DESTINACIJE  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   PUTOVANJA FORUM   VIDEO   KURS EVRA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT

Vremenska prognoza
Turska


Ostale države
za vaše
novo letovanje:


Bugarska letovanje

Letovanje Grcka

Hrvatska Letovanje 2015

Turska 2015


Vi ste ovde: TT Group >> Letovanja >> Letovanje u Turskoj >>Moji utisci sa letovanje u AlanjiČim smo izašli iz aviona u Antaliji, posle skoro dva sata leta od Beograda, dočekalo nas je prejako tursko sunce i sa svojih četrdesetak stepeni poželelo nam dobrodošlicu, kao i nasmejani vozač mini-busa koji nas je poveo ka jugoistoku u Alanju.

Panorama Alanje Alanja Turska
Panorama Alanje - Kliknite na neku od fotografija Alanje za detaljan prikaz

Na prvi pogled mi se sve dopalo. Čisto, lepo i obećavajuće. Za vreme dvočasovne vožnje do našeg odredišta, kroz prozor mini-busa gledala sam mnoštvo hotela koji ostaju za nama, s' vremena na vreme ukazalo bi se i tirkizno plavo more, a na vedrom nebu nije mogao da se vidi nijedan jedini oblačak.

Vodič nam je usput pokazao predivne Taurus planine koje okružuju Alanju i objasnio kako zadržavaju sve oblake i eventualno nevreme. Kiše praktično u Alanji i nema, jer više od trista dana u godini sija sunce.

Plaza u AlanjiPlaza u Alanji
Plaze u Alanji - kliknite za uvecan prikaz

Prvi susret sa Alanjom. Prilično veliki grad sa bezbroj lepo sređenih hotela, koji, načičkani jedan pored drugog, daju urban pečat ovom primorskom mestu. Turci Seldžuci su osnovali ovo naselje i luku još u XIII veku. Plaže su kilometrima duge, od kojih je najpoznatija Kleopatrina, a sama Alanja je, ustvari, uvala, sa tipičnom mediteranskom klimom.

Vodič nas je upozorio da menjamo eure isključivo u menjačnicama gde nema provizije, ponudio nam fakultativne izlete, krstarenja ili organizovani odlazak u fabriku kože. Na četiri kilometra od centra grada dočekao nas je čist hotel i tipična turska kuhinja. Ironično za dobrodošlicu, dočekala nas je čak i kiša koja je trajala svega par minuta i posle koje kao da se ništa nije ni dogodilo. Nakon kratke šetnje, razgledanja šarenih prodavnica i turskih bakaluka, ostatak večeri smo proveli na terasi hotela uz hodžino pevanje i dosadne komarce. Sve u svemu, bili smo zadovoljni.

Tvrdjava u AlanjiHoteli u Alanji
Kliknite za uvecan prikaz

Narednih dana uživali smo u fenomenalnoj temperaturi morske vode, nemirnim talasima i peščanoj plaži. Uglavnom svaki hotel poseduje svoj bazen, pa je i brčkanje u njima izuzetno prijatno. Međutim, prejako sunce nas je nateralo da većinu dana ipak provedemo u klimatizovanoj sobi.

Sam obilazak centra Alanje je fascinantan. Dolmuši voze na svakih pet minuta, za kartu treba izdvojiti 1 liru, bez obzira na to koja je vaša destinacija. Krajnja stanica je do samog bazara, gde počinje carstvo šarenila, suvenira, zlatara i autentične turske robe. Na Bulevaru Ataturk se nalazi puno brendiranih radnji sa veoma povoljnim popustima, kao i prodavnice sa kineskom robom, piljare, i opet, bezbroj hotela.

Uz brdo pored marine kao da je središte svih kafića, diskoteka i ludog noćnog života. Svakome ko voli noćni provod, ovaj grad obećava. Kafići se takmiče u jačini muzike, kako strane, tako i prave puste turske, gde se uz prodorne zvuke tarabuka pomamno igra i veseli. Konobari dozivaju prolaznike da uđu u njihov restoran ili kafić i skoro svakog pitaju odakle dolazi. Najviše se čuje ruski, češki, poljski i norveški jezik.

Turska kuhinjaNargile
Shoping u Alanji - kliknite za uvecan prikaz

Cenkanje je neizbežno, a lukavi Turci vrebaju svaku priliku da prevare kupca i uzmu mu što više lira, eura ili dolara, sasvim svejedno. Obično ponude duplo višu cenu od one prave. Cene srebra i zlata ne razlikuju se od naših, ali je ponuda toliko velika da retko ko ne zastane da kupi nešto od nakita. Od suvenira se ističe karakterističan simbol Alanje – tirkizno plavo oko u obliku priveska, narukvice ili suvenira.

Restorani uz marinu nude bogat izbor jela, a cene su slične kao u Beogradu. Obavezno treba probati fenomenalni turski čaj od jabuke, kao i baklavu. Obrok u restoranu kreće se od 8 eura pa naviše. Izuzetna ljubaznost konobara uvek iskamči i dobar bakšiš, jer, zbog izuzetno niskih plata koje dobijaju, oni moraju sami da se izbore za napojnicu, od koje praktično i žive. U Alanji svakako treba videti i razgledati ogromnu tvrđavu čije su zidine prostiru oko šest kilometara i imaju stotinak kula i utvrđenja. Postoji veoma zanimljiva priča o samom osvajanju ove uvale.

Smatra se da je Sultan Seldžuka, koji je 1221. opkolio Korekession (kako se nakada zvala Alanja), zahtevao od njegovog naroda da predaju grad. Međutim, kako je broj njegovih vojnika bio samo jedna petina od ukupnog broja stanovništva, Sultan se dosetio jednog lukavstva. Objavio je narodu Alanje da će, ukoliko ne predaju grad, povesti na njih ogromnu vojsku od 100.000 vojnika. I zaista, Turci Selžuci su se sakupili ispred zidina tvrđave u mračnoj noći, a na rogove hiljade koza zavezali baklje. Kralj Alanje je morao da preda grad. Tako je Alaaddin Keykubat, turski Sultan, izveo jedan od najzanimljivijih blefova u istoriji.

More u AlanjiTurska pijaca
Shoping u Alanji - kliknite za uvecan prikaz

U toku vizantijske ere, grad se zvao Kalonoros, što znači "prelepa planina". Ime grada se promenio u Alaiye, u znak sećanja na Sultana Aladina i podignute su različite građevine koje su oslikavale arhitekturu Seldžuka.

U Alanji vredi posetiti i pećinu Damlataš, koja je duboka 18 metara, a veruje se da je nastala pre više od 15.000 godina. U pećini se mogu videti stalaktiti i stalagmiti izuzetne lepote. Vazduh unutar pećine prija osobama koje imaju astmu i bronhitis.

Takođe, treba videti i Aladinovu džamiju, koja je sagrađena u 16. veku od kamena i crvene opeke i sa svoje tri kupole predstavlja jedan od najboljih primera rezbarenja u drvetu. Istočno od džamije nalazi se muzej koji je otvoren 1967., gde su izloženi arheološki i etnografski eksponati. Najznačajniji predmet je bronzana statua Herakla.

Celodnevno krstarenje oko Alanje u potrazi za delfinima podrazumeva i obilazak pećina i kupanje u kristalno čistoj vodi uz besplatan ručak i piće. Neke od pećina koje su privlačne turistima su Fosforlu, Korsanlar Magarasi, kao i pećina ljubavnika. Takođe, turistima se nudi i rafting, ronjenje, kao i džip safari po Taurus planinama.

Nocni zivot Alanja Mapa Alanje
Mapa Alanje - pogledaj uvecanu mapu

Danas se Alanja smatra jednim od najistaknutijih centara turskog turizma. Broj stanovnika ovog grada iznosi oko 200.000, a leti taj broj bude i duplo ili trostruko veći. Vlažnost vazduha je visoka i u sezoni je jako sparno, čak i noću kada duva blag vetar.

Korista servis je vremenska prognoza Alanje za 10 dana.

Razmišljajući o Alanji, u glavi mi se stvaraju slike šarenila i kiča koji krase Tursku, kao i uredni i besprekorni hoteli koji mame turiste sa svih strana sveta. Neopisivo prijatna temperatura mora će mi sigurno ostati u najlepšem sećanju, kao i mešavina modernog i tradicionalnog načina života.

 


Google
 


Pitanja? webmaster@tt-group.net, Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
©TT GROUP turistički portal 2004-2018, All Rights Reserved.