TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKTVremenska prognoza
Hrvatska


Ostale države
za vaše
letovanje 2015:


Bugarska letovanje 2015

Letovanje Grcka 2015

Hrvatska Letovanje

Turska 2015
Vi ste ovde: Naslovna >> Turizam >> Letovanje u Hrvatskoj >>

Šta videti u Puli - romantičnom gradu muzeju na Istri

piše: Milan Todorović

Svaki primorski grad ima svoje čari, svoje lepote i posebnosti. Obično biva da popularne destinacije pored lepih plaža,povoljnog smeštaja, i predusretljivosti domaćina moraju imati i impresivne istorijsko zanmenitosti, a takođe moraju biti vidno obeležene i na svetskom kalendaru kulturnih manifestacija.

Amfiteatar u PuliPula je sigurno destinacija koja ispunjava sve kriterijume. Pulski amfiteatar, Zlatna kapija, Avgustov hram, rimsko pozorište, tvrđava na Kaštelu, forum, rimski mozaik, Kapela Marije Formoze iz 6 veka, pravoslavna Crkva Svetog Nikole iz 11. veka, dvojna vrata, arheoloski i istorijski muzej ispričaće antičku priču o gradu na kojoj i drevni Rim može pozavideti. Čuveni filmski festival podsetiće sve nostalgičare na mesto, koje je bilo centar filma na ex Yu prostorima, a plaže, uostalom, slike plavog Jadrana govore više od reči.

Kako je Pula turistički centar Istre, kuda god da krenete, očekuje vas bogat i raznolik sadržaj. Za samo 20-tak evra možete priuštiti krstarenje oko Briona. Egzotični i prestižni nacionalni park Brioni, kojeg čine nekoliko bajkovitih ostrva nalazi se na samo 6 km od marine u Puli. Brioni su poznati kao omiljeno letovalište Josipa Broza, verovatno najjačeg brenda sa ovih prostora, koji je sigurno imao ukus za prima kvalitet.

Romantično mesto u svakom slučaju, pa pogledajte šta vas sve očekije:

Zlatna Kapija - Herkulesova vrata

Pulski amfiteatar - je najlepša i najpoznatija antička građevina u Hrvatskoj, savremena pozornica stara samo dvadeset vekova u službi kulturnih manifestacija i danas.

Arena u Puli je jedan od najbolje očuvanih amfiteatara u svetu i zauzima 3-6 mesto po veličini u zavisnosti od inspiracije autora tekstova. Elipsastog je oblika gde duža simetrala iznosi 130 metara, a kraća oko 105 metara, visine je čak 32 metara. Sastoji se od 3 nivoa. Prizemlje i prvi nivo čine 72 lučno savijenih blokova, drugi nivo poseduje pravougaone otvore, a arhitekte govore da je cela građevina pravljena u proporciji zlatnog preseka.

Zlatna kapija ili Herkulova vrata su najstariji sačuvani spomenik rimske arhitekture u Puli, izgrađena sredinom 1. veka pre nove ere, čiji je otvor širok 3,60 metara, a visina prelazi 4 metra. Na zaglavnom kamenu isklesana je glava Herkula, zaštitnika antičkog grada Pole.

Rimski forum, prelepe uličice za šetnju. Augustinski Forum sagrađen je u 1. veku nove ere blizu mora. Tokom rimskog razdoblja okruživali su ga hramovi Jupitera, Junone i Minerve. Ovaj rimski trgovački i administrativni centar grada ostao je glavni trgom klasične i srednjovjekovne Pule.

Setaliste u PuliUlica u Puli
Šetaliste, uličice u Puli, kliknite na sliku za uvećan prikaz

Avgustov hram

Avgustov hram - je dobro očuvani rimski hram u centru Pule na sredšnjem gradskom trgu Forum. Hram koji je posvećen prvom rimskom caru Augustu sagrađen je za vrijeme careva života u I veku nove ere. Nalazi se na postolju s tetrastilnim prostilnim tremom i korintskim stupovima. Dimenzije hrama su 8 m sa 17.3 m. Pod bizantskom upravom hram je pretvoren u crkvu što mu je omogućilo da preživi do modernih vremena, kada je pretvoren u spremište žita da bi početkom 19. veka u njemu bio smešten muzej kamenih spomenika. Tokom savezničkog vazdušnog napada 1944. pogođen je bombom i gotovo u potpunosti uništen, pa je 1947. rekonstruiran. Danas služi kao lapidarij u kojem su izložene rimske antičke skulpture od kamena i bronze.

Malo demografskih podataka o gradu. Pula je najveći grad na Istri u Hrvatskoj, cela opština broji oko 90,000 a gradsko jezgro oko 60,000 stanovnika, što ga svrstava na deveto mesto gradova po veličini u Hrvatskoj. Zanimljivost je, 1946, oko 90 % stanovništva činili su Italijani, a danas Srbi čine čak 6 % stanovništva Pule, ili po popisu iz 2001, to je 3500 stanovnika. Ovaj dravni grad oslanja se na sedam brežuljaka (Monte Zaro, Monte Serpente, Monte Ghiro, Monte Magno, Monte Paradiso, Monte Rizzi i Monte Vidal) s jedne strane, i zaliva i prirodno dobro zaštićene luke (dubine oko 40m) s druge strane.

Forum u Puli
Forum u Puli

U Puli postoje dva muzeja, Arheološki muzej Istre i Istorijski muzej Istre. Ostale muzejske postakei mogu se pronaći u Amfiteataru, Avgustovom hramu i Nezakciju. U planu je otvaranje i par novih nova muzeja, Muzeja moderne i savremene umetnosti Istre, Muzeja štamparje i Pomorskog muzeja. Postoje i dve biblioteke, pozorište, bioskop, a u zavisnosti od trenutka možete naići na zanimljive izložbe fotografija, i umetničkih galerija.

Muzejska zbirka
Postavka keramike u podrumu Arene, ulaz je besplatan

Kada govorimo o Puli, kao odredišnoj destinaciji plaže zaslužuju posebno mesto. Naipoznatija plaža je Verudela. Gradskim prevozom se iz centra stiže za oko 10 minuta, cena karte je oko 10 kuna. Nakon Verudele ređaju se jedna za drugom Monsival, Valsaline, Sisplac, Valkane. Tu se nalaze tereni za tenis, košarku, mali fudbal, kazina, restorani, ali i prodavnice brze hrane, sve što je potrebno za svaku vrstu turiste.


Hotel Revijera i crkva iznad amfiteatra

Kada se umorite od prelepe arhitektura možete se uputiti na sever ka Rovinju, Poreču i Umagu pa zakoračiti i u unutrašnjost Istre. Prepoznatljiva po specifičnom vinu i tartufima, na turi po kontinentalnom delu Istre obavezno za posetiti je čuveni grad Motovun, a kako specifična atrakcija predlažemo grad Hum, najmanji grad na svetu sa samo 15 stanovnika. Sve ovo su bajkoviti gradići smešteni na vrhovima planina sa crkvom u centru i kamenim kućama poređanim u krug.

Eto, za one koje su bili u dilemi da li posetiti Pulu, verujem da su dobili dovoljno informacija. Ako dolazite samo za vikend jeftin hostel pod nazivom Art Hostel možete naći na ovom linku. Iz Zagreba vam treba oko 4 sata autobusom, a cena karte u jednom smeru je 20 evra. Dodatnu diskusiju o Puli mozete pogledati na linku na forumu. Prijatno putovanje planirajte sa tačnom vremenskom prognozom za Hrvatsku.


Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP 2004-2024, All Rights Reserved.