Balkan Evropa Mistična mesta

Freske Rilskog manastira

Bilo je puno tekstova o ovom manastiru. Biće ih još. U najkraćem, Rilski manastir, kako samo ime kaže, nalazi se na planini Rili, uz reku Rilu, u jugozapadnoj Bugarskoj, opština Ćustendil. Pored gvozdene crkve u Istanbulu, i svetogorskog manastira  Zografa, ovo je vrlo važna duhovna tačka bugarske pravoslavne crkve u samoj Bugarskoj.

Rilski manastir
Rilski manastir

Osnovan je u X veku od strane velikog isceljitelja, i kanonizovanog sveca, Svetog Jovana Rilskog.

Kako doći do ovog manastira, koliko ostati i šta sve videti očekuje vas u jednom od narednih članaka. U ovom postu, govorićemo samo o freskama ovog manastira.

Sveti Jovan Rilski
Sveti Jovan Rilski

Za razliku od ostalih, spoljna strana unutrašnjeg dela Rilskog manastira oslikana je freskama. Kada posle dugog puta uđete u ogroman manastirski kompleks, osetićete kako vas duhovna energija prožima. Celo mesto, okolina, crkva, kao i nekoliko manastirskih muzeja maksimalno je nabijeno energijom.

Sveci pravoslavne crkve
Sveci pravoslavne crkve

Da li na ovu ushićenost utiče vizantijska plava boja, magični ambijent, ili nešto treće može sa diskutovati, a ovde pogledajte neke od fresaka koje smo izabrali za vas:

Freska Isusa Hristosa,

Isus Hrist
Isus Hrist

Freska Boga Oca, naime, kao i u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, tako i Bugari, skloni su maštarenju, pogotovu pri oslikavanju samog Boga, pa evo kako su uspeli:

Bog Otac
Bog Otac

Grehovi ljudski i večita borba sa i usled njih je prikazana na ovom zidu.

Naime svaka od grešnih situacija je nezavisno prezentovana, gde demoni ili đavolji reprezentuju neki od poroka: srebroljublje, pijanstvo, gramzivost, izdaju, krađu i tako redom, a anđeli onu drugu duhovnu dimenziju. Ovako nešto uglavnom se ne može videti u manastirima Srpske Pravoslavne Crkve.

Ljudski grehovi
Ljudski grehovi

Posebnu pažnju privukla nam je ova ogromna freska, koja verovatno oslikava Poslednji ili Strašni sud. Horde anđela sa jedne i đavola sa druge strane kreću u finalnu ali i večnu borbu dobra i zla. Očekuje se drugi silazak Isusa Hrista čija grafička reprezentacija se ovde ne vidi. Zanimljivo i originalno zamišljeno, zar ne?

Borba dobra i zla
Borba dobra i zla

Ako želite da vidite i unutrašnje freske i ikone, moraćete sami na putešestvije. Za sve koji letuju u Grčkoj, povratak mogu organizovati i odličnim auto putem kroz Bugarsku. Odvajanje ka ovoj svetinji nalazi se na pola puta od prelaska Grčko-Bugarske granice prema Sofiji. Razmislite najozbiljnije o ovom prelogu, oni koji ga prihvate, biće oduševljeni.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: