TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Istanbul
Istanbul


Atina
Atina
Ohridsko jezero
Ohrid

Bledsko jezero i grad Bled
Bled


Letovanje u Turskoj
Vremenska
prognoza Rima

Piše: Jasmina

Putovanje u Rim 2023


 

Stepenice u Rimu

Grad koji je ceo milenijom bio centar sveta, po drugi put, posetila u 2764. godini od njegovog osnivanja.

Centar i istorijski deo Rima predstavlja najveći svetski muzej na otvorenom. Proteklih 28 vekova ljudske civilizacije ostavilo je spomenike u ovom gradu, a Rimljani te spomenike veoma brižno čuvaju kao relikviju za buduće naraštaje.

Bez obzira koliko dugo ostajete u Rimu, uvek će Vam biti malo vremena i nećete obići sve što ste želeli.

Karte smo, veoma povoljno, kupili preko interneta i na isti način rezervisali hotel. Hotel smo uzeli u neposrednoj blizini stanice Termini. Ova lokacija je izuzetno dobra kao polazno mesto za dnevne izlete. Sa Terminija polaze vozovi za aerodrom. Tu se seku plava i crvena linija metroa. Naravno i dosta autobuskih linija odavde polazi.

Internet kupovinu avionskih karata i hotelski smeštaj obavili smo preko Jumbo travela. Ova agencija nam je povoljno obezbedila i prevoz od kućne adrese do aerodroma i nazad.

Plan razgledanja grada napravili smo još u Beogradu. Medjutim, kada smo u Rimu shvatili da su razdaljine između željenih mesta minimalne, odlučili smo da jedan dan odvojimo i za Castel Romano.

Istorijski centar RimaKoloseum
Istorijski deo i uvećani Koloseum kapaciteta 50 000 ljudi

Prvi dan - u hotel smo stigli u 10 sati i odmah krenuli u razgledanje.

Prošetali smo do Piazza della Repubblika, slikali se pored fontane delle Naidi i obišli Baziliku Santa Maria degli Angeli. Potom smo se ulicom Via Nationale spustili do Piazza Venezia, obišli oko pompezne građevine Vittoriano, divili se ostacima Foro Romanum, popeli na brdašce Campidoglio, pa do crkve Santa Maria Aracoeli. Odatle smo ulicom Via del teatro di Marcelo se spustili do Pizza della Boca della Verita, videli čuvena usta istine, uživali u pogledu na Tibar i Isola Tiberina.

Piazza VeneziaVittoriano
Piazza Venezia centralni Trg Rima, i spomenik Vittoriano posvećen Emanuelu II

Usta istineS. Marija Maggiore
Usta istine i crkva Svete Marije Magiore

Vratili smo se malo unazad, pa smo ulicom Via del cerchi prošli između brdašceta Palatino i Circo Massimo, produžili uzbrdo ulicom Via S.Gregorio i izašli ispred Koloseuma. Tu se nalazi i Konstantinov luk. Podsetimo se da je Car Konstantin rođen u okolini Niša, i da se sledeće godine slavi 1700-ta godišnjica od Milanskog edikta. Ali ovde nije kraj razgledanja prvoga dana. Odatle smo presli u park Colle Oppio u kome se nalazi Neronova kuća, medjutim, bila je zatvorena. Vratili smo se do Koloseuma pa smo ulicom ulicom Via le del Monte Opio izašli na trg i crkvu San Petro in Vincoli. U povratku do hotela isli smo preko trga Piazza S. Marija Maggiore na kome se nalazi istoimena crkva.


Konstantinov Luk
Panorama na koloseum i Konstantinov luk

Od ovog trga na tri minuta nam je bio hotel. Nemojte pomisliti da je ovo bio maraton oko najstarijeg dela Rima i da je ovo puno za jedan dan. Ovo se sve može obići polako, nogu uz nogu, uz usputna zaustavljanja da predahnete uz kapućino ili espreso i da ručate. U Koloseum nismo ulazili, jer sam isti obišla sa Putnikom pre četvrt veka, a dobar deo Forum Romanuma se vidi iz ulica kojima smo prosli.

Drugi dan – Metroom smo otisli do stanice Ottaviano.

Prilazeći Vatikanu snimili smo da ovaj kraj ima mnoštvo radnji, tako da ćemo se jos jednom, kao pravi kupokoličari, vratiti. U Vatikanskom muzeju proveli smo oko četiri sata, odnosno kad nam se vrat počeo da se koči, noge da bole, nesposobni više da razlikujemo sliku od plakata i mermer od gipsa, uputili smo se u baziliku Svetog Petra. Putopis iz Vatikana očekujemo ubrzo, a do tada evo jedne slika.

