FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia

Zlatibor primatni smeštaj
Zlatibor smeštaj

Babin zub na Staroj planini
Babin zub

Besna Kobila
Besna Kobila

Kopaonik info
Kopaonik info

Etno kuće
Etno kuća Ivanov

Vodic kroz Staru planinu
Stara Planina vodič


Nesebar Last minute Nesebar
Fotografije zivotinjaOhrid Nova Godina - uvek aktuelna destinacija!Ukoliko niste posetili Ohrid evo novog izazova. Za one koji se sa nostalgijom sećaju SFR Jugoslavije, vreme je za ponovno buđenje zaboravljenih emocija! Vreme je da se zapevaju stare makedonske pesme uz nacionalnu makedonsku kuhinju i tikveško Roze. Priuštite sebi jedan novi i uvek potrebani odušak, a u tom izboru verujemo da će vam pomoći donji tekst i fotografije. Uverite se da veze do skora bratskih naroda od Vardara pa do Triglava i dalje postoje. Za doček Nove godine ovo je sinonim dobrog provoda, pa verujemo da će tako biti i ove!

Ohridsko jezero za  Novu  godinu
Panorama Ohrida. Za još informacija pogledajte vodič kroz OHDRID na turističkom forumu.

Ohrid je grad u Republici Makedoniji, na severoistočnoj obali Ohridskog Jezera i središte Ohridske arhiepiskopije. Ohridska opština se sastoji od grada Ohrida i još 28 sela koji zajedno imaju oko 55.000 stanovnika. Leži u dnu Ohridskog Polja, na osamljenoj vapnenačkoj hridi (792 m), koja rtasto zalazi i visoko se diže iznad Ohridskog Jezera (695 m). Po takvom položaju na hridi („vo hrid“, „o riđ“, „o hrid“) došlo je slovensko ime Ohrid. Narod ga najčešće zove Orid. Od 1980. godine su Ohrid i Ohridsko jezere na spisku svetskih baština UNESKO-a. Jezero je smešteno u dubokoj i zatvorenoj kotlini. Sa svih strana, a posebno sa zapadne i istočne okružuju ga visoke planine. Na istoku je planina Galičica (2255 m), a na zapadu Mokra Planina i Jablanica (1945 m).

Za sve posetioce pitanje koje se nameće je kako stići u Ohrid. Od Preševa do Ohrida putuje se 3 do 5 sati u zavisnosti od vremenskih uslova, iskustva vozača i automobila. Put je dobar, a ukoliko idete preko Skoplja i Mavrova, što je i bolja varijanta proverite pneumatike. Iako smo vozili u proseku 20-60 km iznad dozvoljene brzine, nismo naišli na patrole.

Ohrid je pravi turistički gradić. Hiljade mladih i lepih ljudi dolazi sa raznih strana da se provedu. Zanimljiva je kolčina energije akumulirana za provod u mlađim generacijama. U kafićima (Liquid, Nemo, Park) vlada opšte narodno veselje ne samo noću, već i ujutru, preko dana, posle podne i tako u krug. Cena pića u diskotekama se kreće od 80 do 120 denara (jedan euro je oko 60 denara). Mnogobrojni restorani sa tradicionalnom makedonskom kuhinjom i tikveškim vinom zadovoljiće i one sa najprobirljivijim ukusom.

Šoping je nezaobilazna aktivnost svakog putovana, a izbor autentičnih suvenira je izuzetno bogat. Pored karakterističnih suvenira sa detaljima Ohrida, povratak bez Ohridskog bisera prosto nema smisla.

Krstarenje Ohridskim jezerom je još jedan užitak koji sebi morate priuštiti. Bistra plava voda, mirna, zimi omeđena zaleđenim planinama, obasjana samo najupornijim zracima tiho šapuće svoje tajne. Na doku u centru Ohrida dve jahte naimenično prihvataju grupe turista pa dopustite da vam Ohridsko jezero ispriča neke od svojih tajni.

Travel to Ohrid
Ohrid - novi grad
Ohrid Krstarenje
Ohridski zaliv
Ohrid iz daleka
Samuilova Tvrdjava

Samuilova tvrđava je srednjevekovno utvrđenje u Ohridu na obali Ohridskog jezera i spada u red gradskih tvrđava. Utvrđenje je smešteno na dva brda čiji se vrhovi uzdižu na 90 i 50 metara iznad nivoa jezera koje ga okružuje i pruža prirodnu odbranu njegovoj zapadnoj i južnoj strani. Grad je sa tri strane (zapadna,severna, istočna) opasan bedemima različite visine u zavisnosti od položaja. Utvrđenje se naziva Samuilova tvrđava ili Samuilov grad prema caru Samuilu kome se pripisuje izgradnja utvrđenja u njegovom današnjem obliku. Pored ovog naziva često se koristi i termin Ohridska tvrđava odnosno Ohridski grad jer se današnji Ohrid dugo vremena nalazio unutar bedema utvrde.

Samuilova tvrđava je srednjevekovno utvrđenje u Ohridu na obali Ohridskog jezera

Da li vam je ovo poznato:

BILJANA PLATNO BELEŠE

Biljana platno beleše na Ohridskite izvori.
Ozdola idat vinari, vinari belogragjani.
Krotko terajte karvanot da ne mi platno zgazite!
Da ne mi platno zgazite, platnoto mi e darovno. Platnoto mi e darovno, za svekor i za svekrva, za svekor i za svekrva, za dever i za jatrva.
Ako ti platno zgazime so vino ke go platime!
So vino ke go platime i bela ljuta rakija.
So vino ke go platime i bela ljuta rakija. Biljana platno beleshe na Ohridskite izvori...

Bogorodica Perivlepta
Crkva Svete Sofije
Sveti Jovan Kaneo
Sveti Jovan Kaneo
Bogorodica Perivlepta
Sveti Jovan Kaneo

Najznačajnije crkve i manasteri u Ohridu su: Crkva Svete Sofije, Crkva Sv. Klimenta (Bogorodica Perivleptu), Plaošnik, Sveti Jovan Kaneo, Crkva svetog Dimitrija, Crkva svetog cara Konstantina i carice Jelene i td. Sa 365 manastira kako bar meštani kažu Ohrid zauzima sigurno jednu od najznačajnih tačaka hrišćanstva na Balkanu.

Arhitektura Starog Ohrida
Ulice Starog Ohrida
Arhitektura Starog Ohrida
Makedonsko devojce
Ohridsko jezero panorama
Kuce Starog Ohrida


U ovom malom srednjovkovnom gradiću u sezoni bude i preko 50 000 gostiju, a u knjizi utisaka naše gazdarice, osim Srba i Makedonaca, upisani su i Hrvati, Slovenci, Italijani, Rusi pa čak i gosti iz Japana. Pravilo kaže da kad neko dođe u Makedoniju prvo poseti Ohrid pa onda Skoplje. Gostoljubivost i predusretljivost Ohriđana je na visokom nivou, a vreme ih je naučilo vrhunskom ugostiteljskom zanatu!

Neke stvari se ne mogu opisati već se prosto trebaju doživeti i uveriti se u stihove Dado Topića: Makedonija ti pruža ljubavi sve! Za još informacija pogledajte vodič kroz OHDRIDSKO JEZERO na travel forumu.Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.