Tuesday 20th of March 2018 11:03:55 AM

Kursna lista za Makedonski denar na današnji dan

Napomena: Za vikend, tj. subotu i nedelju važi kursna lista od petka.

Službena valuta Republike Makedonije je Makedonski denar. Nakon dobijanja samostalnosti, Denar je uveden je 1992. godine i bio je ekvivalent jugoslavenskom dinaru iz 1990. godine. ISO oznaka za Makedonski denar je MKD. Danas Denar ima fiksni kurs.

Kurs makedonskog denara u odnosu na dinar propisuje narodna banka Srbije. Takođe, svakog svog radnog dana do 18.00 časova Narodna banka Srbije objavljuje podatak o zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru, koji se primenjuje od 8.00 časova narednog radnog dana. Napomena: Za vikend, tj. subotu i nedelju važi kursna lista od petka. Makedonski Denar nije uticajna valuta u regionu. Ono što je bitno, da ako prolazite kroz Makedoniju, tj na putu ste kroz Grčku, putarinu možete platiti i u Evrima. Red veličine je oko 4 Eura za kompletni prolaz kroz celu državu. Ukoliko posedujete Master karticu i šopingujete na primer u Skoplju, plaćanje se može izvršiti sa provizijom koju je odredila vaša banka. Druga bitna činjenica da je kurs ove valute fiksan, što je strategija makedonske narodne banke, pa uvek znate šta očekujete uz minimalne oscilacije koje su reda 1 procenat, pa i manje od toga.
Novcanice Makedonske valute u opticaju izmedju 1996 i 2003:

- 5000 Makedonskih Denara - izdata 1996. najvrednija mekedonska novcanica
- 1000 Denara - Novcanica je izdata 1996 i reizdata 2003
- 500 Denara - Novcanica je izdata 1996 i reizdata 2003
- 100 Denara - Novcanica je izdata 1996
- 50 Denara - Novcanica je izdata 1996
- 10 Denara - Ova novcanica Makedonskog denara je izdata samo jednom i to 1996. godine.

skladu sa Odlukom o izmenama i dopuni Odluke o uslovima i načinu rada deviznog tržišta ("Službeni glasnik", br. 63/2008 od 26. juna 2008. godine), Narodna banka Srbije svakog svog radnog dana do 14.00 časova objavljuje na svom sajtu podatak o indikativnom kursu dinara prema evru i dolaru i ostalim valutama izračunatom na osnovu podataka iz izveštaja banaka o neposrednoj spot trgovini - spot prodaji drugoj banci i spot kupovini od druge banke deviza (evra), uključujući i spot trgovinu u okviru svop poslova, koje su zaključene do 12.30 časova tog dana. Takođe, svakog svog radnog dana do 18.00 časova Narodna banka Srbije objavljuje podatak o zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru, koji se primenjuje od 8.00 časova narednog radnog dana. Napomena: Za vikend, tj. subotu i nedelju važi kursna lista od petka.

Izvor kursne liste: Narodna Banka Srbije

Datum: Tuesday 20th of March 2018 11:03:55 AM

Fiksni devizni kurs (fixed exchange rate), ponekad zvani i propisani devizni kurs, je takav tip razmena valuta gde je vrednost određene valute povezana i usklađena sa vrednosti druge valute (najćešće je to euro ili američki dolar), odnosno sa ostalim svetskim valutama, ili nekim drugim sredstvom određivanja vrednosti, najčešće zlatom (zlatni standard). Kako se menja vrednost referentne valute tako se menja i vrednost vezane valute. Valuta koja koristi fiksni devizni kurs se naziva fiksna (fiksirana) valuta. Kao suprotnost ovom vidu razmene imamo plivajući devizni kurs.

Napomena: Za vikend, tj. subotu i nedelju važi kursna lista od petka.