Tu smo se, kao pravi Srbi, preko reda ubacili u red za ulazak u crkvu. Iz crkve Svetog Petra vraćali smo se peške prema Tibru. Prošli smo pored Castel S. Angelo (Anđeoska tvrđava) , uživali u šetnji pored Tibra i na uličnim tezgama kupovali suvenire. Prešli smo most i pravo izašli na Pizza Navone na kome se nalazi prelepa Fontana dei quattro fiumi. Pizza Navone prepuna baštica, turista i uličnih prodavaca i slikara, osvojila me je na prvi pogled. Tu smo napravili pauzu uz picu, lazanje i dobro vino.

Anđeoska tvrđavaCampo de Fiore
Anđeoska tvrđava i Trg Campo de Fiore na kome je spaljen Đordano Bruno

Muzika uličnih svirača dopirala je do nas. Sa Pizza Navone otišli smo na trg Campo de Fiore, trg na kome je davno spaljen, zbog svojih ideja, Đordano Bruno. Iako je veče počelo da pada, uputili smo se prema Piazza d. Rotonda na kome se nalazi čuveni Panteon.

Trevi fontana
Trevi fontana

Iz Panteona uputili smo se do Fontane di Trevi. Bez obzira što je noć odavno pala, uz fontanu bilo je mnogo turista, koji su se ili gurkali uz samu fontanu ili zadovoljno sedeli na klupama uživajući u prizoru i žuboru vode. Spustili smo se do fontane, ubacili po novčić i poželeli da se opet steknu uslovi za putovanje u Rim.


 

Treći dan – Uputili smo se plavim metroom do poslednje stanice – Laurentina. Pošto od te stanice nije bilo autobusa prema Castel Romanum, pošli smo taksijem. Taksi nas je izašao oko 30 evra. Ovaj tržni centar Rima napravljen je u obliku pravougaone tvrđave sa četiri kule. Uz centralnu ulicu Kastela sa jedne i druge strane su prodavnice, a u delovima gde su kule, nalaze se restorani i kafići. Tu smo proveli skoro ceo dan. Vratili smo se oko pet sati autobusom, u kome je cena pojedinačne karte 8 evra. Ovaj autobus polazi u blizini stanice Termini ujutro u 10, povratak u 17 časova. Cena povrtne karte je 16 evra. Uveče smo neobavezno prošetali kvartom Rione Monti.

Fabriciov most na TibruPanteon
Fabriciov most na Tibru i Pantenon

Četvrti dan – Spustili smo se ponovo ulicom Via Nationale do Piazza Venezia. Ručali smo u restoranu sa velikom baštom , koga smo prethodnih dana zapazili, na uglu ulica Via Cavour i Via dei Fori Imperiali, sa pogledom na Forum i Vitoriano. Posle podne smo metroom ponovo otišli do stanice Ottaviano i malo šopingovali. Ulicom Via Cola di Rienzo, koja vodi preko istoimenog mosta na Tibru, uputili se do Piazza del Popolo. Nažalost, pošto je veče palo, u crkve bliznakinje nismo mogli više da uđemo. Za kraj smo ostavili Španske stepenice i Piazza di Spagna.

Peti dan – Posle doručka, oko 11 sati krenuli smo vozom Leonardo sa Terminija na aerodrom Flumicino. Posebno napominjem da je neophodno da stignete na aerodrom najmanje dva sata pre poletanja aviona jer su kontrole na aerodromu velike i stvaraju duge redove. Naš avion je poleteo sa petnaest minuta zakašnjenja, jer dvadesetak ljudi, koji su čekirali karte, nisu uspeli na vreme da prodju te kontrole i da stignu do određenog izlaza.

Video turistički info vodič o Rimu

Iako smo planirali da uzmemo Roma pass karticu od iste smo odustali iz razloga što smo od muzeja planirali samo posetu Vatikanskom muzeju, a on ne ulazi u Roma pass, a kako je vreme u toj nedelji novembra bilo lepo, oko 18 stepeni, rešili smo više da šetamo i minimalno da koristimo metro.

Definitivno, Rim je grad koji volim.

To je grad koji ima kult trgova. Takođe i novi delovi grada o trgovima vode računa. Ovo je grad sa Piramidom i Panteonom. Ovo je grad sa svima dostupnim arhitektonskim ostacima iz vremena pre Hrista. Ovo je grad sa slikama i vajarskim radovima velikih umetnika koji su vam dostupni samim ulaskom u crkvu. Ovo je grad prelepih fontana. Rim je grad sa crkvama i palatama koje su proslavile mnoge arhitekte.

Pošto „svi putevi vode u Rim“ ostavite jedan deo grada za sledeću posetu ovom gradu. Ja sam za sledeći put ostavila Vilu Borgeze, muzeje na Campidogliju i gradski kvart Trastevere.

Dragi grade, nadaj mi se!

 


Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.