoreportaa
Djavolja Varoš
Vodic kroz Staru planinu
Stara Planina

Fotoreportaža iz Đavolje Varoši
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov

Visit Belgrade video travel guide
Visit Belgrade - video travel guide

Felix Romuliana


U poseti Ljubljani: znamenitosti, hoteli, šta videti za jedan vikend
Kratak foto turistički vodič

Reč Ljubljana, nastale je od reči ljubljena, pa sammim tim i implicira na nešto dražesno, romantično i zavodljivo. Opisao bih je kao odvažnu gospođu, devojačkog srca, sa nesvakidašnjom toplinom predusretljivosti

Robova fontana u centru Ljubjane

U sredistu Slovenije, Ljubljani, metropoli sa samo 300 000 stanovnika, prvi utisak je, pa ovde ima stvarno mnogo turista. Iako Ljubljana nema posebno naglašenu i prepoznatljivu turističku atrakciju, stranih turista je svuda naokolo, dolaze u grupicama Spanci, Englezi, Nemci, Japanci, foto-aparati sevaju na sve strane, kao da ste u Rimu.

Većina njih ima izuzetno skupe profesionalne aparate, al za dobru fotografiju pored opreme i iskustva, treba imati i sreće, pa častim pićem ko nađe zanimljiviju galeriju Ljubljane.

Al da počnem redom, na ovom web mestu predstaviću nekoliko najbitnijih stvari koje morate posetiti da bi ste probali i osetili Ljubljanu.

Autosbuska i železnička stanica su locirane u samom centru, pa na samo stotinak metara je simbol geada, Zmaj, tj. Zmajski most. Zmajski most je prvi ljubljanski gvozdeno-betonski most. Izgrađen je na mestu drvenog Mesarskog mosta, koji je tamo stao od 1819.

Oblikovanje mosta je rad dalmatinskog arhitekte
Jurija Zaninovića, učenika Ota Vagnera. Jurij je mostu dodao zmajeve od bakra, koji su danas simbol Ljubljane.

Zmajev most
Ljubljanski Trg Republike
Zmajski most

Ljubljanu odlikuje mnoštvo zgrada arhitekte Jožeta Plečnika, rodjenog Ljubljanca, za koga se smatra da je jedan od 10 najuticajnih arhitekata Evrope.

Trg Cirila i Metodija
Prolaznici na ulicama Ljubljane
Letnje bašte na ulicama Ljubljane

Naredna destinacija je Ljubljanska Palata, ili Dvorac, a koristi se i termin Ljubljanski Grad. Do ovog veličanstvenog zamka možete stići žičarom, a cena povratne karte sa ulaznicom za toranj i virtualni muzej je 5 eura.Ljubljanski stari grad je bivša tvrđava smještena na brdu usred Ljubljane.

Dvorac na vrhu iznad Ljubljane
Ljubljanski Grad
Panorama Ljubljane iz dvorca

Godine 1848. sagrađen je toranj sa satom, pogled sa ovog mesta, pruža najlepši pogled na panoramu grada. U 20. veku ovaj zamak tvrđava je prenamenjen za kulturne namene, venačanja i slično.

Arhitektura u centru Ljubljane
Robova fontana
Turisticki brodic kroz Ljubljanicu
Obala Ljubljanice
Kej na Ljubljanici
Tromostovlje - centar Slovenije

Ljubljanica je rijeka koja teče kroz glavni grad Slovenije. Ova rečica, prelepo uređene obale je dugačka samo 41 km, i desna je pritoka Save u koju se uliva kod Zaloga. Ljubljanicom možete prokrstariti turističkim brodićem, i ovo je jedna prelepa atrakcija za oko 10 evra.

Franjevačka crkva ili Crkva Marijinog vavedenja

Gradska posebnost je Tromostovje na reci Ljubljanici (strogi centar). Tu je Prešernov spomenik u spomen najvećem slovenačkom pesniku Francetu Prešernu
(1800-1849). Prešernov trg i uži centar su zatvoreni za saobraćaj i čine pešačku zonu.

S druge strane reke je glavna gradska pijaca (slov. Glavna tržnica), a duž obala niz prijatnih malih kafića, kafana i restorana, uređenih u starim
kućama. Sve zajedno ima svoju ugodnu atmosferu, odiše gostoljubivošću i prijatnošću.

Franjevačka crkva ili Crkva Marijinog vavedenja je zbog lokacije, specifične boje, arhitekture i pozicije u samom centru često puta još jedan od simbola Ljubljane.

Robova fontana ili Fontana tri reke je najpoznatija ljubljanska fontana iz belog mermera, rad vajara Frančeska Robe (ital. Francesco Robba) iz 1751. Frančesko je zbog dugotrajnog procesa i skupog materijala umalo bankrotirao. Na fontani su personificirane tri kranjske reke, Sava, Krka i Ljubljanica. Fontana danas stoji pred sedištem Gradske kuće - Magistratom (sedište gradonačelnika Ljubljane) u staroj Ljubljani.

Od institucija kulture, izdvojio bih Narodnu galerija Slovenije i Modernu galeriju Ljubljane, u kojima su izložena dela najvećih slovenačkih umetnika. Od muzeja svakako etnografski muzej.

Zgrada arhitekte Jožeta Plečnika
Hoteli u Ljubljani
Ispred Crkve Svetog Jakoba

Katedrala sv. Nikole smeštena je na trgu Cirila i Metodija. Dvoranska crkva s bočnim kapelama ima transept natkriven kupolom. To je bila prva crkvena kupola u Ljubljani. Današnju je 1841. prezidao graditelj Matej Medved, a oslikao slikar Matevž Langus.

Crkva
Svet Nikolaj - porta
Srpska pravoslavna crkva

Prijatno me iznenadila pozicija, veličina i izgled srpske pravoslavne crkve u Ljubljani. Pod punim imenom, crkva svetih Ćirila i Metodija, ova crkva je najvažniji bogoslužbeni hram Srpske pravoslavne crkve na području države Slovenije, a pripada Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji.

Zatim, u šetnji nailazimo na park. Tivoli park je najveći i najlepši park u gradu, pa šetnja i fotkanje će vam itekako prijati. Posebno je zanimljiv Tivoli Castle , dvorac u parku, koji je danas međunarodni grafički fakultet.

Skulptura
Tivoli Park
Panorama sa Dvorca

Svako iskustvo je dragoceno, pa ako procenite da je nesto važno izostavljeno, možete dodati na Travel forumu o Ljubljani . Lep provod i posetu Vam želimo sa tačnom vremenskom prognozom Ljubljane za 10 dana!


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.