Putovanja iz snova

Planina Elbrus – najviši vrh Evrope

Ukoliko niste preveliki zaljubljenik u geografiju ili planinarstvo verovatno i dalje smatrate alpski Mon Blan najvišim vrhom Evrope. Stvari stoje malo drugačije, a upravo je Elbrus taj koji unosi pometnju u odnos snaga. Evo par činjenica o ovoj prelepoj planini na granici dva kontinenta.

–   Planina Elbrus sastavni je deo Kavkaza, jednog od najvećih planinskih lanaca sveta. Nalazi se na jugu evropskog dela Rusije, u blizini granice sa Gruzijom.

–  Kako se danas za granicu Evrope i Azije uzima vododelnica koju stvara Kavkaz, Elbrus se nalazi u Evropi pa se i smatra najvišim vrhom starog kontinenta, iako je ostalo uvreženo mišljenje da je to Mon Blan na Alpima.
–  Najviši vrh Elbrusa je njegov zapadni vrh (poznat i kao Zapadni Elbrus) i visok je 5.642 metra nadmorske visine. Istočni vrh dostiže visinu od 5.621m.

–  Elbrus je jedan od „Sedam vrhova“  sedam kontinenata, u koje spadaju i Kilimandžaro u Africi, Mont Everest u Aziji itd.
–  Elbrus je planina pod večnim snegom, ima ledeni vrh i 22 glečera iz kojih izviru velike reke poput Kubana, Baksana i Malke.
–  Elbrus je vulkanskog porekla, predstavlja naektivni vulkan koji je poslednju erupciju imao 100 godina pre nove ere.
–  Kako se sneg na visinama preko 3700 metara na Elbrusu ne topi, on je izrastao u veliki turistički centar zimskih sportova, aktivan tokom čitave godine.

–  Planina Elbrus čuvena je i u grčkoj mitologiji kao mesto gde je Zevs okovao Prometeja nakon što je od bogova ukrao vatru i gde mu je džinovski orao jeo jetru iz dana u dan sve dok ga Herakle nije oslobodio.

– Elbrus je ujedno i jedna od najsmrtonosnijih planina zbog stalne izloženosti snegu. U proseku trideset ljudi godišnje strada u pokušajima da osvoji najviši vrh Evrope.

 

Olupina Land Rovera
Olupina Land Rovera

–  Čuven je po olupini Lend Rovera na visini od 5.400 metara. Ona je rezultat uspešnog pokušaja ruskog avanturističkog tima da osvoji vrh u automobilu.  Automobil je bio naoružan sajlama, gume „pojačane ekserima“ ali je veći deo puta morao da se gura, na trenutka se raspadvši u delove.

Ipak, vrh je osvojen i automobil ponovo sklopljen. Prilikom spuštanja jedan od članova ekipe nije imao strpljenja da čeka da se auto opremi sajlama i pokušao je da ga jednostavno vožnjom spusti niz planinu.

Kao što je i očekivano, izgubio je kontrolu, izleteo iz automobila koji je padao 300 metara i zaustavio se na jednom od grebena. Ostala je olupina kao svojevrsna turistička atrakcija. Tipično ruska avantura, zar ne?

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: