Azija Mistična mesta

Petra – Svetsko Čudo Jordana

Na 180 kilometara južno od prestonice Jordana, glavnog grada Amana (Amman), nalazi se mistično mesto pod imenom Petra. Petra je danas istorijski, antički i arheološki grad, koji i dalje sija starim sjajem i odaje prizor koji jednako zadivljuje kao i pre 25 vekova. Svakako spada u destinacije koje vredi obavezno posetiti za života, pa se kao takvo nalazi i na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Ovde, u toploj i suvoj pustinji, temperature često dostižu i do 45 stepeni celzijusa. Ovim predelom nekad su prolazili bogati i moćni ljudi, u karnevalima sa kamilama. Nazivali su se “Nabataeans” ili Nabetinjani i bili su gospodari vodenih puteva i pustinjskih raskrsnica.

Mnogi ljudi vide ovaj deo kao negostoljubiv teren, i čudili su se kako je baš na ovom mesto moguće podignuti grad i zašto baš tu. Ali, ovo zemljište je “čvor” svih medjunarodnih puteva i predstavlja veoma važnu raskrsnicu svetskih putnika i trgovca koji dolaze iz Arabije, Afrike, Azije i Mediterana.

Kamile su veoma važne u ovakvim uslovima. One su u mogućnosti su da nose veliki teren na duge razdaljine u pustinji. Iako se sporo kreću, one mogu veoma dugo da hodaju, bez hrane i vode. Vekovima, one su centralne životinje u pustinjskim zajednicama koje su ovde živele.

Jedan od ovih naroda su Beduini (Bedouin) koji danas rade kao turistički vodiči prilikom sprovođenja stranih turista na kamilama . Monotonija i jednoličnost ovakvog terena je prekinuta oštrim liticama, iznad kojih se mogu videti veliki kanjoni. Velike stene pod jakim suncem stvaraju toliko jake impresije, koje ćete svakako pamtiti za ceo život.

Ranijih vekova, ovi putevi kroz kanjone bili su savršeni za bekstvo i zasede. Koridori su bili oko dva kilometara dugački, sa jedva dva metara u širini. Ovo mesto predstvavlja jedno od najdramatičnijih fasada u svetu.

Znamenitosi u Petri

Jedno od najvećih znamenitosti ovog mesta je svakako crkva u Petri ili Treasury al Khazneh (na arapskom), i predstavlja 1.5 kilometra dugačku građevinu. Svrha ove gradjevine je ostala misterija do dana današnjeg. Ali veruje se da je u pitanju hram ili kraljevska grobnica. Posle jednog milenijuma ova građevina i dalje opstaje i nije se mnogo promenila.

Fasada je sačinjena od dva nivoa, ukrašena kolonama klasičnih zidova i raznih skluptura. Centralna figura se nalazi na najvišem nivou, božanstvo Petre, El-Uzza.

Postoji kontrast, jer mnoge građevine u Petri, su napuštene i bez stvari unutra. Uglavnom te tvorevine nisu ni građene za život. One su predstavljale političke građevine i grobnice najbogatijih porodica. U grčkoj reč “Petra” znači stena.

Konotacija ove reči je vezana za građevine u steni. Ove građevine preživele su zemljotrese, opustošenost i vekovima tavorile otuđene same za sebe. Pored svega, odolele su zubu vremena, a prizor koji ćete dođiveti u njima i dalje je veličanstven.

Za one koji preferiraju video zapis, 10 zanimljivosti koje morate posetiti u Petri su:

Arheolozi su imali poteškoća da odrede tačno vreme kad su ove gradjevine nastale, ali to je samo još jedna misterija Petre.

Za neke od misterija ipak postoji logično objašnjenje. Odlična lokacija, raskrsnica u koju stiže roba iz Arabije, zlato i srebro iz Afrike i krajnjeg istoka. Istoričari su pokušali da daju neke odgovore vezane za pitanje:  zašto je baš tu sagradjen ovaj grad?

Jedan od najvažnijih teorija je “sistem kretanja vode”. U Petri je napravljen jako dobar vodovodni sistem. I samim tim, Petra je predstavljala svojevrsnu oazu u okolnoj velikoj pustinji. I trgovci su dolazili u masovnim karavanima. Jeste da kanjon na okolnim brdima nudi odlično skrovište, ali ključ svega je lokacija gde se može lako doći do vode.

Napravljen je odličan sistem za protok vode i samim tim Petra je postala veoma poznata veštačka građevina usred pustinje. Grad je ubrzo postao centar moći i srce arapske pustinje.

Na početku drugog veka, Rimljani su okupirali ovo mesto i sa velikom pažnjom predstavili ovu građevinu svom imperatoru. Grad je poprimio uticaje svojih novih gospodara i adaptiralo je u sebi rimsku arhitekturu i urbano planiranje.

Mesto je živelo mešavinom ovih stilova sve do velikog zemljotresa koji se dogodio 363 nove ere kada je uništen sistem vode i više od pola grada. Stanovnici koji su tu živeli, napustili su grad i ovo mesto ostaje prazno i nenaseljeno stotinama godina.

Ponovo je otkriveno 1812. godine od strane švajcarskog istraživača Johana Burkarda (Johann Ludwig Burckhardt).

Petra je uvek bila i uvek će biti inspiracija za putnike 19 veka, i zabeležena je u pesmi John William Burgon-a sa istoimenim nazivom kao crveni grad star upola kao i vreme.

To je grad koji na neki način pomaže da se definiše vreme. Zbog svoje neobične gradnje, koja bi predstavljala izazov i savremenoj tehnici Petra će zauvek ostati jedno od najpoznatijih svetskih čuda.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: